Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Γιατί αρέσουν τα κολλαριστά χαρτονομίσματα

Οι οικονομολόγοι μπορεί να καταλαβαίνουν από χρήμα, αλλά δεν συλλαμβάνουν το νόημα των μετρητών. Δεν είναι απλά ένα μέσο πληρωμής, τα μετρητά είναι ένα αντικείμενο του καταναλωτή που οι άνθρωποι το θέλουν φρέσκο ​​και καθαρό, όπως το μαρούλι. Αυτό λένε δύο καθηγητές του μάρκετινγκ σε μια μελέτη που θα δημοσιευθεί το 2013 στο τεύχος Απριλίου του Journal of Consumer Research.

Ο μακροσκελής τίτλος της μελέτης τους τα λέει όλα: «Το Χρήμα Δεν Είναι Το Παν, Αλλά Βοηθά Αν Δεν Φαίνεται Μεταχειρισμένο: Πώς Η Φυσική Εμφάνιση του Χρήματος Επηρεάζει Το Ξόδεμά Του».

Σε πέντε μελέτες με προπτυχιακούς φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Winnipeg, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να ξοδεύουν τα φθαρμένα χαρτονομίσματα γρηγορότερα ώστε να απαλλαγούν από αυτά. Αλλά όταν νομίζουν ότι κάποιος τους κοιτά, υπερτερεί η υπερηφάνεια και τότε πληρώνουν με κολλαριστά λεφτά για να επιδειχθούν.

«Οι άνθρωποι θέλουν να απαλλάσσονται από τα φθαρμένα χαρτονομίσματα επειδή αηδιάζουν στην ιδέα ότι είναι μολυσμένα από άλλους, ενώ δείχνουν σαφή προτίμηση στα καινούργια χαρτονομίσματα, επειδή νιώθουν περήφανοι να τα έχουν και να μπορούν να τα ξοδέψουν μπροστά σε τρίτους», γράφουν ο Fabrizio Di Muro, του Πανεπιστημίου του Γουίνιπεγκ και ο Theodore Noseworthy, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Guelph και Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Lindner του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Οι καθηγητές εντοπίζουν ένα μηχανισμό που οι ίδιοι αποκαλούν «μηχανισμό συναισθηματικής προσέγγισης και αποξένωσης». Εξηγούν λέγοντας, «Οι άνθρωποι ξοδεύουν γενικά περισσότερο όταν έχουν στα χέρια τους φθαρμένα χαρτονομίσματα ενώ ξοδεύουν λιγότερο όταν είναι καινούργια». Ωστόσο, «τα άτομα έχουν την τάση να δαπανούν περισσότερα κολλαριστά χαρτονομίσματα όταν πιστεύουν ότι γίνονται αντιληπτά από τον κοινωνικό περίγυρο».

Η αποστροφή προς τα παλιά χαρτονομίσματα δεν είναι εντελώς παράλογη. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποσύρει ένα χαρτονόμισμα από την κυκλοφορία, δεν είναι συνήθως γιατί είναι φθαρμένο, αλλά επειδή ο αριθμός των βακτηρίων που κατοικούν στην επιφάνειά του είναι πολύ υψηλός. Αηδία!

Ο Coy είναι συντάκτης θεμάτων Οικονομίας του Bloomberg Businessweek.

Πηγή: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...