Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Είναι λύση η αναδιάρθρωση του παλαιού χρέους;

«Η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν λύνει το θέμα της στάσης πληρωμών. Οι διαρθωτικές αλλαγές είναι γενναίες, αλλά όχι αρκετές, βάσει μεγέθους του χρέους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποιος θα χάσει. Και πρέπει να διαπραγματευτούμε με την τρόικα, τώρα, που έχουμε ακόμη κάποια διαπραγματευτική ισχύ», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίκουρος καθηγητής Χρηματοοικονομικών ΑΠΘ, Βασίλειος Πολυμένης, βραβευμένος από κορυφαίες εταιρείες της Wall Street για έρευνά του περί ομολόγων και χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, που δίνει στις 6/12 διάλεξη για το θέμα στη Θεσσαλονίκη, σε μια τέτοια αναδιάρθρωση θα πρέπει να ανταλλάξουμε παλαιούς τίτλους με άλλους, μικρότερης ονομαστικής αξίας, επιτοκίου γύρω στο 4% και διάρκειας τουλάχιστον 20 ετών.

«Θα μπορούσε να ζητηθεί από την τρόικα να επιτραπεί στη χώρα να επιδιώξει ανταλλαγή στο 67% της αγοραίας αξίας των τίτλων, που ίσχυε τον Μάιο 2010. Δηλαδή, οι ομολογιούχοι να πιεστούν να αποδεχτούν μόνο 1/3 περαιτέρω ζημία, ενώ η Ελλάδα να δεσμευτεί για τα υπόλοιπα 2/3 της αγοραίας αξίας των ομολόγων, από τα επίπεδα του Μαΐου», πρόσθεσε.

«Ο ισχυρισμός ότι αν η Ελλάδα ζητήσει από τους ομολογιούχους να δεχτούν απομείωση, αυτό θα σημάνει αυτόματα κλείσιμο των διεθνών αγορών, είναι λανθασμένος. Οι αγορές θα παραμείνουν κλειστές όσο είμαστε υπερχρεωμένοι. Σε αντίθεση με μια απλή επιμήκυνση, ένα γενναίο haircut θα βελτιώσει δραματικά την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας», ισχυρίστηκε.

«Για να μειώσουμε την πιθανότητα εκβιασμού των ομολογιούχων ότι δεν θα συμμετάσχουν, θα πρέπει να απαιτήσουμε από την τρόικα να δεχτεί πως τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα έχουν υψηλή προτεραιότητα, επιπέδου Λέσχης Παρισίων ("senior claims"), ως δανεισμός τύπου Debtor in Possession», εξήγησε ο κ.Πολυμένης.

Υποστήριξε ακόμη ότι «θα πρέπει να σταματήσουν διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα πληρώσει στο ακέραιο, γιατί αυτές εκπέμπουν διάθεση ικανοποίησης των πιστωτών μας πάση θυσία κι αυτό προσελκύει τα λεγόμενα "εκβιαστικά κεφάλαια" ("vulture funds")».

Σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα του ελληνικού χρέους και της δανειακής σύμβασης, ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να συσταθεί εξω-κοινοβουλευτική επιτροπή, που θα διενεργήσει αμισθί τις σχετικές έρευνες, με κάλυψη των όποιων πρόσθετων "εξόδων παραστάσεως" από τον Λογαριασμό Αλληλεγγύης για την Απόσβεση του Δημόσιου Χρέους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (μέσω Ναυτεμπορικής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...