Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Οι πιστωτικές κάρτες σε ρόλο φοροελεγκτή

Οφέλη για τις τράπεζες αλλά και το Δημόσιο φέρνει η υποχρεωτική διάχυση της χρήσης του ηλεκτρονικού χρήματος μέσω των πιστωτικών καρτών, κατά τα πρότυπα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, που δρομολογούν οι αλλαγές στο φορολογικό. Το πρώτο βήμα έγινε μέσω της διάταξης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου –που είχε αποκαλύψει το «Κ»–, σύμφωνα με την οποία όλες οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά, από το 2011, μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή δίγραμμων επιταγών.

Παρά το γεγονός ότι τραπεζικά στελέχη θεωρούν το όριο των 1.500 ευρώ υψηλό και αυθαίρετο και ότι θα έπρεπε να είναι κατά πολύ χαμηλότερο, εκτιμάται ότι –ακόμα και έτσι– το μέτρο θα ωφελήσει τόσο το Δημόσιο όσο και τις τράπεζες. Δείτε γιατί:

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, το μέτρο θεσπίστηκε σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή. Πέραν όμως αυτού του σκοπού, τα οφέλη είναι πολλαπλά.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συνολικό κόστος της χρήσης μετρητών φτάνει έως και το 3% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 7,5 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο.

Επιπλέον, έρευνα της McKinsey εκτιμά ότι το μέσο ετήσιο κόστος χρήσης μετρητών ανά κάτοικο φτάνει τα 200 ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Andreas Pratz της A.T. Kearney, που πραγματοποιεί ετήσιες μελέτες για τη φοροδιαφυγή, η παραοικονομία μπορεί άμεσα να περιοριστεί κατά 10% μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, και μάλιστα με χαμηλό κόστος.

Για κάποιους, μεγάλο μερίδιο στην παραοικονομία έχει η κυκλοφορία χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας, όπως αυτά των 100, 200 και 500 ευρώ. Ο Leo Van Hove, καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου Vrije στις Βρυξέλλες, δηλώνει έκπληκτος που τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ που κυκλοφορούν αντιστοιχούν στο 37,4% του συνόλου του κυκλοφορούντος χρήματος. Μαζί με αυτά των 100 και 200 ευρώ αποτελούν το 60% του συνόλου!

Μάλιστα, φτάνει ακόμα και στο σημείο να προτείνει την κατάργηση αυτών των χαρτονομισμάτων: «Δεν χρειαζόμαστε τα χαρτονομίσματα τόσο μεγάλης αξίας για τη “φανερή” οικονομία. Συνεπώς, γιατί δεν τα θέτουμε εκτός κυκλοφορίας;».

ΟA. Pratz υποστηρίζει ότι χαρτονομίσματα τέτοιας αξίας χρησιμοποιούν κυρίως αγρότες και όσοι εμπλέκονται στους κλάδους των κατασκευών και της πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Εκτιμά ότι θα μπορούσαν αυτά τα χαρτονομίσματα να αποσυρθούν από την κυκλοφορία, αλλά εκφράζει φόβους ότι τότε οι επιτήδειοι θα χρησιμοποιούσαν δολάρια.

Επί της ουσίας, η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών έχει βοηθήσει στον περιορισμό της παραοικονομίας; Απ’ ό,τι φαίνεται, ναι. Σύμφωνα με έρευνα της A.T. Kearney, όσο υψηλότερη είναι η χρήση πιστωτικών καρτών τόσο χαμηλότερη είναι η «μαύρη» οικονομία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συνολικό κόστος της χρήσης μετρητών φτάνει έως και το 3% του ΑΕΠ

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το όριο των 1.500 ευρώ για την υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών είναι υψηλό, αλλά εκτιμάται ότι, ακόμα κι έτσι, το μέτρο θα ωφελήσει τόσο το Δημόσιο όσο και τις τράπεζες.

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, που έχει υψηλό ποσοστό παραοικονομίας, η πληρωμή με μετρητά για επαγγελματικές συναλλαγές άνω των 100 ευρώ θεωρείται παράνομη.

Τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα εκτιμούν ότι το μέτρο θα φέρει σημαντική άνοδο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρήση χρεωστικών καρτών.

Κι αυτό γιατί η χρεωστική κάρτα δεν επιβαρύνει τον καταναλωτή ούτε με επιτόκιο –όπως στην περίπτωση των πιστωτικών καρτών– ούτε με επιπλέον έξοδα – όταν πρόκειται για τη χρήση επιταγών. Απλώς τα χρήματα της συναλλαγής αφαιρούνται αυτόματα από τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Ήδη εταιρείες παροχής υπηρεσιών πλαστικού χρήματος, όπως η Visa, ετοιμάζονται να εισαγάγουν στη χώρα μας νέες μορφές συναλλαγών.

Μέσω ενός νέου λογισμικού, μαζί με το μήνυμα της έγκρισης της κάθε συναλλαγής θα υπάρχει και το score αυτής από πλευράς ρίσκου, με βάση παραμέτρους που θέτει η κάθε τράπεζα. Αυτές αφορούν:

Ασυνήθιστα συνεχόμενες συναλλαγές ανά ημέρα.
Ασυνήθιστα υψηλές συναλλαγές.
Συνεχιζόμενες συναλλαγές σε διαφορετικό τόπο. Για παράδειγμα, αν πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή στην Αθήνα και έπειτα από δέκα λεπτά μία στο Τόκιο. Μάλιστα, προς αποφυγή λάθους, στα μηνύματα έγκρισης φαίνεται πάντα αν η αγορά είναι τηλεφωνική ή διαδικτυακή.
Συνεχόμενες συναλλαγές με μαγνητική ταινία, αν η κάρτα διαθέτει chip. (Στη χώρα μας το 70% των συναλλαγών πραγματοποιείται με chip και μία στις 4 κάρτες είναι εφοδιασμένες με αυτό.)

Με αυτό το σύστημα και λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους και πλήθος άλλων, θα μπορεί κάθε τράπεζα, σε πραγματικό χρόνο, να σταματήσει τη συναλλαγή.
Μάλιστα, θα ενημερώνεται αυτόματα και ο κάτοχος της κάρτας μέσω sms στο κινητό του.

Επιπλέον, ήδη προωθείται και εφαρμόζεται η... ανέπαφη συναλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε αγορά θα γίνεται με ένα απλό πέρασμα της κάρτας σε μικρή απόσταση πάνω από το μηχάνημα.

Εφαρμόζεται για μικρά ποσά, μικρότερα των 30 ευρώ, στην Ιταλία, την Πολωνία, την Τουρκία και την Αγγλία, όπου έχουν ήδη εκδοθεί περί τα 6 εκατομμύρια κάρτες, ενώ φέτος αναμένεται να εκδοθούν άλλες τόσες.

Πιλοτικά, τέτοιου είδους συναλλαγές πραγματοποιούνται στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ελβετία.

Σύντομα θα αρχίσει και στη χώρα μας η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου, όπως συμβαίνει σε επτά χώρες. Για αυτές τις συναλλαγές απαιτείται, πάντως, κινητό τηλέφωνο με συμβατό λογισμικό.

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...