
Η Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Μακεδονίας - Θράκης σας εύχεται καλό καλοκαίρι.
Το Blog θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με περιορισμένο αριθμό αναρτήσεων.
Βήμα επικοινωνίας, ενημέρωσης, προβληματισμού, κατάθεσης απόψεων, σκέψεων και προτάσεων των Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών
* Η έρευνα της «Κ.Ε.» αναδεικνύει μια γενικευμένη κοινωνική αντίδραση στη νέα πραγματικότητα, που μπορεί να μην καταγράφεται τόσο στις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων, όμως κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή. Ενα «άτυπο» μποϊκοτάζ πολιτών που ξεκίνησε ως η λεγόμενη «αντίσταση της γειτονιάς» και που τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει να ρίξει τους δείκτες κατακόρυφα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας στον παρακάτω σύνδεσμο:
1 Τον απαρέγκλιτο σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας στη λήψη έκτακτων μέτρων εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.
Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι μονομερή, άνισα και δυσανάλογα επαχθή, ιδίως σε βάρος των πιο ευάλωτων ομάδων, με σοβαρό και μόνιμο αντίκτυπο στα δικαιώματά τους (άρθρο 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος).
2 Την αρχή της αναγκαιότητας και της προσφορότητας του μέτρου σε μια δημοκρατική κοινωνία που σέβεται και θωρακίζει την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια και δεν παρεκκλίνει από την αρχή της ισότητας. Το ίδιο ισχύει και για την αρχή της συμβολής κάθε πολίτη στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του (άρθρο 4 παράγραφοι 1 και 5 του Συντάγματος).
3 Την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, με όρους διαφάνειας και έγκαιρη παρέμβαση της πολιτείας για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής (άρθρο 25 παράγραφος 5 του Συντάγματος).
4 Την αρχή της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δημόσια Διοίκηση, που αποτελεί συνισταμένη των αρχών του κοινωνικού κράτους δικαίου (άρθρα 1 και 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος).
5 Τις θέσεις της για ισότιμη απόλαυση των θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που προκύπτουν από τις διατάξεις για προστασία της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 του Συντάγματος), ισότιμη πρόσβαση στην Υγεία (21 παρ. 3 Συντάγματος) και την Παιδεία (16 παρ. 2 Συντάγματος), το δικαίωμα πλήρους και σταθερής εργασίας με κοινωνική ασφάλιση διανεμητικού χαρακτήρα (22 του Συντάγματος), της συνδικαλιστικής ελευθερίας (23 του Συντάγματος).
6 Την υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει προοδευτικά με όλα τα διαθέσιμα μέτρα την πλήρη άσκηση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων (άρθρο 2 του Διεθνούς Συμφώνου για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα-Ν. 1532/1985).
7 Τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αρ. 87 (Ν. 4204/1961) και αρ. 98 (Ν.4205/1961), καθώς και τη νομολογία της Επιτροπής Συνδικαλιστικής Ελευθερίας. Σύμφωνα με αυτές, όταν μια κυβέρνηση θεωρεί στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικής οικονομικής σταθεροποίησης, ότι οι μισθοί δεν μπορούν να καθορίζονται ελεύθερα μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο περιορισμός αυτός θα πρέπει να αποτελεί εξαιρετικό μέτρο, στο βαθμό του απολύτως αναγκαίου και για εύλογο διάστημα.
8 Την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ν.Δ. 53/1974) και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τις οποίες προκύπτει ότι μια δραστική μείωση κοινωνικής παροχής ενδέχεται να στοιχειοθετεί παράβαση των διατάξεων της σύμβασης.
9 Τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του 1961 (Ν. 1426/ 1984) και τη νομολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Σύμφωνα μ' αυτές, όταν ένα κράτος οφείλει να σταθμίσει αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα για να διαθέσει δημόσιους πόρους, τα μέτρα πρέπει απαραιτήτως να ισχύουν για εύλογο διάστημα και να συμβάλλουν με μετρήσιμο τρόπο στην πρόοδο.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Ελευθεροτυπίας, στην παρακάτω διεύθυνση:
Εντύπωση έχει προκαλέσει η σύλληψη δύο Ολλανδέζων, που προωθούσαν την μπίρα Bavaria, στο ματς Ολλανδία - Δανία, στο πλαίσιο των αυστηρότερων κανόνων μάρκετινγκ που εφαρμόζει η FIFA στο Mουντιάλ.
«Οι συγκεκριμένες γυναίκες, που αποτελούσαν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας γυναικών, θεωρούνται ύποπτες για εμπλοκή σε οργανωμένες πράξεις διεξαγωγής παράνομων εμπορικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια του αγώνα της Δευτέρας ανάμεσα σε Δανία και Ολλανδία» ανέφερε η ανακοίνωση της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας.
Παρόμοιο περιστατικό
Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία ζυθοποιίας έρχεται σε σύγκρουση με τη FIFA για περιστατικά οπαδών που φορούσαν πορτοκαλί ρούχα σε ποδοσφαιρικά γήπεδα, καθώς παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 2006 στη Γερμανία.
Οι συλλήψεις αντανακλούν το πόσο μακριά σκοπεύουν να φτάσουν τα στελέχη της FIFA, της ανώτατης ποδοσφαιρικής αρχής, για να προστατεύσουν τους επίσημους χορηγούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Budweiser, η επίσημη μπίρα της διοργάνωσης. Το Mουντιάλ έχει οκτώ βασικούς χορηγούς, συμπεριλαμβανομένων των McDonald’s, Castrol, Conti-nental, έξι εταίρους και έξι εθνικούς υποστηρικτές. Bασικοί εταίροι της FIFA, οι Adidas, Coca-Cola, Emirates, Hyundai/Kia, Sony και Visa, έχουν δαπανήσει 100 εκατ. δολ. έκαστος. Στην προσπάθειά της να προστατεύσει τους επίσημους χορηγούς της, οι οποίοι δαπάνησαν συνολικά 1,2 δισ. δολ. για να αποκτήσουν το συγκεκριμένο δικαίωμα, η Ν. Αφρική ενίσχυσε τη νομοθεσία περί εμπορικών σημάτων πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.
«Γκρίζα διαφήμιση»
Η μπίρα Bavaria δεν είναι πάντως το πρώτο εμπορικό σήμα που ήρθε σε σύγκρουση με τη FIFA σε αυτή τη διοργάνωση, καθώς ο οργανισμός έχει δεχθεί πάνω από 2.500 καταγγελίες για περιπτώσεις «γκρίζας διαφήμισης». Σύμφωνα πάντως με διαδικτυακή έρευνα της Nielsen, οι καταναλωτές έχουν συνδέσει σε μεγαλύτερο βαθμό τη ποδοσφαιρική διοργάνωση με τη Nike, η οποία όχι μόνο δεν αποτελεί χορηγό αλλά είναι ο βασικός ανταγωνιστής του βασικού χορηγού, της Adidas. Χρησιμοποιώντας μία διαφημιστική καμπάνια που έδινε έμφαση σε γνωστούς ποδοσφαιριστές, η Nike κατάφερε να προωθηθεί στο μυαλό των καταναλωτών σε μεγαλύτερο βαθμό από όλες τις άλλες επίσημες εταιρείες της διοργάνωσης, σηματοδοτώντας έτσι μία ιδιαίτερα δημιουργική τεχνική μάρκετινγκ.
Πηγή: Καθημερινή
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Την ιδέα του κοινωνικού νομίσματος, που είναι γνωστή παγκοσμίως, έφερε στη χώρα μας ο επιχειρηματίας από την Πάτρα Νίκος Μπογονικολός, στην προσπάθειά του να καταδείξει πως «το χρήμα δεν είναι το παν, αφού και όταν τα χρήματα τελειώνουν μπορούμε όλοι να καταθέσουμε τον οβολό μας σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και ελπίδας».
