Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Η μεγάλη περιπέτεια της ...τιμής του σολομού

Επί αιώνες, θεωρείτο πολυτελές έδεσμα. Τελευταία, χάρη στο σούσι και τα Ωμέγα 3, ο σολομός αποτελεί συνηθισμένο προϊόν στο καθημερινό τραπέζι. Αλλά η «ζυγαριά» της προσφοράς και ζήτησης απειλεί να περιορίσει και πάλι το ψάρι στα πολύ πλούσια πιάτα.
Πριν κατακλύσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα καπνιστού σολομού για σάντουιτς και οι φέτες για σούσι, υπήρξε μια εποχή που το ψάρι αποτελούσε ακριβό έδεσμα και όχι καθημερινή τροφή.
Η καλλιέργεια σολομού όμως έφερε την αλλαγή. Και πάλι όμως, μετά την κατακόρυφη άνοδο των τιμών λόγω της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι σύντομα ο σολομός θα σταματήσει να αποτελεί είδος της μαζικής αγοράς.
«Στο παρελθόν ο σολομός ήταν πολυτελές αγαθό. Αν οι τιμές ανέβουν παραπάνω, θα γίνει και πάλι ένα τρόφιμο μόνο για πλούσιους», σχολιάζει ο Philippe Barbe, διευθύνων σύμβουλος της Ocean Direct, γαλλικής εταιρίας διανομής σολομού.
Οι τιμές του σολομού εκτινάχθηκαν πάνω από τις 50 κορόνες Νορβηγίας σε ιστορικό ρεκόρ πέρσι, χάρη στην μεγάλη ζήτηση από πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ καθώς και αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία. Και πολλοί από τους παραγωγούς και επενδυτές που έχουν συγκεντρωθεί στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα για την ετήσια έκθεση θαλασσινών Seafood Expo στις Βρυέλλες, ελπίζουν να απολαύσουν μια ακόμη καλή χρονιά.
Η μεγάλη δημοτικότητα του σούσι, καθώς και η διάδοση της πληροφορίας ότι ο σολομός αποτελεί εξαιρετική πηγή Ωμέγα 3, έχουν προκαλέσει αύξηση της ζήτησης σε αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές.
Η ζήτηση για το ψάρι στην περίοδο 2012-13, που αυξανόταν με ρυθμό 6%-7% τον χρόνο, ήταν πολύ πιο μεγάλη από την ιστορική τάση. Η κατακόρυφη άνοδος τιμών σημαίνει ότι η αξία των νορβηγικών εξαγωγών σολομού το 2013 αυξήθηκε 35% στο έτος. Εκτίναξη κερδών απολαμβάνουν και οι παραγωγοί. Η Marine Harvest στο Όσλο, η μεγαλύτερη επιχείρηση καλλιέργειας σολομού με δραστηριότητες σε χώρες μεταξύ των οποίων Νορβηγία, Χιλή και Σκοτία, απόλαυσε 6πλάσια άνοδο κερδών το 2013 ενώ η Norway Royal Salmon κατέθεσε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της.
Και πιθανόν η ώθηση από τον παράγοντα «προσφορά» να αυξηθεί, καθώς η καλλιέργεια σολομού αντιμετωπίζει διαρθρωτικές προκλήσεις που περιορίζουν την ανάπτυξη της προσφοράς.
Στην Νορβηγία, την μεγαλύτερη χώρα παραγωγής σολομού σε ιχθυοκαλλιέργεια, η κυβέρνηση που εκδίδει τις άδειες κρατά περιορισμένη την παραγωγή, ενώ ο κίνδυνος ασθενειών βάζει όρια στις ποσότητες σολομού που μπορούν να αναπαραχθούν. Οι αυξημένες τιμές ιχθυοτροφών –λόγω της αύξησης των καλλιεργειών και των περιορισμένων πόρων αντζούγιας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής- και άλλων πρώτων υλών, επίσης ανεβάζουν το κόστος παραγωγής.
Οι τιμές επηρεάστηκαν το 2013 από έναν ακόμη σημαντικό κυκλικό παράγοντα: Τις θερμοκρασίες στις θάλασσες. Στην Νορβηγία οι θερμοκρασίες των θαλασσών ήταν ψυχρότερες από συνήθως πέρσι, περιορίζοντας την παραγωγή.
Οι καλλιεργητές και αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο 2013 στις 39 κορόνες ανά κιλό, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1980, η τιμή το 2014 αναμένεται να κινηθεί στις 40 κορόνες, και για το 2015 στις 38-40 κορόνες.
Ο οργανισμός του ΟΗΕ Food and Agriculture Organization αναφέρει ότι «μακροπρόθεσμα, οι φυσικοί και ρυθμιστικοί περιορισμοί στην αύξηση της προσφοράς, σε συνδυασμό με την εκτίναξη της ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές, θα διατηρήσουν τις αυξητικές τάσεις στις τιμές του σολομού.»
Αλλοι παρατηρητές είναι πιο επιφυλακτικοί και προειδοποιούν ότι οι ακριβότερες τιμές θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για τους καταναλωτές και τους διανομείς σε πιο ώριμες αγορές.
Για παράδειγμα, η ρωσική αγορά πλήττεται από την κάθετη πτώση του ρουβλίου, ενώ η αύξηση στις θερμοκρασίες των θαλασσών φέτος δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης ανάπτυξης της καλλιέργειας και άρα αυξημένης προσφοράς. Επιπλέον, σε ώριμες αγορές όπως η Γαλλία όπου οι καταναλωτές είναι πιο αφυπνισμένοι για τα επίπεδα τιμών, πολλές εγκαταστάσεις επεξεργασίας και εμπορίου, χάνουν ήδη λεφτά από τον σολομό.
Αν οι τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν, ο σολομός θα γινει και πάλι πολυτελές έδεσμα. Και αυτό δεν θα είναι καλό αποτέλεσμα για τον κλάδο, καθώς η πολυτέλεια συνεπάγεται μικρότερους όγκους.

ΠΗΓΗ: FT.com μέσω Euro2dy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...