Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Έρχεται το «νάπο», το νόμισμα της Νάπολης για όσους πληρώνουν τους φόρους

Η Νάπολη πρωτοτυπεί και πάλι κυκλοφορώντας το τοπικό νόμισμα «νάπο» μαζί με το ευρώ, με ζητούμενο την τόνωση της τελματωμένης οικονομίας της μητρόπολης του ιταλικού νότου. Το νέο νόμισμα «απευθύνεται» στους πολίτες που είναι συνεπείς προς τις φοροδοτικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος, και ουσιαστικά θα έχει τη μορφή έκπτωσης της τάξεως του 10% σε κάθε αγορά από 10 ευρώ.
Η ιδέα για τα «νάπο» είχε «πέσει» ήδη από τέλη του 2001 και ο δήμος της Νάπολης ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη την επεξεργασία σχετικού σχεδίου ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα «νάπο» θα διανέμονται στους εμπόρους, τους παραθεριστές και στους κατοίκους που καταβάλλουν με συνέπεια τους φόρους και θα επιτρέπουν στους κατόχους τους να επωφελούνται από έκπτωση 10% σε κάθε αγορά από 10 ευρώ.

«Το 'νάπο' αποτελεί μία χειρονομία αγάπης προς την πόλη μας» τόνισε ο Μάρκο Εσπόζιτο, οικονομικός υπεύθυνος της δημαρχίας της Νάπολης, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλλει «στην επανεκκίνηση της καχεκτικής οικονομίας».

Τα πρώτα δείγματα του ενός, των δύο, των πέντε και των δέκα «νάπο» , τα οποία φέρουν παραστάσεις με τις πλέον εμβληματικές τοποθεσίες της Παρθενοπαίας πόλης, έχουν τυπωθεί ήδη.
Ο Εσπόζιτο διευκρινίζει πως τα «νάπο» δεν συνιστούν ένα καινούργιο νόμισμα, διότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής, αλλά μόνον ως δυνατότητα για να επιτευχθεί έκπτωση επί του προϊόντος πληρώνοντας σε ευρώ.
Τα πρώτα «νάπο» θα παρουσιαστούν επισήμως σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στο δημαρχείο, όμως το πρόγραμμα αυτό -που είναι ένα από τα σημαντικότερα αυτού του είδους στην Ευρώπη- δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν το ερχόμενο έτος όταν θα έχουν τυπωθεί «νάπο» συνολικής αξίας 70 εκατ. ευρώ.
Έχοντας γνώση του κινδύνου που ελλοχεύει σε μία πόλη που παγκοσμίως θεωρείται η «πρωτεύουσα των πλαστών», ο Εσπόζιτο δήλωσε πως τα «νάπο» θα είναι αριθμημένα προκειμένου να μην μπορεί κανείς να τα παραχαράξει.
Σύμφωνα με τον ίδιον, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ένας αριθμός 100.000 επιχειρηματιών της πόλης θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα -που ξεκινά σε εθελοντική βάση- προκειμένου να μην χάσουν πελάτες. Στο εγχείρημα ενδέχεται να περιληφθούν και αθλητικές αίθουσες ή και δικηγορικά γραφεία.
«Περίπου το 30% των Ναπολιτάνων κάνουν τις αγορές τους εκτός της πόλης. Εάν επαναφέρουμε κάποιους απ' αυτούς ώστε να κάνουν αγορές εντός του άστεως, αυτό θα αποτελούσε ένα πραγματικό πλεονέκτημα για την οικονομία και το σύνθημα 'αγοράστε ναπολιτάνικα' θα βοηθούσε στην καταπολέμηση της ανεργίας» προσέθεσε ο Εσπόζιτο.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...