Ο «Οβολός» φέρει τη μορφή Σωματείου (σ.σ.: Κέντρο Μελέτης και Τεκμηρίωσης Κοινωνικού Νομίσματος) και λειτουργεί διαδικτυακά στη διεύθυνση «www.ovolos.gr». Εκεί, όπως μας εξηγεί ο κ. Μπογονικολός, οι ενδιαφερόμενοι ανοίγουν ένα λογαριασμό μέσω του οποίου δηλώνουν το είδος της συμμετοχής τους και το κοστολογούν σε μορφή οβολών. Η συμμετοχή τους μπορεί να είναι, για παράδειγμα, από ένα αγροτικό προϊόν ή μια χειροποίητη κατασκευή και από ένα μεταχειρισμένο αντικείμενο έως μια πλαστική επέμβαση ή ένα έργο τέχνης.
«Οταν τα μέλη πωλούν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες τους», μας λέει ο κ. Μπογονικολός, «κερδίζουν οβολούς και οι λογαριασμοί τους πιστώνονται. Αντίθετα, όταν τα μέλη αγοράζουν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες, ξοδεύουν οβολούς και οι λογαριασμοί τους χρεώνονται». Το σύστημα, όπως μας λέει, λειτουργεί, προς το παρόν, με τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Μπορεί, όμως, κάποιος που δεν διαθέτει προϊόντα ή υπηρεσίες να συμμετάσχει στον «Οβολό»; Και -αλήθεια- σε τι διαφέρει ο οβολός από το νομισματικό σύστημα;
Οπως μας απαντά ο ίδιος, «σε αντίθεση με το ισχύον νομισματικό σύστημα, στον "Οβολό" όλοι μπορούν να προσφέρουν, αφού η οικονομική τους δυνατότητα είναι τελείως αδιάφορη. Μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα ή να προσφέρουν το πολυτιμότερο αγαθό όλων, τον ελεύθερο χρόνο τους. Μπορούν ακόμη και να αναπτύξουν έναν κατάλογο προτερημάτων, χόμπι ή ενδιαφερόντων, ανταποκρινόμενοι έτσι στα αιτήματα των άλλων μελών. Ο οβολός είναι μια υγιής, βιώσιμη και δημοκρατική μορφή οικονομικής σχέσης. Το σύστημα του οβολού δεν ανταμείβει τους οβολούς πλεονάσματος, ούτε σας τιμωρεί αν είστε κάτω από το μηδέν. Πλούσιοι και φτωχοί είναι όλοι ίσοι. "Οβολός" σημαίνει εμπιστοσύνη στους πόρους της κοινωνίας. Ενας οβολός αντιστοιχεί σε ένα ευρώ. Το σύστημα του οβολού είναι συνεταιριστικό και βασίζεται αποκλειστικά στα μέλη του».
Η ιδέα του κοινωνικού νομίσματος είναι γνωστή και λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια παγκοσμίως. Στη Γερμανία «κυκλοφορούν» περισσότερα από 180 κοινωνικά νομίσματα, ενώ τα συναντά κανείς ακόμη και σε μικρές επαρχιακές πόλεις -της Αργεντινής για παράδειγμα. Ανάλογη επιτυχία σημειώνουν σε Αγγλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Γαλλία, Καναδά κτλ.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: www.ovolos.gr.
Παράδειγμα πληρωμήςΟ Χ προσφέρει μαθήματα αγγλικών με κόστος 15 οβολούς την ώρα.
Ο Ψ, που έχει στον λογαριασμό του 15 οβολούς και θέλει να κάνει μαθήματα αγγλικών, έρχεται σε επαφή με τον Χ και ορίζουν το ραντεβού για μάθημα.
Οταν και τα δύο μέλη επιβεβαιώνουν ότι ο Χ παρείχε την υπηρεσία στον Ψ, τότε αυτόματα χρεώνονται οι 15 οβολοί στον Ψ και πιστώνονται στον Χ.
Τώρα ο Χ έχει στον λογαριασμό του 15 οβολούς και μπορεί να τους ξοδέψει όπως θέλει. Μπορεί να αγοράσει οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία το οποίο παρέχεται στο Σωματείο με την αντίστοιχη τιμή σε οβολούς.
Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"