Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

50 τρόποι για να κάνετε οικονομία

Η συζήτηση για την περιστολή δαπανών έχει φουντώσει σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Υπό την πίεση της ύφεσης, της μείωσης των εισοδημάτων, της ανεργίας αλλά και της αρνητικής ψυχολογίας, όλοι ψάχνουν τι να κόψουν και πόσο.

Τα ελληνικά νοικοκυριά δείχνουν να αντιδρούν έντονα στην κρίση. Περιορίζουν τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, κόβουν τη διασκέδαση και το... ντελίβερι, ενώ ψαλιδίζουν ακόμη και τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Οι πρώτες στατιστικές είναι αποκαλυπτικές. Η κατανάλωση της βενζίνης έχει ήδη υποχωρήσει κατά 20%, τα έσοδα των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας έως και 17%, ενώ στα εστιατόρια μέσα σε μερικούς μήνες έχει χαθεί ακόμη και το ένα τρίτο του τζίρου.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία της περιστολής δαπανών στην οποία έχουν επιδοθεί τα νοικοκυριά, μπορεί να βγει και κάτι θετικό. Οπως για παράδειγμα η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας. Πολλές από τις πρακτικές που περιλαμβάνει ο κατάλογος -και οι οποίες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στο εξωτερικό- προϋποθέτουν συνεργασία με τον γείτονα, τον συνάδελφο ή τον φίλο. Ενα αυτοκίνητο με τρεις επιβάτες στο κέντρο αντί για τρία, εξασφαλίζει μείωση της δαπάνης μετακίνησης κατά 66%. Ενοικίαση ενός εξοχικού για μια σεζόν από δύο οικογένειες εξασφαλίζει μείωση του κόστους διακοπών κατά 50%. Η ανταλλαγή των εξοχικών προκρίνεται ακόμη και για δωρεάν διακοπές.

Καλό στην τσέπη κάνει και η στροφή του τρόπου ζωής προς το οικολογικότερο...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας στον παρακάτω σύνδεσμο:

Οι ανώδυνες θυσίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...