Η Σουηδία θέλει να καταργήσει τις συναλλαγές με μετρητά και να
τις αντικαταστήσει όλες με πιστωτικές κάρτες. Ακόμα και ο οβολός στην
Εκκλησία θα πρέπει να πληρώνεται με πιστωτική. Δυσκολίες θα έχουν και οι
κλέφτες.
Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε το 1661 τα
χαρτονομίσματα και πιθανότατα θα είναι και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα
τα καταργήσει. «Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να συνεχίζουμε να
τυπώνουμε χαρτονομίσματα» δηλώνει ο Μπιορν Ουλβέους, πρώην μέλος του
θρυλικού συγκροτήματος των Abba.Και δεν είναι ο μόνος. Η πλειονότητα των Σουηδών τάσσεται υπέρ της κατάργησης των μετρητών ως μέσο καθημερινών συναλλαγών και της επιβολής πιστωτικής κάρτας. Ήδη στα περισσότερα λεωφορεία και το μετρό δεν γίνονται δεκτά μετρητά. Οι επιβάτες θα πρέπει να αγοράζουν εκ των προτέρων τα εισιτήρια ακόμα και με SMS. Το ίδιο ισχύει και στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα.
Και δεν είναι μόνο οι εμπορικές συναλλαγές που αλλάζουν. Ακόμα και ο οβολός στην Εκκλησία θα πληρώνεται στο εξής με πιστωτική. Σε μια ενορία στην πόλη Κάρλσμαν αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Και για το λόγο αυτό ο πάστορας Γιόχαν Τίρμπεργκ έσπευσε να προμηθευτεί το κατάλληλο μηχάνημα. Πολλές φορές οι πιστοί του είπαν στο παρελθόν πως θα ήθελαν κάτι να δώσουν αλλά δεν είχαν ψιλά μαζί τους!
Στη Σουηδία μόλις το 3% των συναλλαγών γίνεται με μετρητά. Στις χώρες της Ευρωζώνης το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 9% και στις ΗΠΑ στο 7%.
Η καλή και η ανάποδη πλευρά του νομίσματος….
Συναλλαγές που γίνονται χωρίς κέρματα και χαρτονομίσματα δυσκολεύουν τη ζωή των απλών κλεφτών αλλά από την άλλη πλευρά διευκολύνουν τους απατεώνες στο διαδίκτυο.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αφήνουν όμως πάντοτε ίχνη. Έτσι θα ήταν ευκολότερη η εξακρίβωση και η αντιμετώπιση περιπτώσεων διαφθοράς, αλλά από την άλλη πλευρά οι περιπτώσεις απάτης στο διαδίκτυο στη Σουηδία από τις 3.300 που ήταν το 2000 έφτασαν σχεδόν στις 20.000 το 2011.
Σύντομα πιστεύουν οι ειδικοί θα εξαφανιστούν τα χαρτονομίσματα αν και όχι τελείως. Το θέμα είναι οι συναλλαγές μέσω καρτών που έχουν κόστος να μην το επωμισθεί και πάλι ο καταναλωτής προς όφελος των τραπεζών αλλά να υπάρξουν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου