Η έρευνα δείχνει πως η Ρώμη πρόσφερε, μεταξύ άλλων, συντάξεις στις στρατιωτικές της δυνάμεις σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους. Καθώς η αυτοκρατορία γινόταν όλο και περισσότερο ασταθής το κόστος των συντάξεων που υπόσχονταν στις στρατιωτικές δυνάμεις αυξανόταν αλλά δε συνέβαινε το ίδιο και με τα έσοδα ή τα αποθεματικά του κράτους.
Καθώς οι συντάξεις ήταν εγγυημένες από το κράτος αυτό έπρεπε να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο χρήμα για να τις καλύψει με αποτέλεσμα να καταλήξει να χρειάζεται όλο και περισσότερα μέταλλα και τελικά να δημιουργήσει πληθωρισμό, επηρεάζοντας την ονομαστική τιμή των νομισμάτων της.
Η δημοσιονομική επιλογή της Ρώμης να αυξήσει το μέγεθος των συνταξιοδοτικών της ταμείων χωρίς να τα χρηματοδοτεί προκάλεσε τελικά υποτίμηση του νομίσματος της και οικονομική ύφεση, η οποία κατέληξε στην πτώση της Ρώμης αφού ήταν άμεση συνδεδεμένη με την ίδια την ικανότητα της να πληρώνει τις στρατιωτικέ της δυνάμεις.
Στο διάγραμμα απεικονίζεται η θεαματική αύξηση του μεγέθους της στρατιωτικής δύναμης της Ρώμης όσο η συνταξιοδοτική 'φούσκα' μεγάλωνε και η κατάρρευση της όταν η Ρώμη δεν είχε πλέον τη δυνατότητα να υπόσχεται και να πληρώνει συντάξεις στους στρατιωτικούς.
Η δραματική μείωση της στρατιωτικής δύναμης της Ρώμης την έκανε ευάλωτη σε εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς και τελικά οδήγησε στην πτώση της, σύμφωνα με την έρευνα.
Πηγή: XrimaNews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου