Πώς επιδρά η σημερινή οικονομική κρίση στις μακροπρόθεσμες τάσεις που μετασχηματίζουν τις κοινωνίες; Τι μας περιμένει όταν θα βγούμε από αυτήν; Αυτά είναι τα δύο ερωτήματα γύρω από τα οποία δομείται το πλέον διορατικό δοκίμιο του Alain Touraine.
Η κοινωνία μας, εκείνη της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και του θριαμβεύοντος ατομικισμού, διέρρηξε κάθε δεσμό με το παλαιό μοντέλο ενσωμάτωσης της εποχής της βιομηχανικής επανάστασης. Δεν βλέπουμε πλέον τους εαυτούς μας ως τα δρώντα υποκείμενα ενός οικονομικού συστήματος γύρω από το οποίο οργανώνεται η κοινωνική ζωή αλλά κυρίως ως υποκείμενα που έχουν δικαιώματα, μέσα σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από το πολιτισμικό στοιχείο.
Η κρίση, διαχωρίζοντας ακόμα περισσότερο την οικονομία από την κοινωνία, κάτω από την επίδραση της αυξανόμενης αυτονομίας των κερδοσκοπικών και χρηματοοικονομικών λογικών, είναι δυνατόν να επηρεάσει διττά αυτή την τάση: μπορούμε να βιώσουμε είτε έναν αυξανόμενο κοινωνικό αποκλεισμό είτε μια επιταχυνόμενη πολιτισμική μετεξέλιξη μακροπρόθεσμα.
Τελικά, στα χρόνια που έρχονται θα παραπαίουμε ανάμεσα στην καταστροφή και στην αναμόρφωση. Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στη μελέτη των παραγόντων που θα βαρύνουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.
Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
Βιβλιοπρόταση: Μετά την κρίση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου