Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Μετά τις 75.000 δολάρια το χρήμα δεν φέρνει ευτυχία

Η ικανοποίηση από τη ζωή μας και το αίσθημα πληρότητας αυξάνεται όσο περισσότερα χρήματα βγάζει μια οικογένεια, όμως αυτό συμβαίνει μέχρι ένα ύψος εισοδήματος. Από εκεί και πέρα, το παραπάνω χρήμα δεν «αγοράζει» την ευτυχία, σύμφωνα με μια νέα έρευνα ενός νομπελίστα Αμερικανού ψυχολόγου.

"Η αποτίμηση που κάνει κάθε ένας για τη ζωή του βελτιώνεται σύμφωνα με τα εισοδήματα και παράλληλα αυξάνεται η συναισθηματική ευημερία", γράφουν ο βραβευμένος με το Νομπέλ Οικονομίας 2002 Ντάνιελ Κάνεμαν και ο συνάδελφός του στο Πρίνστον, ο οικονομολόγος Ανγκους Ντίτον.

"Όμως, δεν υπάρχει επιπλέον πρόοδος μετά το όριο του ετησίου εισοδήματος ύψους 75.000 δολαρίων", διαπιστώνουν στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings της National Academy of Sciences.

Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται σε 450.000 απαντήσεις κατά το διάστημα 2008-2009, στο πλαίσιο καθημερινής δημοσκόπησης του αμερικανικού ινστιτούτου Gallup που μετρά την εξέλιξη της ευημερίας ενός δείγματος 1.000 Αμερικανών.

Σύμφωνα με τους δύο συγγραφείς, "πέραν των 75.000 δολαρίων στις σημερινές ΗΠΑ... η αύξηση του ετήσιου εισοδήματος ούτε οδηγεί στην ευτυχία, ούτε ανακουφίζει από τη δυστυχία και το στρες, ακόμη και αν η αύξηση αυτή του εισοδήματος συνεχίζει να βελτιώνει την αποτίμηση που τα άτομα κάνουν για τη ζωή τους".

"Ισως τα 75.000 δολάρια αποτελούν ένα όριο πέραν του οποίου η αύξηση του εισοδήματος δεν βελτιώνει την ικανότητα των ατόμων να ικανοποιήσουν αυτά που μετρούν περισσότερο για τη συναισθηματική τους ευημερία, όπως ο χρόνος με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η αποφυγή του πόνου και της ασθένειας και η εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου", συμπεραίνουν οι δύο επιστήμονες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Απογραφής, το 32% των αμερικανικών νοικοκυριών ξεπερνούσαν αυτό το όριο το 2008. Οπως αναμενόταν, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη χρημάτων φέρνει δυστυχία.

"Το χαμηλό επίπεδο εισοδημάτων ενισχύει τη συναισθηματική οδύνη που συνοδεύει δυστυχίες όπως το διαζύγιο, η ασθένεια ή η μοναξιά", υπογραμμίζουν οι δύο επιστήμονες.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...