Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Φοιτητές ιατρικής μαθαίνουν βασικές οικονομικές έννοιες

Το Πανεπιστήμιο του Μονάχου προσφέρει εδώ και λίγο καιρό ένα ενδιαφέρον και πρωτότυπο πρόγραμμα στους φοιτητές Ιατρικής: Βασικές αρχές διοίκησης επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα με την επωνυμία «Γιατρός και Μέλλον» απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που θέλουν αργότερα να ανοίξουν το δικό τους ιατρείο ή να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση. Ένας από τους φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι και ο Ντενίζ Ορντού. Είναι σίγουρος ότι το πρόγραμμα θα τον βοηθήσει. Και το εξηγεί με ένα παράδειγμα: «Ένας γνωστός μου γιατρός, ο οποίος εργάζονταν στην επαρχία είχε το τρίμηνο σχεδόν 1.600 ασθενείς. Και κάποτε έχασε πια τον έλεγχο. Από το πρωί μέχρι το βράδυ εξέταζε ασθενείς και τη νύχτα έπρεπε να ασχοληθεί και με τα γραφειοκρατικά».


Δεν αρκούν μόνο οι ιατρικές γνώσεις

Στο πλευρό των φοιτητών βρίσκονται αρκετοί ειδικοί, οι οποίοι τους βοηθούν πώς να σχεδιάσουν και να οργανώσουν την είσοδό τους στο ελεύθερο επάγγελμα. Ανάμεσά τους δικηγόροι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, τραπεζικοί και ειδικοί μάρκετινγκ. Ο καθηγητής Ματίας Ζέμπεκ διαπιστώνει ένα σημαντικό έλλειμμα στα γερμανικά πανεπιστήμια: «Οι φοιτητές εκπαιδεύονται κυρίως σε ιατρικά θέματα χωρίς να μαθαίνουν τίποτα για την οικονομική πλευρά του ιατρικού επαγγέλματος. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν αρκεί για να βγει ένας νέος γιατρός στο ελεύθερο επάγγελμα. Θετικό

στο πρόγραμμα αυτό είναι ότι υπάρχουν ελάχιστες παραδόσεις. Προέχει η επαφή και η ανταλλαγή απόψεων με τους ειδικούς».


Προτεραιότητα στην πράξη και όχι στη θεωρία

Φοιτητές και ειδικοί δημιουργούν δύο ομάδες και συζητούν ένα υποθετικό σενάριο, όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία ενός κέντρου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης: από το χώρο και την οργάνωση του, μέχρι την λειτουργία και την εξυπηρέτηση των ασθενών. Στις ομάδες συμμετέχει και η φοιτήτρια Αλίνα Χάουγκ, η οποία θέλει να πάρει όσο περισσότερα εφόδια είναι σε θέση να της προσφέρει το πανεπιστήμιο: «Το πρόγραμμα με έπεισε. Συμπληρώνει το κενό μεταξύ της ιατρικής εκπαίδευσης και των μελλοντικών μας αναγκών. Σκοπός μου είναι να μάθω ότι χρειάζεται είτε ανοίξω δικό μου ιατρείο, είτε εργαστώ μαζί με άλλους γιατρούς σε κάποιο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο».


Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...