Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Βιβλιοπρόταση: Η ευημερία του κακού - Μία (ανήσυχη) εισαγωγή στην οικονομία

Το συγκεκριμένο βιβλίο περιγράφει ένα ταξίδι: ένα ταξίδι που δείχνει πώς η οικονομία επηρεάζει την κοινωνία στο πέρασμα του χρόνου. Αποτελεί επίσης μια τεράστια τοιχογραφία, που μας οδηγεί από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στο Χόλιγουντ, από την κρίση της δεκαετίας του 1930 σ' εκείνη των subprimes, από τη Γερμανία του Κάιζερ στην Κίνα του σήμερα.

Ένα ανήσυχο ταξίδι που το στοιχειώνει ένα ερώτημα: πώς η Δύση, που έσωσε την ανθρωπότητα από την πείνα και τη δυστυχία, κατέληξε στη συλλογική αυτοκτονία των δύο παγκόσμιων πολέμων; Ποιο είναι το δηλητήριο, το κρυφό κακό που κατέστρεψε την Ευρώπη; Η ερώτηση δεν τίθεται μόνο αναδρομικά. Ο κόσμος ακολουθεί όλο και περισσότερο το παράδειγμα της Δύσης: οι ευρωπαϊκές τραγωδίες είναι άραγε πιθανό να επαναληφθούν στην Ασία ή αλλού; Ο πλανήτης θα μπορέσει, τελικά, να αποφύγει μια νέα συλλογική αυτοκτονία, οικολογική αυτή τη φορά; Όπως με βίαιο τρόπο μάς υπενθύμισε η χρηματοπιστωτική κρίση, μια αβεβαιότητα συστημικής τάξης πλανάται πάνω από τον καπιταλισμό: γνωρίζει πού πηγαίνει, πού παρασύρει τον κόσμο;

Πρόκειται για τα κρίσιμα ερωτήματα από τα οποία εξαρτάται η πορεία του 21ου αιώνα, και σε αυτά προσπαθεί να απαντήσει, με γλαφυρό ύφος, ο Ντανιέλ Κοέν. Διατρέχει την ιστορία της ανθρωπότητας και τις αβεβαιότητες που βαραίνουν το πεπρωμένο της με εξαιρετική ακρίβεια και γνώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...