Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Χαλά μόλις λήξει η εγγύηση

Αυξάνονται οι κατηγορίες σε βάρος κατασκευαστών ηλεκτρονικών ότι τα προϊόντα τους αντέχουν όσο διαρκεί η εγγύηση και μετά χαλούν αναγκάζοντας τους καταναλωτές να αγοράσουν καινούργια. Υπάρχει πρόθεση ή είναι σύμπτωση;
Χάλασε ο εκτυπωτής ή η καφετιέρα μόλις έληξε η εγγύηση; Μήπως η τιμή και τοποθέτηση ανταλλακτικού στον φορητό υπολογιστή ήταν εν τέλει ακριβότερη από την αγορά καινούργιου; Αν απαντήσετε «ναι», τότε θα γνωρίζετε ίσως ότι πολλά προϊόντα, κυρίως ηλεκτρονικά, έχουν…. «ημερομηνία λήξης».
Καλό για τους κατασκευαστές διότι διασφαλίζεται η ζήτηση προϊόντων και κακό για τους καταναλωτές διότι πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να ξαναγοράσουν ένα προϊόν χωρίς να συντρέχει οπωσδήποτε λόγος. Η πολιτική αυτή έχει δυστυχώς επιπτώσεις και στο περιβάλλον επειδή όλα τα χαλασμένα ηλεκτρονικά καταλήγουν στα σκουπίδια ή στην καλύτερη περίπτωση στην ανακύκλωση.

Στην κορυφή η Samsung μέχρι τις 7 Νοεμβρίου

Ο Στέφαν Σρίντε δημιούργησε μια γερμανόφωνη ιστοσελίδα www.murks-nein-danke.de η οποία φιλοξενεί εμπειρίες-καταγγελίες καταναλωτών για προϊόντα που ήταν….ελαττωματικά πριν την ώρα τους και χάλασαν μόλις έληξε η εγγύηση. «Οι περισσότερες καταγγελίες γίνονται για ηλεκτρονικά προϊόντα», λέει στην DW ο Στέφαν Σρίντε. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Epson, η Brother, η Philips και η Apple. Στην κορυφή μέχρι τις 7 Νοεμβρίου του 2012 βρίσκονταν η κορεατική εταιρία Samsung.

Το πρόβλημα στα ηλεκτρονικά παρουσιάζεται, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Στέφαν Σρίντε σε νευραλγικά σημεία, που έχουν ένα κοινό στοιχείο. Πρόκειται για μικρά και φθηνά ανταλλακτικά, όπου χρησιμοποιήθηκε για λόγους οικονομίας πλαστικό και όχι μέταλλο.

Η λύση στα χέρια των καταναλωτών!

Ο οικονομολόγος Ντομινίκ Ενστε από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Στέφαν Σρίντε: «Οι κατασκευαστές δεν τοποθετούν στα προϊόντα τους υλικά που αντέχουν. Ο δημιουργός της ιστοσελίδας διαμαρτύρεται λέγοντας ότι ήδη από τον σχεδιασμό ενός ηλεκτρονικού προϊόντος δεν δίνεται καμιά σημασία στην ανθεκτικότητα.

Κατά την άποψη του Ντομινίκ Ενστε η αγορά έχει τη λύση του προβλήματος στα χέρια της. Ο λόγος για την ισχύ του καταναλωτή. «Οι καταναλωτές μπορούν να αποφασίσουν ποια προϊόντα τους ταιριάζουν καλύτερα και πoια όχι», λέει ο Γερμανός ειδικός. Η ανθεκτικότητα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όταν αγοράζουμε ένα προϊόν, λέει ο Ντομινίκ Ενστε. Το ίδιο ισχύει επίσης για τις πληροφορίες γύρω από την κατασκευή, καθώς και τις δυνατότητες ανακύκλωσης. Με τον τρόπο αυτό ο πελάτης μπορεί να αποφασίσει καλύτερα αν επιθυμεί να αγοράσει κάτι που θα αντέξει 5 χρόνια ή αν θα αγοράσει μέσα σε μια πενταετία δύο προϊόντα».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...