Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κινέζου Ζένγκρονγκ Λίου που ήρθε πριν από 20 χρόνια στη Γερμανία με πτυχίο παιδαγωγικής, πολιτικής επιστήμης και αγγλικής φιλολογίας, δούλεψε σερβιτόρος, εφημεριδοπώλης και εργάτης, και σήμερα είναι προσωπάρχης στη θυγατρική Laxnes του ομίλου Bayer έναν από τους πιο δυναμικούς ομίλους της Γερμανίας. Οι κλάδοι εξειδίκευσής του ήταν όμως μάλλον άχρηστοι στον κλάδο της χημείας.
Το αποφασιστικό άλμα έγινε όταν κάποιος μάνατζερ της Bayer στον οποίο ο Κινέζος επιστήμονας παρέδιδε μαθήματα τον ρώτησε εάν ενδιαφέρεται να εργαστεί στην εταιρεία. Την καταφατική του απάντηση ακολούθησαν αμέσως μετά εντατικά σεμινάρια εξειδίκευσης και κατάρτισης. Τελικά του εμπιστεύθηκαν ένα νέο τμήμα στην Laxnes.
Φαίνεται σαν παραμύθι, αλλά δεν είναι, διότι όπως υπογραμμίζει ο Σέργκε Ντρόστεν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μελετών και παροχής υπηρεσιών Kniebaum - Executive Consultants International: «Οι περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο. Για αυτό ενδιαφέρονται για στελέχη που έχουν γνώσεις και εμπειρία από διάφορες χώρες, οικονομίες, νοοτροπίες και κουλτούρες.»
Κάθε γερμανική επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα θέλει να καλύπτει το 40% του στελεχικού της δυναμικού από το εξωτερικό.
«Οι ευκαιρίες θα είναι εξαιρετικές τα επόμενα δέκα ή και είκοσι χρόνια. Διότι η δημογραφική "τρύπα" δίνει όλο και μεγαλύτερες δυνατότητες σε αλλοδαπό εξειδικευμένο προσωπικό να εργαστεί και να εξελιχθεί επαγγελματικά. Σημαντική είναι όμως πάντα η θέληση ενσωμάτωσης στην γερμανική κοινωνία. Οσοι ενδιαφέρονται να βρουν εργασία και να μείνουν πρέπει να μάθουν καλά γερμανικά και να ενταχθούν».
Πηγή: Deutsche Welle (μέσω Ναυτεμπορικής)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου