Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Σταθμός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έκαναν σήμερα 50 κράτη, υπογράφοντας στο Βερολίνο τη συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών.
Η συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών που υπογράφτηκε σήμερα συνιστά σταθμό στο πεδίο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, εκτιμούν οι ειδικοί, υπογραμμίζοντας ότι βελτιώνονται οι συνθήκες αντιμετώπισης της φορολογικής απάτης και ενισχύεται η διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό πεδίο. Ένας από τους υποστηρικτές της συμφωνίας, ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ χαρακτηρίζει βήμα προόδου την εξέλιξη αυτή.

Η συμφωνία έχει ακόμη πολλά κενά
«Η συμφωνία συνιστά αναμφίβολα σταθμό, καθώς ανοίγει δρόμους. Υπενθυμίζω ότι πριν από λίγο καιρό ο κύριος Σόιμπλε επέμενε στην παρακράτηση του φόρου στην πηγή. Αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε μια παρακράτηση ενός ποσού κατ` αποκοπή, το οποίο θα πήγαινε στην πατρίδα του πολίτη. Δεν θα είχαμε προοδευτική φορολόγηση και φυσικά δεν θα είχαμε φόρο περιουσίας. Με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών καθίσταται δυνατή η προοδευτική φορολόγηση κεφαλαιακών εισοδημάτων. Κάτι τέτοιο ήταν πριν από λίγο καιρό αδιανόητο», υποστηρίζει ο πράσινος ευρωβουλευτής.
Ο Σβεν Γκίγκολντ παραδέχεται ότι η συμφωνία έχει ακόμη αρκετά κενά, που ενδεχομένως προσφέρουν τη δυνατότητα σε φοροφυγάδες να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Ενδεικτικά αναφέρει ότι ποσά μέχρι τις 50 χιλιάδες δολάρια που θα «κρύψει» κανείς σε κάποια επιχείρηση δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται. Επισημαίνει επίσης ότι τα χιλιάδες στελέχη που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της φοροαποφυγής σίγουρα θα εξαντλήσουν την «δημιουργικότητά» τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Ωστόσο, ο αγώνας θα συνεχιστεί, λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής.

«Όλο και περισσότερες χώρες θα προσχωρούν»
Στην παρατήρηση ότι τη συμφωνία υπογράφουν μόνο 50 χώρες, ενώ πολλοί φορολογικοί παράδεισοι εξακολουθούν να μην δεσμεύονται από αυτή, ο Σβεν Γκίγκολντ αντιτείνει: «Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι την συμφωνία υπογράφει και δύσκολες χώρες όπως η Βρετανία, η οποία έχει μεγάλη επιρροή σε πολλά νησιά που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια φοροδιαφυγή. Σημαντικό είναι επίσης ότι έχουμε 50 χώρες συν τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δρομολογήσει μια παρόμοια νομοθεσία. Και ας μην ξεχνούμε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υιοθέτησε την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοπιστωτικών πληροφοριών. Και για τον ίδιο λόγο όλο και περισσότερες χώρες θα προσχωρούν στην συμφωνία».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...