50 χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος η Bundesliga. Το γερμανικό
πρωτάθλημα θεωρείται σήμερα ένα από τα καλύτερα και ισχυρότερα της
Ευρώπης, όχι μόνον σε αθλητικό επίπεδο αλλά και από οικονομική σκοπιά
Τον περασμένο Απρίλιο η Bundesliga διαπραγματεύτηκε μια νέα συμφωνία
για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων της. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια
θα μπουν συνολικά 2,5 δις ευρώ στα ταμεία της, 625 εκατομμύρια για κάθε
σεζόν. To ποσό διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Τη
μερίδα του λέοντος θα καταβάλει το συνδρομητικό τηλεοπτικό δίκτυο SKY.Για μια τεράστια επιτυχία κάνει λόγο ο ειδικός Στέφαν Λούντβιγκ, θυμίζοντας ωστόσο ότι τα αντίστοιχα ποσά στην Premier League είναι κατά πολύ υψηλότερα. Αυτό όμως, όπως λέει, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς «η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης στη Βρετανία είναι πολύ μεγαλύτερη. Με περισσότερους από 10 εκατομμύρια συνδρομητές το SKY έχει δημιουργήσει εκεί μια άκρως πετυχημένη πλατφόρμα».
Δεύτερη στο big five
Για να μετρηθεί και να αξιολογηθεί η οικονομική ισχύς ενός πρωταθλήματος, λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες, εξηγεί ο ειδικός. Μεταξύ αυτών τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι χορηγοί και τα έσοδα από τα εισιτήρια. Στη βάση αυτών των κριτηρίων η Bundesliga καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο λεγόμενο big five της Ευρώπης, δηλαδή ανάμεσα στις πρώτες κατηγορίες της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Ο ειδικός εκτιμά ότι το προβάδισμα της Bundesliga έναντι της Primera Division δεν κινδυνεύει καθώς «το ισπανικό πρωτάθλημα είναι το μοναδικό όπου υπάρχουν αποκεντρωμένα τηλεοπτικά δικαιώματα».
Με απλά λόγια: κάθε ομάδα «πουλάει» η ίδια τα δικαιώματα των αγώνων της. Με συνέπεια Μπαρτσελόνα και Ρεάλ να μοιράζονται σχεδόν αποκλειστικά μεταξύ τους την πίτα και τις υπόλοιπες ομάδες της πρώτης κατηγορίας να περιορίζονται σε ψίχουλα.
«Στην Bundesliga τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχει μια σχετικά καλή ανακατανομή μεταξύ των 18 ομάδων, στη βάση και της αρχής της αλληλεγγύης».
Η Bundesliga διαχειρίζεται κεντρικά τα τηλεοπτικά δικαιώματα και μοιράζει τα κέρδη με αποτέλεσμα να μπαίνουν λεφτά στα ταμεία όλων των ομάδων. Ορισμένες ομάδεςβέβαια, όπως η Μπάγιερν και η Σάλκε, παίρνουν πολύ περισσότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.
Σοβαρή οικονομική διαχείριση
Αυτό που ξεχωρίζει όμως περισσότερο τη Bundesliga σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα είναι η σοβαρότητα με την οποία γίνεται η οικονομική διαχείριση. Ομάδες που δεν μπορούν να παρουσιάσουν ένα οικονομικά βιώσιμο οικονομικό σχέδιο, δεν παίρνουν άδεια. Και όπως σημειώνει ο ειδικός:
«Γνωρίζουμε από άλλα πρωταθλήματα ότι ξοδεύουν πολύ περισσότερα για τους παίκτες τους από εκείνα που μπαίνουν στα ταμεία τους. Και υπάρχουν φυσικά και τα λοιπά κόστη».
Όσον αφορά ωστόσο τις επενδύσεις σε μεταγραφές, παραδοσιακά η Γερμανία δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Φέτος η Bundesliga έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής186 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση νέων παικτών. Οι 20 ομάδες της Premier League έχουν ξοδέψει ήδη 300 εκατομμύρια, ενώ οι ιταλικές ομάδες σχεδόν 280 εκατομμύρια ευρώ.
Τεράστια είναι τα έσοδα της Bundesliga από την διάθεση των εισιτηρίων. Σε κάθε μια από τις 34 συνολικά αγωνιστικές του πρωταθλήματος κάθονται περίπου 400.000 φίλαθλοι στις εξέδρες. Κανένα άλλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεν προσελκύει τόσους θεατές στα γήπεδα. Και αυτοί δεν ξοδεύουν χρήματα μόνον για τα εισιτήρια, αλλά και για σημαίες, κασκόλ, φανέλες των ομάδων που σημαίνουν επιπρόσθετα έσοδα για τις ομάδες.
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου