Την ώρα που οι επιχειρηματίες αναζητούν ρευστό per mare per terram και οι τραπεζικές πηγές χρηματοδότησης παραμένουν κλειστές για τους περισσότερους, κάποιοι έχουν βρει λύσεις μέσα από εναλλακτικούς τρόπους άντλησης ρευστότητας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Capital.gr τραπεζικά στελέχη, οι υγιείς επιχειρήσεις μπορούν και σήμερα να αντλήσουν ρευστότητα από τις τράπεζες.
Προϋπόθεση όμως είναι να διαθέτουν «αντοχές» στην κρίση και να έχουν επενδυτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Υπάρχουν όμως και άλλες πηγές χρηματοδότησης οι οποίες είναι:
Α) Το sale & leaseback, δηλαδή η δυνατότητα που έχει μία επιχείρηση να εκμεταλλευτεί τα κεφάλαια που παραμένουν δεσμευμένα σε πάγια περιουσιακά στοιχεία.
Στην περίπτωση του sale & leaseback η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητο της για να αντλήσει ρευστότητα, ή για να αναδιαρθρώσει το χρέος της, ή ακόμα και να αποκτήσει κεφάλαιο κίνησης. Ο επιχειρηματίας συμφωνεί μία τιμή με την εταιρεία leasing, και βάζει ρευστό στο ταμείο του. Συνεχίζει να χρησιμοποιεί το ακίνητο όπως πριν, με τη διαφορά ότι πληρώνει «ενοίκιο» στην εταιρεία leasing και στη λήξη της σύμβασης, το ακίνητο επανέρχεται στην κυριότητα του.
Β) Το factoring, η προείσπραξη απαιτήσεων, αποτελεί επίσης σήμερα μία εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.
Ο επιχειρηματίας που για παράδειγμα προμηθεύει μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ και πληρώνεται ύστερα από ένα τρίμηνο ή τετράμηνο, μπορεί να προσκομίσει τα τιμολόγια στην εταιρεία factoring και να προεισπράξει το ποσό οφειλής, με μία επιβάρυνση της τάξης του 5%-8%.
Γ) Ρευστό μέσω του «Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης», του ΕΤΕΑΝ δηλαδή που αποτελεί τη μετεξέλιξη του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).
Το ΕΤΕΑΝ θα είναι στο εξής η «ομπρέλα» για του μικρούς της αγοράς και θα διαθέσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι τη διετία 2011- 2012 θα χρηματοδοτήσει 25.000 μικρές επιχειρήσεις. Στην ουσία το ΕΤΕΑΝ θα είναι ένας «κουμπαράς» δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων, ο οποίος θα παρέχει κίνητρα στις επιχειρήσεις, όχι με τον κλασικό τρόπο των επιδοτήσεων, αλλά είτε με τη χρηματοδότηση επιτοκίων για ευνοϊκά τραπεζικά δάνεια, είτε συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο μαζί με επενδυτικά κεφάλαια (venture capital και funds) είτε παρέχοντας εγγυήσεις για δάνεια. Τα λεφτά αυτά θα επενδύονται, επί της ουσίας, και οι αποδόσεις θα επιστρέφουν στο ΕΤΕΑΝ, ώστε να ρίχνονται εκ νέου στην αγορά.
Δ) Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το οποίο στόχο έχει να ενισχύσει τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων από νέους και νέες.
Το κεφάλαιο του εκτιμάται γύρω στο 1 δισ. ευρώ (τα οποία προέρχονται κατά το ήμισυ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και τα υπόλοιπα από τις τράπεζες).
Ε) Τα προγράμματα Jessica και Jeremie που μέσω του ΕΤΕΑΝ θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Το πρώτο θα στηρίξει επενδύσεις για την ανάπτυξη του αστικού ιστού, ενώ το δεύτερο αφορά μορφές ενίσχυσης όπως: το Funded Risk Sharing (χορήγηση δανείων έως 100.000 ευρώ, σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, υφιστάμενες ή προσφάτως ιδρυθείσες), το Microfinance (δάνεια έως 25.000 σε πολύ μικρές επιχειρήσεις) και το equity risk capital financing (χορήγηση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών).
ΣΤ) Και τέλος τα venture capitals, τα οποία χρηματοδοτούν καινοτόμες επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα, αποκτώντας ποσοστό του μετοχικού της κεφαλαίου ως αντάλλαγμα για την παροχή κεφαλαίων.
Στόχος τους είναι η ρευστοποίηση της επένδυσης τους με κέρδος, είτε μέσω της εισαγωγής της εταιρείας που έχουν επενδύσει στο Χρηματιστήριο, είτε μέσω εξαγοράς της ή πώλησης της συμμετοχής σε τρίτους.
Πηγή:www.capital.gr
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010
5 + 1 τρόποι για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε καιρούς κρίσης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου