Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Οι νέοι καινοτομούν, σε πείσμα της κρίσης

Άνθρωποι δημιουργικοί, που δεν εφησυχάζουν, αλλά συνεχίζουν να το παλεύουν, να ρισκάρουν, να καινοτομούν... Κάποιοι είναι ακόμη στην αρχή -συμμετέχουν σε συναντήσεις δικτύωσης, ανταλλάσσουν ιδέες, ψάχνουν το καινούριο. Κάποιοι άλλοι δημιουργούν νέες τεχνολογικές εφαρμογές σε πανεπιστημιακά εργαστήρια ή φοιτητικά δωμάτια, μόνοι τους ή στο πλαίσιο μιας ομάδας, συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, βρίσκουν «στέγη» για να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα την ιδέα τους. Οι πιο «προχωρημένοι» συστήνουν νεοφυείς επιχειρήσεις, συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις, διακρίνονται… Το σίγουρο είναι ότι κάτι κινείται.
«Νέες ιδέες υπάρχουν» διαπίστωσε και ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση που είχε προχθές Παρασκευή με την Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων (ΕΕΝΕ) -ωστόσο, και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «δεν πρέπει να βρίσκουν απέναντί τους τοίχο από την πολιτεία». Γιατί, όντως, «η χώρα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο, ακόμη και σ’ αυτήν τη βαθιά κρίση, καταφέρνει να δημιουργεί και να ξεχωρίζει. Νέα παιδιά με γνώσεις, ταλέντο και διάθεση για δουλειά».
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, μόνο μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η Ελλάδα να περάσει σε μια νέα εποχή, ενώ δεσμεύτηκε για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στους νέους επιχειρηματίες και την πολιτεία».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για την «Ελλάδα που ελπίζει, που καινοτομεί, που παλεύει, που νικάει», τονίζοντας ότι «εκείνο το οποίο οφείλει να κάνει το κράτος είναι, πραγματικά, να αφήσει ήσυχους τους νέους επιχειρηματίες και κάθε Έλληνα που έχει μια καινούργια ιδέα να πάνε μπροστά. Το κράτος πρέπει να περιοριστεί σ’ έναν ρυθμιστικό ρόλο και να εγκαταλείψει κάθε αρνητική πρακτική του παρελθόντος, ιδίως σε σχέση με τη γραφειοκρατία».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια ολιγομελής επιτροπή εκ μέρους των νεοφυών επιχειρήσεων, που θα είναι σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Ανάπτυξης, καταθέτοντας ιδέες για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, αλλά και προτάσεις για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ. Εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων, ο αντιπρόεδρος, κ. Π. Ζαμάνης, σημείωσε ότι «στόχος τής συνάντησης δεν ήταν να παραπονεθούμε. Δεν ήταν μόνο να θίξουμε τα πιθανώς κακώς κείμενα, αλλά να προτείνουμε λύσεις και να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι οι επιχειρηματίες είναι στη διάθεσή της -και να βοηθήσουμε να διορθωθούν κάποια πράγματα...».

Stage One: Επιταχύνοντας την επιχειρηματικότητα

Ο χρόνος είναι χρήμα -και επειδή το τελευταίο βρίσκεται σε έλλειψη, είναι πολύ χρήσιμο μια επιχειρηματική ιδέα να δοκιμαστεί στην πράξη γρήγορα, ακόμη και αν μέλλεται να αποτύχει.
Γι’ αυτόν τον σκοπό, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την πρωτοβουλία «Innovation Farm», έχουν δημιουργήσει το «Stage One», έναν «επιταχυντή επιχειρηματικότητας» για επιχειρηματικά σχέδια σε πρώιμο στάδιο (pre-seed startup accelerator, όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιείται). Μετά από μια διαδικασία προεπιλογής, περί τις 10 ομάδες νέων ή εν δυνάμει επιχειρηματιών παρακολουθούν ένα εντατικό πρόγραμμα δέκα εβδομάδων. Στόχος είναι, μετά την έξοδο από τον «επιταχυντή», τα επιχειρηματικά τους σχέδια να έχουν φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο ετοιμότητας, ώστε να προσελκύσουν ενδιαφέρον κατά την παρουσίαση σε κάποιο pitching event, να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από angel investors, venture capitalists κοκ. και να καταφέρουν να υλοποιήσουν το επιχειρηματική ιδέα.
Τα… υπερεντατικά μαθήματα επιχειρηματικότητας πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο, με την υποστήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), και περιλαμβάνουν διαλέξεις από ειδικούς για θέματα μάρκετινγκ, prototyping, έρευνας αγοράς κοκ. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα http://stageone.innovationfarm.eu.

Ευκαιρίες στη Θεσσαλονίκη

01.
Οι πλέον ανήσυχοι και δημιουργικοί άνθρωποι της πόλης έχουν «κλεισμένη» στο ημερολόγιό τους την 3η Τρίτη κάθε μήνα, γιατί τότε πραγματοποιείται το Open Coffee Θεσσαλονίκης. Οι μηνιαίες συναντήσεις πραγματοποιούνται από το 2009 -τότε, οι «μυημένοι» ήταν λιγοστοί: σήμερα, οι θέσεις στο φουαγιέ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης ποτέ δεν επαρκούν. Γιατί αυτοί που ψάχνουν για καινούριες ιδέες και θέλουν να ακούσουν ιστορίες επιτυχίας (και αποτυχίας…) νέων επιχειρηματιών γίνονται όλο και περισσότεροι.
Το 41o Open Coffee Thessaloniki θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Μαρτίου, στις 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης, και είναι αφιερωμένο σε startups γύρω από τον τουρισμό (www.locish.com, www.layerise.com, www.dopios.com, www.incrediblue.com). Οι παρουσιάσεις, συνοδευόμενες από σύντομο Q&A, θα πραγματοποιηθούν στις 20.00, στην ίδια αίθουσα. Εξ ορισμού, η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοικτή προς κάθε ενδιαφερόμενο. Για περισσότερες πληροφορίες, κλικάρετε στη διεύθυνση http://opencoffee.gr.
02. Την 3η Τετάρτη κάθε δεύτερου μήνα, η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη συναντήσεις δικτύωσης για ανθρώπους που θέλουν να κουβεντιάσουν τις ιδέες τους, να μοιραστούν τις ανησυχίες τους, να αναζητήσουν συνεργάτες. Στις συναντήσεις δικτύωσης, με τον τίτλο «Είμαι, Κάνω, Θέλω», οι παρευρισκόμενοι παρουσιάζουν τον εαυτό τους, την επιχειρηματική τους ιδέα (ή την τυχόν υλοποίηση της) και το αντικείμενο της νεοφυούς επιχείρησης τους, ενώ μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια και συνεργασία από κάποιον από τους συμμετέχοντες. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, στον χώρο του Dynamo Project Space, προσελκύοντας ανθρώπους όλων των ηλικιών και των κλάδων -από την πληροφορική και τον τουρισμό μέχρι την υγεία και την αγροτική παραγωγή. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://hellenicstartups.gr.
03. Για πρώτη φορά διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη το «Σαββατοκύριακο για νεοφυείς επιχειρήσεις» (ή, αλλιώς, Startup Weekend, από τον ομώνυμο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει παγκοσμίως την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε πρώιμο στάδιο). Μέσα σε 54 ώρες, οι συμμετέχοντες προσπαθούν να σχηματίσουν, να εξελίξουν και να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, που μπορεί να αποτελέσει αληθινή επιχείρηση. Η εκδήλωση διοργανώνεται από εθελοντές και θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 5-7 Απριλίου 2013, στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://thessaloniki.startupweekend.org.

Το ελληνικό επιχειρείν αρχίζει να βλέπει και εκτός συνόρων

Εκ «φύσεως» εξωστρεφείς, οι ελληνικές εταιρείες προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας αιχμής (επαν)εμφανίστηκαν φέτος σε εκθέσεις παγκόσμιας εμβέλειας.
Μετά από απουσία σχεδόν δύο δεκαετιών, η Ελλάδα συμμετείχε (στο διάστημα 5-9 Μαρτίου) με εθνικό περίπτερο στη CeBIT 2013, τη μεγαλύτερη έκθεση πληροφορικής και επικοινωνιών στον κόσμο, όπου συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι IBM, Microsoft, INTEL και SAP. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν 20 επιχειρήσεις και σύνδεσμοι του κλάδου των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (μεταξύ αυτών και οι βορειοελλαδικές MLS Πληροφορική, Cardisoft, Volte-Tel Communications και B.OPEN, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος και η Τεχνόπολη) και δέκα φορείς του ελληνικού Δημοσίου. Οι ελληνικές επιχειρήσεις παρουσίασαν προϊόντα, λύσεις και εφαρμογές «made in Greece» και είχαν Β2Β επιχειρηματικές συναντήσεις με εταιρείες από όλο τον κόσμο, από την Κίνα και την Ινδία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία.
Για πρώτη φορά φέτος, η Ελλάδα συμμετείχε με εθνική αποστολή στο μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός του κλάδου των τεχνολογιών και των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, τη Mobile World Congress, που διεξήχθη στο τέλος Φεβρουαρίου, στη Βαρκελώνη. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν 25 ελληνικές εταιρείες και startups, που είχαν την ευκαιρία να κάνουν επιχειρηματικές συναντήσεις δικτύωσης και να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς καινοτομίας.
Η ελληνική παρουσία στη Βαρκελώνη έγινε πραγματικότητα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) και την υποστήριξη άλλων τεσσάρων εθνικών συνδέσμων καινοτομίας και τεχνολογίας: ΕΝΕΒΗ (Μικροηλεκτρονική), ΕΒΙΔΙΤΕ (Αεροδιαστημική), ΗBio (Βιοτεχνολογία) και ΕΕΝΕ (Startups), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Σynergies για την προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις, όπως το Mobile World Congress.

Διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας

Μπορεί να μην αποτελούν πανάκεια, όμως οι διαγωνισμοί καινοτόμου επιχειρηματικότητας που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια από ελληνικά πανεπιστήμια ή/ και τράπεζες δίνουν κίνητρο σε νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες να παρουσιάσουν και να εξελίξουν τη δουλειά τους.
01. Re-Inspire Greece. Ίσως ο μοναδικός διαγωνισμός που υποστηρίζει την καινοτομία στην πρωτογενή παραγωγή. Νέοι 18 έως 35 ετών που ζουν στη χώρα μας, αλλά και οι νέοι Έλληνες του εξωτερικού καλούνται να καταθέσουν το επιχειρηματικό σχέδιό τους για την ίδρυση αγροτικής επιχείρησης στην Ελλάδα. Οι 10 πιο καινοτόμες προτάσεις που θα αναδειχθούν θα βραβευθούν με 25.000 ευρώ η κάθε μία από τη GAEA. Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα ευνοϊκής χρηματοδότησης για την υλοποίηση των νικητριών προτάσεων, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή θα προσφέρει πολύτιμες συμβουλές τεχνογνωσίας, η RSM International θα παράσχει στους νικητές δωρεάν νομική και λογιστική υποστήριξη και η GAEA θα διαθέσει τα προϊόντα των νικητών, μέσα από το εκτεταμένο δίκτυο διανομής της, στην παγκόσμια αγορά. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.reinspiregreee.com.
02. The egg: Tο «egg - enter•grow•go» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης (incubation), επιτάχυνσης (acceleration) και συνεργασίας (co-working). Για έναν χρόνο, οι επιχειρηματικές ομάδες που θα επιλεγούν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας θα φιλοξενούνται σε ένα πλήρως εξοπλισμένο κτήριο και θα απολαμβάνουν υποστηρικτικών υπηρεσιών, ουσιαστικής επιχειρηματικής κατάρτισης και πρόσβασης σε ένα δίκτυο διακεκριμένων μεντόρων, με σκοπό να επιταχύνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurobank, που υλοποιείται από κοινού με τον συνεργατικό σχηματισμό (cluister) Corallia. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.theegg.gr.
03. Ennovation: Το Ennovation είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός ψηφιακής επιχειρηματικότητας-καινοτομίας για φοιτητές, που διοργανώνεται για έκτη χρονιά από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (που υποστηρίζει τον διαγωνισμό στη Βόρεια Ελλάδα) και το University of Nicosia, που υποστηρίζει τον διαγωνισμό στην Κύπρο. Στόχος τού διαγωνισμού είναι να αναδειχθεί η νεανική καινοτομία και επιχειρηματικότητα στους ψηφιακούς χώρους του διαδικτύου, του κινητού κοκ. και να προωθηθούν νέες επιχειρηματικές ιδέες για το ηλεκτρονικό επιχειρείν και τα νέα ψηφιακά προϊόντα (π.χ., συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ηλεκτρονικής μάθησης και διαχείρισης γνώσης, ηλεκτρονικών προμηθειών και ηλεκτρονικών δημοπρασιών, RFID και NFC εφαρμογές και υπηρεσίες, υπηρεσίες σε κοινωνικά δίκτυα, web-based πληροφοριακά συστήματα κοκ.). Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://ennovation.gr.
04. ΠΑΜΑΚ. Συλλογή πολύτιμων μετάλλων από απόβλητα, μονάδα παραγωγής τρούφας, πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων και ηλεκτρονικές υπηρεσίες για ΑμΕΑ περιλαμβάνονται μεταξύ των φετινών πρωτότυπων ιδεών και προτάσεων που κατέθεσαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για να λάβουν μέρος στον 2ο διαγωνισμό καινοτομικών και επιχειρηματικών ιδεών και σχεδίων, που διοργανώνει η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του ιδρύματος. Η ψηφοφορία για τον 2ο διαγωνισμό καινοτομικών και επιχειρηματικών ιδεών και σχεδίων διεξάγεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΔΑΣΤΑ και θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου 2013. Πληροφορίες στη web page http://dasta.uom.gr/voting-2013.

Πηγή: makthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...