Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Καταργήστε το ευρώ, πληρώστε με οβολό

Το πρώτο εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών, βασισμένο σε μια νέα κοινωνική νομισματική μονάδα, τον οβολό, λειτουργεί εδώ και ένα μήνα στη χώρα μας, με σκοπό να τονώσει τις τοπικές οικονομίες και να αντικρούσει την οικονομική κρίση που βιώνουμε.

Ο νέος τρόπος αυτοδιαχείρισης, μέσω του οποίου παρέχονται προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να απαιτείται η χρήση του ευρώ, αλλά η ενεργός συμμετοχή των πολιτών μέσω της ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών, έχει γοητεύσει περισσότερους από 4.000 ανθρώπους πανελλαδικά, το 1/4 των οποίων αποτελούν ενεργά μέλη του.

Την ιδέα του κοινωνικού νομίσματος, που είναι γνωστή παγκοσμίως, έφερε στη χώρα μας ο επιχειρηματίας από την Πάτρα Νίκος Μπογονικολός, στην προσπάθειά του να καταδείξει πως «το χρήμα δεν είναι το παν, αφού και όταν τα χρήματα τελειώνουν μπορούμε όλοι να καταθέσουμε τον οβολό μας σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και ελπίδας».

Ο «Οβολός» φέρει τη μορφή Σωματείου (σ.σ.: Κέντρο Μελέτης και Τεκμηρίωσης Κοινωνικού Νομίσματος) και λειτουργεί διαδικτυακά στη διεύθυνση «www.ovolos.gr». Εκεί, όπως μας εξηγεί ο κ. Μπογονικολός, οι ενδιαφερόμενοι ανοίγουν ένα λογαριασμό μέσω του οποίου δηλώνουν το είδος της συμμετοχής τους και το κοστολογούν σε μορφή οβολών. Η συμμετοχή τους μπορεί να είναι, για παράδειγμα, από ένα αγροτικό προϊόν ή μια χειροποίητη κατασκευή και από ένα μεταχειρισμένο αντικείμενο έως μια πλαστική επέμβαση ή ένα έργο τέχνης.

«Οταν τα μέλη πωλούν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες τους», μας λέει ο κ. Μπογονικολός, «κερδίζουν οβολούς και οι λογαριασμοί τους πιστώνονται. Αντίθετα, όταν τα μέλη αγοράζουν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες, ξοδεύουν οβολούς και οι λογαριασμοί τους χρεώνονται». Το σύστημα, όπως μας λέει, λειτουργεί, προς το παρόν, με τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Μπορεί, όμως, κάποιος που δεν διαθέτει προϊόντα ή υπηρεσίες να συμμετάσχει στον «Οβολό»; Και -αλήθεια- σε τι διαφέρει ο οβολός από το νομισματικό σύστημα;

Οπως μας απαντά ο ίδιος, «σε αντίθεση με το ισχύον νομισματικό σύστημα, στον "Οβολό" όλοι μπορούν να προσφέρουν, αφού η οικονομική τους δυνατότητα είναι τελείως αδιάφορη. Μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα ή να προσφέρουν το πολυτιμότερο αγαθό όλων, τον ελεύθερο χρόνο τους. Μπορούν ακόμη και να αναπτύξουν έναν κατάλογο προτερημάτων, χόμπι ή ενδιαφερόντων, ανταποκρινόμενοι έτσι στα αιτήματα των άλλων μελών. Ο οβολός είναι μια υγιής, βιώσιμη και δημοκρατική μορφή οικονομικής σχέσης. Το σύστημα του οβολού δεν ανταμείβει τους οβολούς πλεονάσματος, ούτε σας τιμωρεί αν είστε κάτω από το μηδέν. Πλούσιοι και φτωχοί είναι όλοι ίσοι. "Οβολός" σημαίνει εμπιστοσύνη στους πόρους της κοινωνίας. Ενας οβολός αντιστοιχεί σε ένα ευρώ. Το σύστημα του οβολού είναι συνεταιριστικό και βασίζεται αποκλειστικά στα μέλη του».

Η ιδέα του κοινωνικού νομίσματος είναι γνωστή και λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια παγκοσμίως. Στη Γερμανία «κυκλοφορούν» περισσότερα από 180 κοινωνικά νομίσματα, ενώ τα συναντά κανείς ακόμη και σε μικρές επαρχιακές πόλεις -της Αργεντινής για παράδειγμα. Ανάλογη επιτυχία σημειώνουν σε Αγγλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Γαλλία, Καναδά κτλ.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: www.ovolos.gr.

Παράδειγμα πληρωμής

Ο Χ προσφέρει μαθήματα αγγλικών με κόστος 15 οβολούς την ώρα.

Ο Ψ, που έχει στον λογαριασμό του 15 οβολούς και θέλει να κάνει μαθήματα αγγλικών, έρχεται σε επαφή με τον Χ και ορίζουν το ραντεβού για μάθημα.

Οταν και τα δύο μέλη επιβεβαιώνουν ότι ο Χ παρείχε την υπηρεσία στον Ψ, τότε αυτόματα χρεώνονται οι 15 οβολοί στον Ψ και πιστώνονται στον Χ.

Τώρα ο Χ έχει στον λογαριασμό του 15 οβολούς και μπορεί να τους ξοδέψει όπως θέλει. Μπορεί να αγοράσει οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία το οποίο παρέχεται στο Σωματείο με την αντίστοιχη τιμή σε οβολούς.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...