Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Success story: Φθηνά με ένα «κλικ»!

Από μικροί, στα παιχνίδια τους, έπαιζαν τους επιχειρηματίες. Στα 25 τους χρόνια, οι Θεσσαλονικείς Τζάκο Καράσο και Ηλίας Παντελάκης όχι μόνον έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα, αλλά κατάφεραν η επιχειρηματική τους ιδέα να διακριθεί σε Ελλάδα και Ευρώπη. Επόμενος σταθμός στην πορεία τους είναι πλέον οι ΗΠΑ...
Πρόσφατα, η πλατφόρμα εναλλακτικών δημοπρασιών «Dealingers», την οποία δημιούργησαν, κατάφερε να αποσπάσει τόσο το βραβείο του κοινού όσο και εκείνο της κριτικής επιτροπής στον διαγωνισμό καινοτομίας «Get In The Ring», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας για την παγκόσμια εβδομάδα επιχειρηματικότητας.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ!
Στην πλατφόρμα εναλλακτικών δημοπρασιών www.dealingers.com, που δημιούργησαν οι δύο 25χρονοι, οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει επώνυμα, καινούργια προϊόντα τεχνολογίας, μόδας και εξοπλισμού σπιτιού, πολύ φθηνότερα από τις τιμές λιανικής.
Πώς; Όσο περνάει η ώρα, οι τιμές, αντί να ανεβαίνουν, πέφτουν! Κάθε δημοπρασία ξεκινά με την αρχική τιμή του προϊόντος, που είναι ίδια με την τιμή λιανικής στην αγορά. Στην πλατφόρμα φαίνεται η αρχική τιμή, ενώ η τρέχουσα τιμή πώλησης είναι κρυμμένη. Για να αποκαλυφθεί, ο χρήστης πρέπει να κάνει ένα «κλικ», το οποίο θα του κοστίσει από 0,50 έως 2 ευρώ. Με κάθε «κλικ» που κάνει κάποιος, για να δει την τρέχουσα τιμή, αυτομάτως τη ρίχνει κατά 50 λεπτά του ευρώ. Έτσι, όσο περισσότεροι κάνουν «κλικ» στην αρχική τιμή τόσο η πραγματική τιμή μειώνεται. Όταν γίνει αρκετά ελκυστική για τον χρήστη, αυτός μπορεί να «χτυπήσει» το προϊόν, ολοκληρώνοντας άμεσα την αγορά (με πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας ή pay pal).
Η πλατφόρμα βρίσκεται στον «αέρα» του διαδικτύου εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Στο διάστημα αυτό, τα εγγεγραμμένα μέλη έχουν ξεπεράσει τις πέντε χιλιάδες, ενώ έχουν γίνει και περισσότερα από 3.500 «κλικ» σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες.
Με εξαίρεση το iPhone5 (που πωλήθηκε με έκπτωση 7%) και τα iPad (που πωλήθηκαν με έκπτωση 30%, προς 330 ευρώ), η… μικρότερη έκπτωση που πέτυχαν οι χρήστες ήταν της τάξης του 57%. Μάλιστα, υπάρχουν προϊόντα που μπορεί να αγοράσει κάποιος μόνον όταν η τιμή πέσει κάτω από το 50% της αρχικής τιμής και άλλα, για τα οποία η αγορά ολοκληρώνεται με το τελευταίο «κλικ», που θα μηδενίσει την τιμή! Κάπως έτσι, επώνυμη τσάντα γνωστού οίκου, που κόστιζε 500 ευρώ, δόθηκε σε μια τυχερή πελάτισσα που έκανε το τελευταίο «κλικ» και μηδένισε την τιμή.

ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΣΟ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ
Οι πελάτες ρισκάρουν μεν, αλλά ρισκάρουν ένα ελάχιστο ποσό (από 0,50 έως 2 ευρώ) -και ελπίζουν να επωφεληθούν από τα «κλικ» των υπολοίπων, ώστε να είναι αυτοί οι τυχεροί που θα αγοράσουν το αντικείμενο που επιθυμούν, στον σωστό χρόνο και, κυρίως, στη σωστή τιμή.
Από κάθε «κλικ», που κοστίζει 1 ευρώ, τα 50 λεπτά χρηματοδοτούν το πραγματικό κόστος του προϊόντος και τα υπόλοιπα 50 λεπτά είναι το κέρδος. Έτσι, όσο φθηνότερα αγοράσει ο καταναλωτής τόσο περισσότερα θα κερδίζει και η εταιρεία -ακριβώς επειδή το κέρδος προέρχεται από τα επαναλαμβανόμενα «κλικ».
«Αυτή η καινοτόμος ιδέα φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει τους βασικούς όρους της μικροοικονομίας» εξηγεί στη «ΜτΚ» ο Τζάκο Καράσο. Μαζί με τον παιδικό του φίλο, Ηλία Παντελάκη, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για την Αμερική, όπου προσδοκούν να βρουν επενδυτές -και να κάνουν «άνοιγμα» και στην αγορά των ΗΠΑ. 

Επιχειρείν από κούνια
Μεγαλωμένοι σ’ ένα περιβάλλον, όπου το επιχειρείν ήταν κάτι αυτονόητο (με δραστηριοποίηση στην παραγωγή υφασμάτων η οικογένεια Καράσσο, στην παραγωγή και εμπορία σπορόφυτων η οικογένεια Παντελάκη), ο Τζάκο και ο Ηλίας ήθελαν από παιδιά να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Η ιδέα προέκυψε από τα Penny Auction: η τιμή αυξάνεται, όπως συμβαίνει σε όλες τις δημοπρασίες -μόνο που, για να δώσει κάποιος την προσφορά του, πρέπει να πληρώσει ένα μικρό ποσό. Όταν τελειώνει ο χρόνος, ο τελευταίος πλειοδότης επωφελείται από τα ποσά που πλήρωσαν οι προηγούμενοι.
Αντιστρέφοντας αυτή την ιδέα (και με μικρό αρχικό κεφάλαιο), οι δύο φίλοι προχώρησαν στην υλοποίηση της πρότασής τους. Αρχικά δοκίμασαν την τύχη τους στην Ελλάδα, όμως η γραφειοκρατία τούς έστειλε στη… Μάλτα! Γιατί; «Εκεί όλα είναι πιο εύκολα, πιο ξεκάθαρα -και, επιπλέον, η φορολογία είναι 5%…».

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...