Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Κανόνες Οικονομίας και στο ποδόσφαιρο!

Επαναστατικό σχέδιο για την περικοπή των υπέρογκων ποσών που δαπανώνται στο ποδόσφαιρο, εκπόνησε η UEFA και ενέκρινε ομόφωνα η εκτελεστική της επιτροπή στη Νιόν. Πρόκειται για το σχέδιο "Οικονομικό Fair Play", το οποίο "αναγκάζει" τους Ευρωπαϊκούς συλλόγους να έχουν έξοδα ανάλογα με το έσοδά τους. Με άλλα λόγια, να ξοδεύουν μόνο απ' όσα εξοικονομούν!

"Οι νέοι κανονισμοί τελικώς εγκρίθηκαν ομόφωνα. Ο βασικός κανόνας είναι η απαίτηση για break even (σ.σ. ισορροπία εσόδων-εξόδων), με περίοδο προσαρμογής τριών ετών. Σίγουρα δεν θα το 'καταπιούν' εύκολα όλοι, αλλά καταλαβαίνουν ότι είναι απαραίτητο" είπε ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Πριν από μερικούς μήνες, ο ίδιος είχε δηλώσει πως το 50% των Ευρωπαϊκών συλλόγων παρουσιάζουν αρνητικούς ισολογισμούς, ενώ το 20% έχει πολύ μεγάλες απώλειες. "Αν κάποιοι σύλλογοι θέλουν να ξοδεύουν 50,60 ή 70 εκατομμύρια ευρώ, γιατί όχι; Αρκεί βέβαια τα χρήματα αυτά να προέρχονται από τα έσοδά τους" διευκρίνισε ο Ινφαντίνο.

Ετσι, από την αγωνιστική περίοδο 2014-2015 όποιος σύλλογος δεν παρουσιάζει κέρδη στον ισολογισμό του θα χάνει το δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η UEFA έδωσε στη δημοσιότητα μερικά βασικά στοιχεία του "Οικονομικού Fair Play", τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

ΣΚΟΠΟΣ: Να σταματήσει η αλόγιστη δαπάνη των συλλόγων και να σταματήσουν οι πλούσιοι ευεργέτες να εφοδιάζουν με ρευστό τις ομάδες. Η πρακτική αυτή διατάραξε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μεταγραφική αγορά και εκτόξευσε στα ύψη τις αμοιβές των παικτών. Οι σύλλογοι θα πρέπει να μάθουν να ζουν, διασφαλίζοντας ότι τα έξοδά τους δεν θα είναι περισσότερα από τα έσοδα.

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ: Οταν θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα μετέχουν μόνο σύλλογοι οι οποίοι παρουσιάζουν κέρδη, δηλαδή χρήματα που προέρχονται από πηγές όπως: Τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια, χορηγίες και έσοδα από διοργανώσεις (σ.σ. Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ). Επίσης, απαγορεύεται οι σύλλογοι να παρουσιάζουν χρέη προς άλλους συλλόγους, την εφορία, τα τμήματα κοινωνικών υπηρεσιών.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

* Η UEFA δημιούργησε μία ομάδα οικονομικού ελέγχου των συλλόγων, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, Ζαν-Λικ Ντεάν, που θα είναι υπεύθυνη για την διεξοδική διερεύνηση των ισολογισμών, αλλά και την εφαρμογή της μεθόδου αδειοδότησης.

* Την 1η Ιουνίου 2011, τίθεται σε εφαρμογή ο κανονισμός που απαγορεύει στους συλλόγους τα χρέη προς άλλους συλλόγους, την εφορία, τα τμήματα κοινωνικών υπηρεσιών.

* Η απαίτηση για break even τίθεται σε εφαρμογή με την κατάθεση των ισολογισμών για το οικονομικό έτος 2012.

* Η σεζόν 2014-15 είναι η πρώτη κατά την οποία θα αποκλείονται από τις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις, σύλλογοι που δεν πληρούν τις προδιαγραφές του Οικονομικού Φερ Πλέι.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

* Οι σύλλογοι θα αξιολογηθούν επί τρία συναπτά έτη. Στο διάστημα αυτό δικαιούνται να έχουν απώλειες, που δεν ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ, συνολικά στην τριετία.

* Τα χρήματα που επενδύονται στην κατασκευή νέου γηπέδου ή στα τμήματα υποδομών, δεν υπολογίζονται στα έξοδα του Οικονομικού Φερ Πλέι, καθώς στόχος είναι να περιοριστούν οι εξωπραγματικές δαπάνες για αγορές ή αποδοχές ποδοσφαιριστών.

* Οι επενδυτές έχουν το δικαίωμα να ενισχύουν τους συλλόγους έναντι ποσού 45εκ. ευρώ συνολικά, για τις περιόδους 2013/14 και 2014/15. Για τις τρεις επόμενες σεζόν, το ποσό θα μειωθεί στα 30εκ. ευρώ, πάντα στο σύνολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...