Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

Καταγγελία της ΕΟΕΔΕ για τα βιβλία των μαθημάτων "Πολιτική Παιδεία" και "Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών"

Η ΕΟΕΔΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Καταγγέλλουμε τις παράτυπες, αδιαφανείς και αντιεπιστημονικές ενέργειες του ΙΕΠ σχετικά με τη διαδικασία συγγραφής των βιβλίων α) Πολιτική Παιδεία Α΄ τάξης ΓΕΛ, β) Πολιτική Παιδεία Β΄ τάξης ΓΕΛ γ) Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β΄ τάξης ΓΕΛ.  
Για τα συγκεκριμένα βιβλία δεν έγινε προκήρυξη για τη συγγραφή των Αναλυτικών Προγραμμάτων. Τα Αναλυτικά Προγράμματα που υπογράφηκαν από τον Υπουργό δεν φέρουν ονόματα των συντακτών. 
Η προκήρυξη για τη συγγραφή των βιβλίων έγινε με τον ανοικτό τακτικό διαγωνισμό 5/2014 με το σύστημα των πολλαπλών αναδόχων, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ στις 25-4-2014 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων την 18-7-2014. Ο  χρόνος συγγραφής είναι λιγότερος από τρείς μήνες, πράγμα απαράδεκτο , ενώ απαιτούνται  7-12 μήνες.
Σύμφωνα με την απάντηση του ΙΕΠ στις προτάσεις συγγραφής των ανωτέρω βιβλίων παρουσιάζεται μια υποψήφια συγγραφική ομάδα σε κάθε αντικείμενο, οπότε δεν υπάρχει κανένας συναγωνισμός. Στην πραγματικότητα υπάρχει ανάθεση. 
Στα  ονόματα που έγραψαν  τα βιβλία περιλαμβάνεται και ο Υπεύθυνος  Έρευνας και Σχεδιασμού Β΄ του ΙΕΠ κ. Παύλος Μάραντος, ο οποίος εξαιτίας της ιδιότητάς του αποκλείεται  νομικά και ηθικά.  Συγγραφέας επίσης είναι και ο Κώστας  Θεριανός, ο οποίος ήταν γνώστης  του περιεχομένου των Α.Π., επειδή συμμετείχε στις άτυπες ομάδες σύνταξης αυτών, από το Νοέμβριο  του 2013. 
Προτείνουμε να ακυρωθεί η διαδικασία και να προκηρυχθεί συγγραφή  Αναλυτικών Προγραμμάτων και βιβλίων με νέες προδιαγραφές και οριοθέτηση των επιστημονικών αντικειμένων στη διάρκεια των  επόμενων 12 μηνών 2014-2015. 
Δεν μπορούν να ταυτιστούν τρία διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα και τρεις διαφορετικές ειδικότητες. Ζητάμε να διδάσκονται τα τρία διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα ξεχωριστά από τους διδάσκοντες τριών διαφορετικών ειδικοτήτων με την ονοματοθεσία που ήταν πριν τη ψήφιση του νόμου 4186 που διαμόρφωσε το αντιεπιστημονικό αντικείμενο «Πολιτική Παιδεία». 
Στο πλαίσιο της διακριτότητας των επιστημών προτείνουμε να προκηρυχθεί συγγραφή των τριών διαφορετικών  αντικειμένων και βιβλίων Οικονομίας, Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επιστήμης. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΕΔΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Παντελής Τέντες                                                                 
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ      Αντρέας Χατζηανδρέου          
        
         
        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...