Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Θύμα της κινεζικής οργής οι ιαπωνικές εταιρείες

Τα νησιά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας που βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας είναι μεν ακατοίκητα, αλλά μας είπαν πως αξίζει να παλέψει κανείς για αυτά γιατί ίσως κρύβουν πολύτιμο πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Ας το ελπίσουμε. Αυτό ίσως να προσφέρει λίγη παρηγοριά στους εργαζόμενους, στελέχη και μετόχους εταιρειών, όπως η Panasonic (6752:JP), που επλήγησαν βαριά, καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές άρχισαν να απορρίπτουν τα ιαπωνικά προϊόντα σε ένδειξη της δυσαρέσκειάς τους για τα νησιά.

Τα κινεζικά προβλήματα θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό που αναμένεται να χαρακτηριστεί ως μια κάκιστη χρονιά για την Panasonic. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεοράσεων της Ιαπωνίας ανακοίνωσε χθες ότι αναμένει ζημιές ύψους έως και 765 δισ. γεν για τη χρήση που λήγει το Μάρτιο του 2013. Η ζημιά αυτή, η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία της Panasonic, είναι 30πλάσια σε σχέση με τις προβέψεις των αναλυτών. Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο, η Panasonic είχε ανακοινώσει ότι αναμένει κέρδη στο σύνολο της χρήσης, της τάξης των 50 δισ. γεν.

Η πρόβλεψη αυτή προηγήθηκε της πρόσφατης διαμάχης μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας που οδήγησε σε ανεπίσημο μποϊκοτάζ κατά των ιαπωνικών αγαθών από πολλούς καταναλωτές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας, για παράδειγμα, είδαν τις πωλήσεις τους στην Κίνα να συρρικνώνονται σημαντικά. Το Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις της Toyota (TM) στην Κίνα έκαναν βουτιά 49%, της Honda  (7267:JP) 41% και της Nissan (7201:JP) 35%.

Τώρα είναι η σειρά της Panasonic. Με την ιαπωνική οικονομία να έχει εγκλωβιστεί σε μια δίνη αποπληθωρισμού, η εταιρεία δύσκολα θα αντέξει μια επιβράδυνση των πωλήσεων της στην Κίνα. Η χώρα απορρόφησε το 14% των πωλήσεων της Panasonic στο α’ τρίμηνο. Είναι σχεδόν βέβαιο πως το ποσοστό αυτό θα συρρικνωθεί.

Αλλά και πριν την ανακοίνωση της Τετάρτης, ήταν ξεκάθαρο πως οι πολιτικές εντάσεις «λάβωναν» την Panasonic. Στη διάρκεια των αντι-ιαπωνικών διαδηλώσεων τον περασμένο μήνα, ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα εργοστάσιο της εταιρείας στην πόλη Qingdao βορειοανατολικά της Κίνας. Οι διαδηλώσεις κατά της Ιαπωνίας στάθηκαν αιτία για να διακοπεί προσωρινά η παραγωγή σε δύο άλλες μονάδες της Panasonic στην Κίνα.

Η Κίνα και η Ιαπωνία δεν βρίσκονται κοντά στο να λύσουν τις διαφορές τους για να νησιά της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας (αποκαλούνται Diaoyu στην Κίνα και Senkaku στην Ιαπωνία). Ακόμη κι αν η κατάσταση δεν επιδεινωθεί περαιτέρω, η Panasonic και άλλες ιαπωνικές εταιρείες είναι πιθανό να συνεχίσουν να αισθάνονται τη θηλιά. Ο οικονομικός διευθυντής της Panasonic, Hideaki Kawai, εκτιμά πως το στραβοπάτημα της Ιαπωνίας ενδέχεται να επιφέρει μείωση 100 δισ. γεν στις πωλήσεις της και 30 δισ. γεν στα λειτουργικά της κέρδη την τρέχουσα δημοσιονομική χρήση.

Η Panasonic είναι η πρώτη από τις μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών που ενημερώνει για τον αντίκτυπο της διαμάχης με την Κίνα. Πιθανότατα να ακολουθήσουν και άλλες κακές ειδήσεις. Οι Sony (SNE) και οι Sharp (6753:JP) ανακοινώνουν σήμερα τα αποτελέσματά τους και μάλλον δεν έχουν σταθεί πιο τυχερές από την Panasonic με τους θυμωμένους Κινέζους καταναλωτές.

Πηγή: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...