Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Σύγχρονοι σκλάβοι ή σωτήρες της οικονομίας;

Η απασχόληση περιορισμένου χρόνου αυξάνεται όλο και περισσότερο στη Γερμανία. Περίπου το 2% των εργαζομένων «νοικιάζεται» από ιδιωτικές εταιρίες σε βιομηχανίες για να καλύψουν προσωρινές ανάγκες.
Η αρχική ιδέα πίσω από την απασχόληση περιορισμένου χρόνου ή ενοικιαζόμενης εργασίας, όπως ονομάζεται, ήταν απλή και ενδεχομένως καλοπροαίρετη. Η γερμανική οικονομία αποκτούσε τη δυνατότητα να απασχολεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εργαζομένους με στόχο την κάλυψη προσωρινών αναγκών. Από ένα πρακτικό εργαλείο στα χέρια της βιομηχανίας ή μεγάλων επιχειρήσεων δημιουργήθηκε όμως ένα κοινωνικό πρόβλημα. Διότι στην πράξη πολλοί εργοδότες διέκριναν στην ενοικιαζόμενη εργασία μεγάλα ποσοστά κέρδους. Ιδίως εταιρίες στον τομέα της λογιστικής υποστήριξης προσπάθησαν να μειώσουν τους μόνιμους υπαλλήλους και να αυξήσουν τους εργαζόμενους περιορισμένου χρόνου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της γερμανικής αλυσίδας καταστημάτων καλλυντικών Σλέκερ, η οποία έφθασε στο σημείο να απολύει υπαλλήλους για να τους προσλάβει στη συνέχεια ως εργαζομένους περιορισμένου χρόνου με 30% χαμηλότερο μισθό.

Άθλιες συνθήκες εργασίας

Όσα διηγούνται εκείνοι που εργάζονται υπό αυτές τις άθλιες συνθήκες παραπάμπουν σε μία σύγχρονη μορφή δουλείας. Οι απασχολούμενοι δεν πληρώνονται κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, ούτε τους δίνεται κάποιο συμβόλαιο έως ότου αρχίσουν να εργάζονται κανονικά. Επίσης δεν υπάρχει συγκεκριμένος ωριαίος μισθός. Εκτός αυτού οι εργοδότες θεωρούν δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι να κάνουν υπερωρίες χωρίς να αποζημιώνονται και φυσικά να εργαστούν τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

Οι περισσότεροι απασχολούμενοι περιορισμένου χρόνου, τους οποίους ιδιωτικές εταιρίες «νοικιάζουν» στην ουσία σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις τηρούν την ανωνυμία τους όταν μιλούν στα μέσα ενημέρωσης διότι φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους. Ένας από αυτούς είναι ο Πέτερ ο οποίος εργάζεται ως βοηθός σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Καμία από τις υπερωρίες που έχει κάνει δεν πληρώνεται. «Αν ζητήσω να αποζημιωθώ για τις υπερωρίες από τους προϊσταμένους μου παίζω κορώνα-γράμματα τη δουλειά μου», λέει. Συνάδελφοί του που προέβαλλαν αντίσταση απολύθηκαν.

Oι ιδιωτικές εταιρίες εργασίες καταβάλλουν προσπάθειες

Πολλές ιδιωτικές εταιρίες εργασίας, προσπαθούν πλέον να βελτιώσουν τη φήμη τους, που έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία. Για το λόγο αυτό ο κλάδος τους συνεργάζεται πλέον με δύο συνδέσμους επαγγελματιών. Έτσι σήμερα υπάρχουν αυστηρότεροι νόμοι, ένας κώδικας τιμής, που επέβαλλε στις ιδιωτικές εταιρίες εργασίας ο σύνδεσμός τους, αλλά και αυστηρότεροι έλεγχοι από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας.
Στους επόμενους στόχος είναι η εξίσωση των απολαβών των υπαλλήλων μιας εταιρίας και των εργαζομένων που προέρχονται από ιδιωτικές εταιρίες εργασίας.
Σημαντική βελτίωση στις συνθήκες εργασίας συνιστά και ο κατώτατος ωριαίος μισθός των 8,19 ευρώ για βοηθητικές εργασίες που υιοθετήθηκε πρόσφατα.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...