Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Πρόταση ΕΟΕΔΕ σχετικά με τα βιβλία για την επόμενη σχολική χρονιά





Στη συνέχεια διαβάστε την πρόταση της Ένωσης μας προς το Υπουργείο σχετικά με τα μαθήματα και τα βιβλία για την επόμενη χρονιά:

Θέμα : Προτάσεις για τα βιβλία Οικονομικών μαθημάτων Α, Β, Γ τάξης Γενικού Λυκείου
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ευχαριστούμε για την σημασία που έχετε δώσει στην ανάπτυξη της Οικονομικής Παιδείας στη χώρα μας. Ανάλογη σημασία έχει δώσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της την 18η Δεκεμβρίου 2007 (COM.2007, 808 τελικό). Επίσης και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) επιδιώκει την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης. Η ανάπτυξη της Οικονομικής Παιδείας αποτελεί τελικά εκπαιδευτική, κοινωνική και οικονομική αναγκαιότητα και για αυτό το περιεχόμενο σπουδών της οικονομικής επιστήμης επιμερίζεται και στις τρείς τάξεις του Γενικού Λυκείου.    
Στην Α τάξη, τάξη προσανατολισμού των μαθητών για τις μελλοντικές τους σπουδές, η οικονομική επιστήμη διδάσκεται με βάση το βιβλίο «Αρχές Οικονομίας» των Δεδουσόπουλου Απόστολου, Γιαλέρη Παναγιώτη, Σχιστού Ιφιγένειας, Τέντε Παντελή, Χατζηανδρέου Ανδρέα. Στο βιβλίο αυτό οι βασικές οικονομικές έννοιες αναπτύσσονται σε ένα αρχικό στάδιο μιας και ο μαθητής έρχεται σε επαφή  με αυτές πρώτη φορά. Το βιβλίο προσφέρεται  για εφαρμογή νέων τρόπων διδασκαλίας και ανάθεση πολλών εργασιών  σε διάφορα θέματα, ώστε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής των μαθητών και ανάπτυξης του οικονομικού εγγραματισμού. 
Με δεδομένο ότι η Β τάξη του ΓΕΛ προετοιμάζει τους μαθητές για το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» της Γ τάξης, πιστεύουμε ότι το Αναλυτικό Πρόγραμμα του μαθήματος της Β τάξης θα πρέπει να βρίσκεται σε ενότητα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα του μαθήματος της Γ τάξης. Επίσης το περιεχόμενο σπουδών του μαθήματος της Β τάξης  πρέπει να συνδέεται με, και να συνδέει, τα αντικείμενα της Α και Γ τάξης για να εξασφαλίζεται η διδακτική συνέχεια  και εμβάθυνση του επιστημονικού αντικειμένου. Τέλος επιδιώκουμε  το περιεχόμενο σπουδών να είναι προσαρμοσμένο στο επίπεδο των μαθητών της Β τάξης, ώστε  να εξυπηρετεί τις παιδαγωγικές και διδακτικές τους ανάγκες. Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε ως σχολικό εγχειρίδιο του μαθήματος στη Β τάξη του ΓΕΛ το «Αρχές Οικονομίας» των Κώττη Γεώργιου, Πετράκη-Κώττη Αθηνάς και Μοσχολέα Δέσποινας, που διδάσκεται στο ΕΠΑΛ.  
Στην Γ τάξη η οικονομική επιστήμη διδάσκεται με βάση το βιβλίο «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» των Λιανού Θεόδωρου, Παπαβασιλείου Αντώνιου και Χατζηανδρέου Ανδρέα. Το βιβλίο είναι κοινά αποδεκτό ότι είναι ένα πολύ καλό σχολικό εγχειρίδιο του οποίου η δομή, το περιεχόμενο και η έκταση της ανάλυσης έχουν προσδιορισθεί από τις ανάγκες διδασκαλίας του μαθήματος. Σε αυτό εξηγείται επαρκώς ο μηχανισμός της αγοράς, η διαμόρφωση των τιμών και των οικονομικών μεγεθών. Από την άλλη οι καθηγητές έχουν αποκτήσει την ευχέρεια, μέσα από πολλά σεμινάρια της Ένωσης μας σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους και την πολύχρονη εμπειρία τους,  σε πιο σύνθετους τρόπους ανάλυσης και παρουσίασης των θεματικών ενοτήτων του βιβλίου
Επίσης υπενθυμίζουμε ότι το βιβλίο που καλύπτει τις ανάγκες του μαθήματος «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης της Γ τάξης είναι το βιβλίο των Μπουραντά Δημήτριου, Βάθη Άγγελου, Παπακωνσταντίνου Χρήστου και Ρεκλείτη Παναγιώτη, το οποίο θεωρούμε ότι θα περιλαμβάνεται στην επικείμενη Υπουργική Απόφαση ανατύπωσης βιβλίων για το σχολικό έτος 2013-2014.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας στις προτάσεις μας. 
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας
Παντελής Τέντες                     Αντρέας  Χατζηανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...