Τα στοιχεία που μας παρέχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ανησυχητικά: υπολογίζει ότι ώς το 2020 η κατάθλιψη, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι η δεύτερη σημαντική αιτία ανικανότητας προς εργασία. Το 25% των Ευρωπαίων πολιτών θα βιώσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας στη διάρκεια της ζωής του. Το 27% του πληθυσμού των ενηλίκων της Ευρώπης -δηλαδή 93 εκατομμύρια άτομα- πλήττεται από προβλήματα ψυχικής υγείας. Οσο για το κόστος, στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 240 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος στην παραγωγικότητα ανέρχεται στα 136 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των αναρρωτικών αδειών.
Στη Βρετανία για παράδειγμα, όπου έχουν γίνει σχετικές μελέτες, βρέθηκε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας -άγχος, απώλεια ηρεμίας, κατάθλιψη- κοστίζουν 60 εκατ. ημέρες απουσίας ετησίως. Και ότι το κόστος από τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εργαζομένων είναι για τον εργοδότη υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας τους και πολύ μεγαλύτερο από αυτό των απουσιών των εργαζομένων εξ αιτίας συνδικαλιστικών αντιπαραθέσεων. Αλλωστε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αυξηθεί τα επίπεδα απουσιών, όπως και οι απαιτήσεις λόγω της ανεργίας και των μακροχρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με το άγχος και την ψυχική υγεία.
Και επειδή ο ανθρωποκεντρικός αυτός ευρωπαϊκός οργανισμός μάς υπενθυμίζει ότι το 10% των μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας ξεκινούν από ψυχικές είτε από συναισθηματικές αιτίες, μας παραθέτει και το δεδομένο ότι «στην Ευρωπαϊκή Ενωση σημειώνονται ετησίως 58.000 αυτοκτονίες σε σύγκριση με τους θανάτους από αυτοκινητικά δυστυχήματα που ανέρχονται σε 50.700». Μας υπενθυμίζει επίσης ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 1969 η Οδηγία Πλαίσιο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία προβλέπει τη θέσπιση νόμων για την προστασία των εργαζομένων από προβλήματα άγχους και ψυχικής υγείας, «οι οποίοι, όμως, διαφέρουν από χώρα σε χώρα».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου