Σύμφωνα με τον καθηγητή, που δίνει στις 6/12 διάλεξη για το θέμα στη Θεσσαλονίκη, σε μια τέτοια αναδιάρθρωση θα πρέπει να ανταλλάξουμε παλαιούς τίτλους με άλλους, μικρότερης ονομαστικής αξίας, επιτοκίου γύρω στο 4% και διάρκειας τουλάχιστον 20 ετών.
«Θα μπορούσε να ζητηθεί από την τρόικα να επιτραπεί στη χώρα να επιδιώξει ανταλλαγή στο 67% της αγοραίας αξίας των τίτλων, που ίσχυε τον Μάιο 2010. Δηλαδή, οι ομολογιούχοι να πιεστούν να αποδεχτούν μόνο 1/3 περαιτέρω ζημία, ενώ η Ελλάδα να δεσμευτεί για τα υπόλοιπα 2/3 της αγοραίας αξίας των ομολόγων, από τα επίπεδα του Μαΐου», πρόσθεσε.
«Ο ισχυρισμός ότι αν η Ελλάδα ζητήσει από τους ομολογιούχους να δεχτούν απομείωση, αυτό θα σημάνει αυτόματα κλείσιμο των διεθνών αγορών, είναι λανθασμένος. Οι αγορές θα παραμείνουν κλειστές όσο είμαστε υπερχρεωμένοι. Σε αντίθεση με μια απλή επιμήκυνση, ένα γενναίο haircut θα βελτιώσει δραματικά την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας», ισχυρίστηκε.
«Για να μειώσουμε την πιθανότητα εκβιασμού των ομολογιούχων ότι δεν θα συμμετάσχουν, θα πρέπει να απαιτήσουμε από την τρόικα να δεχτεί πως τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα έχουν υψηλή προτεραιότητα, επιπέδου Λέσχης Παρισίων ("senior claims"), ως δανεισμός τύπου Debtor in Possession», εξήγησε ο κ.Πολυμένης.
Υποστήριξε ακόμη ότι «θα πρέπει να σταματήσουν διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα πληρώσει στο ακέραιο, γιατί αυτές εκπέμπουν διάθεση ικανοποίησης των πιστωτών μας πάση θυσία κι αυτό προσελκύει τα λεγόμενα "εκβιαστικά κεφάλαια" ("vulture funds")».
Σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα του ελληνικού χρέους και της δανειακής σύμβασης, ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να συσταθεί εξω-κοινοβουλευτική επιτροπή, που θα διενεργήσει αμισθί τις σχετικές έρευνες, με κάλυψη των όποιων πρόσθετων "εξόδων παραστάσεως" από τον Λογαριασμό Αλληλεγγύης για την Απόσβεση του Δημόσιου Χρέους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (μέσω Ναυτεμπορικής)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου