Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Από τα χρυσά μπόνους στο επίδομα ανεργίας

Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα κι έτσι, εκτός από τη «συνηθισμένη» ανεργία των νέων, των γυναικών, των πτυχιούχων και των ατόμων άνω των 55 ετών, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται πολύ υψηλή ανεργία, στα υψηλόβαθμα στελέχη του ιδιωτικού τομέα. Είναι τα ίδια στελέχη που το προηγούμενο διάστημα είχαν δεχθεί μείωση μισθών και μπόνους, και τώρα, ξαφνικά, μένουν χωρίς δουλειά. Υπολογίζεται μάλιστα, πως εκτός αγοράς μένουν έως και για ένα χρόνο, ενώ οι επιλογές που έχουν είναι είτε να αναζητήσουν ευκαιρίες στον επιχειρηματικό στίβο, είτε να αναζητήσουν εργασία σε κατώτερες θέσεις ή στο εξωτερικό.

Η γενική διευθύντρια της εταιρείας επιλογής στελεχών People for Business, Ρεβέκκα Πιτσίκα, αναλύοντας αυτή τη μεταστροφή επισημαίνει πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας που μέχρι τώρα και στη χώρα μας ήταν παρόμοια με εκείνα των άλλων δυτικών ανεπτυγμένων χωρών, έχουν ανατραπεί. Είχαμε κυρίως αυξημένη ανεργία νέων και γυναικών, ανεργία πτυχιούχων και ατόμων άνω των 55 ετών. Όμως, πλέον, οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης είναι τα υψηλόβαθμα στελέχη, που δέχτηκαν αρχικά περικοπές στους μισθούς και τις παροχές, έχασαν τη δουλειά τους και είδαν σημαντική συρρίκνωση στις υψηλόβαθμες θέσεις με το έντονο κύμα συγχωνεύσεων που ακολούθησε την ύφεση και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πρόκειται για στελέχη –κυρίως άνδρες– που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 και 50 ετών και κατέχουν θέσεις managerial. Οι άνθρωποι αυτοί, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μένουν εκτός αγοράς για 6 μήνες με ένα χρόνο τουλάχιστον.

Η κ. Πιτσίκα αναδεικνύει και τη δυσκολία των manager να δεχθούν την ευρωπαϊκή τάση για μεγαλύτερη ευελιξία. Πρόσφατη έρευνα της People for Business έδειξε ότι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό των υψηλόβαθμων στελεχών αναζητούν ακόμη την ασφάλεια και τη σταθερότητα και δεν είναι αρκετά ευέλικτα.

Πως όμως πρέπει να αντιδράσουν τα πρώην golden boys της περασμένης χρυσής 10ετίας; Η γενική διευθύντρια της PfB απαντά: «Θα πρότεινα να αντιληφθούν τα νέα δεδομένα και να προετοιμαστούν, το συντομότερο δυνατόν, για τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Στελέχη τα οποία είτε δεν είναι ευέλικτα να αναλάβουν άλλους ρόλους, είτε δεν συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων και την μακροβιότητα της εταιρίας τους, βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας».

Μάλιστα, το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο στο εξωτερικό, όπου βλέπουμε τα υψηλόβαθμα στελέχη να «αποχωρούν» σε ένα βράδυ, καθώς είναι πολύ περισσότερο αναλώσιμα σε σχέση με την ελληνική αγορά.

Ένα άλλο, ποιοτικό χαρακτηριστικό της ανεργίας είναι ότι πλέον, εντείνονται οι πιέσεις και στους νεοεισερχόμενους. Αυτό έχει συμβεί γιατί οι επιχειρήσεις μέσα σ’ αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον που δρουν, αναζητούν στελέχη και εργαζόμενους με αποδεδειγμένη εμπειρία, για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις γρήγορα και μεθοδικά.

Σύμφωνα με την κ. Πιτσίκα, το πρώτο εξάμηνο, τα άνεργα στελέχη ψάχνουν να βρουν κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνανε μέχρι πρότινος. Όταν αυτό δεν προκύψει, αναζητούν ευκαιρίες στον επιχειρηματικό τομέα και ψάχνουν να κάνουν κάτι δικό τους –συνήθως στο χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών, μια που στην αγορά υπάρχουν ευκαιρίες για πιο ευέλικτες συνεργασίες και υπηρεσίες outsourcing. Παρά την πρόθεσή τους όμως, τα επιχειρηματικά σχέδια δεν μπορούν εύκολα να προχωρήσουν γιατί το τραπεζικό σύστημα στην παρούσα φάση δίνει δάνεια με μεγάλη δυσκολία. Υπάρχουν και αρκετοί που εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η εργασία στο εξωτερικό ή η αλλαγή κατεύθυνσης ή βαθμίδας.

Όμως υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό στελεχών που διστάζει προς το παρόν να κινηθεί πιο ευέλικτα, θεωρώντας ότι η αποζημίωση –που είναι ένα ικανοποιητικό ποσό– θα τους εξασφαλίζει το βιοτικό τους επίπεδο, για αρκετό διάστημα.

Βέβαια, όσο περνάει ο καιρός και δεν καταφέρνουν να βρουν μία δουλειά κοντά στο αντικείμενό τους αρχίζουν να χάνουν την αυτοπεποίθηση τους.

Σύμφωνα με την κ. Πιτσίκα αυτό που θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να κάνουν, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς εργασίας, είναι να γίνουν πιο ευέλικτοι. Θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν θέσεις 1-2 βαθμούς πιο κάτω, κάτι που είναι επόμενο, όταν οι υψηλόβαθμες θέσεις περιορίζονται και όταν αναμένεται να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο με τις συγχωνεύσεις στις τράπεζες και στους Οργανισμούς του Δημοσίου. Εξάλλου, οι επιλογές που έχουν στην παρούσα φάση είναι περιορισμένες: Να μετακινηθούν σε κατώτερες θέσεις ή στο εξωτερικό, να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά ή να απασχοληθούν με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης αναλαμβάνοντας συμβάσεις έργων.

Πηγή:www.capital.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...