Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Βιοαιθανόλη και κερδοσκοπία οδηγούν σε νέα επισιτιστική κρίση το 2013

Την αύξηση των τιμών των τροφίμων εκ νέου το 2013, η οποία θα προκαλέσει μία νέα επισιτιστική κρίση στις πιο ευάλωτες περιοχές, αλλά και εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές, προβλέπουν ερευνητές του ινστιτούτου «New England Complex Systems».
  Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για άνοδο των τιμών των τροφίμων έγιναν με τη χρήση του μαθηματικού μοντέλου του ινστιτούτου. Το εν λόγω μοντέλο το οποίο χρησιμοποιεί η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Yaneer Bar-Yam, πρόεδρος του ινστιτούτου «New England Complex Systems», θεωρείται πολύ αξιόπιστο καθώς έχει προβλέψει με επιτυχία την κίνηση των τιμών των τροφίμων τους τελευταίους δέκα μήνες.

«Οδεύουμε προς μία ακόμη κορύφωση στις τιμές των τροφίμων έως το τέλος του έτους, εάν τα αίτια δεν εξαλειφθούν μέσα από αλλαγές πολιτικής», προειδοποιεί ο Μπαρ-Γιαμ. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο οι κοινωνίες θα βρίσκονται σε οριακά επίπεδα και ενδέχεται «να εκδηλωθεί κοινωνική αναταραχή, όπως συνέβη κατά τις δύο τελευταίες κορυφώσεις», το 2008 και το 2011.

«Η έκρηξη στις τιμές των τροφίμων το 2011 προκάλεσε εκτεταμένη επισιτιστική κρίση και συντέλεσε στην πυροδότηση της αραβικής άνοιξης. Το 2013 αναμένουμε οι τιμές να είναι υψηλότερες και ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες κοινωνικές αναταραχές», σημειώνει ο Yaneer Bar-Yam, πρόεδρος του ινστιτούτου.

Το 2008 και το 2011 οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων προκάλεσαν επισιτιστική κρίση και κοινωνικές αναταραχές σε πολλές περιοχές του κόσμου, όπως στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Από την έρευνα προκύπτει πως η τάση των τιμών των τροφίμων μακροπρόθεσμα είναι αυξητική, παρότι σήμερα οι τιμές παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα του παρελθόντος.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση αυτή η μείωση είναι βραχυπρόθεσμη. Από την έρευνά προέκυψε πως οι δύο βασικές δυνάμεις που ωθούν τις τιμές προς τα πάνω είναι η χρήση του καλαμποκιού για αιθανόλη και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των επενδυτών στην αγορά τροφίμων, μέσω των αγροτικών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.


Το μοντέλο του ινστιτούτου «New England Complex Systems» λαμβάνει υπόψη αρκετές μεταβλητές, από τις δυσμενείς για τη γεωργική παραγωγή καιρικές συνθήκες έως την αύξηση της κατανάλωσης κρέατος στην Κίνα και από τη μετατροπή καλαμποκιού σε αιθανόλη έως την αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών στην Ινδία.

Πηγή: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...