Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Η ανατολή της «διαστημικής οικονομίας»

"Καθώς η διεθνής οικονομική κρίση άλλαξε τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία, είναι πολλοί αυτοί που επιζητούν «διεξόδους» πέρα από τα όρια του πλανήτη μας, παρουσιάζοντας και αξιοποιώντας πρωτοποριακές τεχνολογίες.

Η απόσυρση του διαστημικού λεωφορείου άνοιξε το δρόμο για την έξοδο ιδιωτικών εταιρειών στο Διάστημα (κάτι που υπογραμμίστηκε πρόσφατα με την αποστολή του Dragon της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό), ενώ η προοπτική της εξόρυξης πρώτων υλών από αστεροειδείς και πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, κάποτε αποκλειστικό «προϊόν» της επιστημονικής φαντασίας, φαίνεται πως μέσα σε μερικά χρόνια θα αποτελεί πραγματικότητα.

Μέσα σε μερικές δεκαετίες, εταιρείες όπως αυτές ενδεχομένως να καλύπτουν τις ανάγκες του «μητρικού κόσμου» σε πολύτιμες ύλες, όπως η πλατίνα και ο χρυσός, καθώς και οι σπάνιες γαίες, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή των σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών. Οι «μεταλλωρύχοι του Διαστήματος» ωστόσο, δεν θα επιτύχουν «απλά» τον προσωπικό τους πλουτισμό, αλλά, όπως και στην περίπτωση της πάλαι ποτέ «Άγριας Δύσης» θα αποτελέσουν, όπως φαίνεται, τους πρωτοπόρους μίας νέας οικονομίας, που θα στηρίζεται στα υλικά που εξορύσσονται έξω από τη Γη για τις δραστηριότητές της.

Ο «χρυσός» αυτής της νέας οικονομίας θεωρείται πως θα είναι το νερό, καθώς είναι απαραίτητο για την επιβίωση (αλλά και ως καύσιμο, εφόσον διασπαστεί σε οξυγόνο και υδρογόνο) και θα μπορεί να εξορύσσεται από αστεροειδείς, αλλά και τη Σελήνη. Η εξέλιξη της τεχνολογίας των τρισδιάστατων εκτυπωτών ανοίγει με τη σειρά της νέους ορίζοντες, καθώς επιτρέπει αυξημένες κατασκευαστικές δυνατότητες υπό συνθήκες που διαφορετικά θα ήταν πολύ δύσκολες. Τρισδιάστατοι διαστημικοί εκτυπωτές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν, λ.χ, σεληνιακές πέτρες και εδάφη για να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις, χωρίς να απαιτείται μεταφορά υλικών από τη Γη......."

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Ναυτεμπορικής στον παρακάτω σύνδεσμο:

Η ανατολή της "διαστημικής οικονομίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...