ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ Oσο πλουσιότερος είναι κάποιος τόσο λιγότερη συναισθηματική κατανόηση μπορεί να δείξει στους διπλανούς του. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ρsychological Science», που εκδίδεται από την Ενωση Ψυχολογικών Επιστημών των ΗΠΑ.
Η εξήγηση των επιστημόνων για τη διαπίστωση αυτή είναι ότι οι φτωχότεροι άνθρωποι μπορούν καλύτερα να κατανοήσουν πώς αισθάνεται ένας άλλος, γιατί έχουν συχνότερα την ανάγκη να βασιστούν σε τρί τους. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πλούσιοι που υποβλήθηκαν σε σχετικά τεστ τα πήγαν χειρότερα από τους φτωχότερους επειδή μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους χωρίς να χρειάζονται τη βοήθεια τρίτων. Με άλλα λόγια, λόγω του πλούτου που διαθέτουν δεν αισθάνονται εξαρτημένοι από τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν. Ενώ εκείνοι που δεν μπορούν να πληρώσουν για την αγορά υπηρεσιών στήριξής τους αναγκάζονται να εξαρτώνται από γείτονες ή συγγενείς για τη φύλαξη των παιδιών τους για παράδειγμα όταν εκείνοι δουλεύουν ή έχουν άλλες υποχρεώσεις.
Εθελοντές, εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο όπου διεξήχθη η έρευνα, χρησιμοποιήθηκαν για το πείραμα, που οδήγησε στα συμπεράσματα αυτά: ορισμένοι ήταν απόφοιτοι κολεγίων, άλλοι όχι. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το επίπεδο των σπουδών τού καθενός ως ενδεικτικό της κοινωνικής του τάξης και συνεπώς της οικονομικής του κατάστασης.
Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε ένα τεστ αντίληψης συναισθημάτων: τους είπαν να κοιτάξουν εικόνες διαφόρων προσώπων και να σημειώσουν ποια συναισθήματα δείχνει καθένα εξ αυτών. Οι άνθρωποι με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης τα πήγαν χειρότερα απ΄ ό,τι αυτοί με χαμηλότερο. Αλλη μελέτη έδειξε ότι οι φοιτητές πανεπιστημίου που προέρχονταν από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις μπορούσαν δυσκολότερα να «διαβάσουν» τα συναισθήματα ενός ξένου προσώπου στη διάρκεια ομαδικής συνέντευξης για δουλειά.
Η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι άνθρωποι της ανώτερης τάξης δεν είναι πολύ καλοί στην αναγνώριση των συναισθημάτων άλλων ανθρώπων. Ενα τελικό πείραμα που έγινε έδειξε ότι όταν ο κόσμος οδηγείται να αισθανθεί πως ανήκει σε χαμηλότερη κοινωνική τάξη από αυτήν στην οποία πραγματικά ανήκει, αναγνωρίζει καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων. Επικεφαλής της μελέτης είναι ο δρ Μάικλ Κράους, ο οποίος δήλωσε: « Αυτό δείχνει πως δεν είναι κάτι από το οποίο εμφορείται το κάθε άτομο.Είναι το πολιτιστικό περιβάλλον που οδηγεί στις διαφορές αυτές. Δεν σημαίνει δηλαδή πως όσοι ανήκουν στις ανώτερες τάξεις είναι πιο έξυπνοι από όσους ανήκουν στις χαμηλότερες ».
Πηγή: Βήμα
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010
Πιο αναίσθητοι οι πλούσιοι άνθρωποι
Ετικέτες
Άρθρα γενικού ενδιαφέροντος,
Κοινωνιολογία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου