Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ο πιο καλοπληρωμένος τραπεζίτης στον κόσμο

Η τράπεζα Goldman Sachs βρίσκεται σε περίοδο λιτότητας, αλλά όχι όμως σε ό,τι αφορά το μισθό του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, του Λόιντ Μπλανκφάιλ. Για τις υπηρεσίες του εισέπραξε πέρυσι το ποσό των 23 εκατομ. δολαρίων, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times και οι Financial Times επικαλούμενες έγγραφα που επέδωσε το Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Το εισόδημα του Μπλανκφάιλ ανέβηκε κατά 10% σε σχέση με το 2012.

Ζημίες σε ορισμένους τομείς
Η σημαντική αυτή αύξηση προκάλεσε έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς τις ασθενείς επενδυτικές δραστηριότητες του ομίλου. Η Τράπεζα ναι μεν κατόρθωσε να αυξήσει τα κέρδη της αναφορικά με τα περασμένα χρόνια, αλλά σε μερικούς τομείς της δραστηριότητάς της υπέστη μεγάλες ζημίες με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι μισθοί των 33.400 υπαλλήλων της. Κατά μέσον όρο ένας τραπεζίτης της Goldman Sachs κέρδισε 383.400 δολάρια πέρυσι. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των δύο εφημερίδων ο βασικός μισθός του Μπλανκφάιλ παρέμεινε στάσιμος, αλλά προστέθηκε ένα πακέτο μετοχών σημερινής αξίας 14,7 εκατομ. δολαρίων και άλλα 6,3 δις δολάρια σε ρευστό. Η τράπεζα δεν θέλησε να σχολιάσει τα ποσά, όπως επισημαίνουν οι New York Times.

Διπλάσιο το εισόδημα το 2007
Έτσι ο Μπλανκφάιλ κερδίζει με ετήσιο εισόδημα 23 εκατομ. δολαρίων περισσότερα από τον ομόλογό του στην JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντιμόν, ο οποίος εισέπραξε πέρυσι 20 εκατομ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 74% από το 2012. Έτσι ο επικεφαλής της Goldman Sachs έχει κάθε λόγο να χαίρεται για το ότι έχει τις καλύτερες αποδοχές τραπεζίτη στη Wall Street, εκτός από δύο σημεία: καταρχήν δεν μπορεί να πουλήσει τώρα το πακέτο των μετοχών, παρά μόνο από το 2019, και δεύτερον, δεν θα έχει ασφαλώς ξεχάσει τις ετήσιες αποδοχές του το 2007, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Ποιο ήταν το εισόδημά του τότε; Το διπλάσιο από ό,τι παίρνει σήμερα.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...