
Στον παρακάτω σύνδεσμο, δοκιμάστε τις γνώσεις σας στο κεφάλαιο του κόστους στη βραχυχρόνια περίοδο, με μία σειρά ερωτήσεων διαφόρων τύπων (πολλαπλής επιλογής, συμπλήρωσης κενών, υπολογισμού αποτελέσματος, κ.ά.)
Ερωτήσεις
Βήμα επικοινωνίας, ενημέρωσης, προβληματισμού, κατάθεσης απόψεων, σκέψεων και προτάσεων των Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών
1634-38: Τουλίπες
Η πρώτη καταγεγραμμένη «φούσκα» αφορούσε ένα λουλούδι. Πολλοί Ολλανδοί κατεστράφησαν οικονομικά στα μέσα του 17ου αιώνα, όταν διέθεσαν τις αποταμιεύσεις μίας ζωής για να αγοράσουν τουλίπες- που κόστιζαν όσο ένα σπίτι.
1720: South Sea Co.
Bρετανοί τραπεζίτες θεωρούσαν ότι η αγορά μετοχών της εταιρείας South Sea Co., που είχε το μονοπώλιο στο εμπόριο με τις αποικίες της Ισπανίας στη Νότιο Αμερική, ήταν ασφαλές στοίχημα. Η εταιρεία απέτυχε όμως να εμφανίσει κέρδη.
1848: Χρυσός 1
Η ανακάλυψη χρυσού στη Βόρεια Καλιφόρνια πυροδότησε μία μαζική μετανάστευση κερδοσκόπων στην πολιτεία.
1860-70: Σιδηρόδρομοι
Μετά τον εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ άρχισαν να κατασκευάζονται σιδηρόδρομοι σε ολόκληρη τη χώρα. Οι μετοχές των εταιρειών σιδηροδρόμων κάλυπταν κάποια στιγμή το 40% της συνολικής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
1890: Ποδήλατα
Περισσότερες από 300 επιχειρήσεις στα τέλη του 19ου έκαναν "αγώνα δρόμου" για ένα ισχυρό μερίδιο στην αγορά ποδηλάτου. Και μετά ήρθε το αυτοκίνητο....
1920: Ραδιόφωνο
Ο ενθουσιασμός για την τεχνολογία του ραδιοφώνου οδήγησε τη δεκαετία του '20 σε μία «φούσκα» αντίστοιχη με εκείνη των εταιρειών ίντερνετ το 2000.
1959: Ηλεκτρονικά
Κάθε εταιρεία με κατάληξη "-tron" στο όνομά της (Astron, Transitron) είδε τη μετοχή της να εκτινάσσεται στο διάστημα. Το 1962 ήρθε η ανώμαλη προσγείωση.
1974-80: Χρυσός 2
Με τον πληθωρισμό να καλπάζει οι τιμές σκαρφάλωσαν από τα 100 δολ. ανά ουγκιά το 1974 στα 850 δολ. το 1980.
1980-84: Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
Οι κατασκευάστριες προσωπικών υπολογιστών ήταν για περίπου τέσσερα χρόνια οι μεγάλοι κερδισμένοι. Οι μετοχές τους όμως κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση το 1984.
1985-90: Ιαπωνία
Μία «δίδυμη φούσκα», στην αγορά ακινήτων και μετοχών, αντιμετώπισε η Ιαπωνία.
1997 - 2000: Ίντερνετ
Το γνωστό πάρτι με τις εταιρείες που είχαν κατάληξη ".com" τελείωσε το 2000.
2003 - 2007: Ακίνητα
Μια συντηρητική επένδυση έγινε το αντικείμενο κερδοσκοπίας. Όταν έσπασε η «φούσκα» πυροδότησε ντόμινο κλυδωνισμών.
2008 - σήμερα: Χρυσός 3;
Εν μέσω κρίσης οι επενδυτές έτρεξαν στο "καταφύγιο" του χρυσού. Σήμερα η τιμή του υπερβαίνει τα 1.100 δολ. ανά ουγκιά.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Διακεκριμένοι σχολιαστές επισημαίνουν, το βιβλίο αυτό ως «σημείο αναφοράς» για τον λόγο ότι σε μιαν εποχή που πολλοί οικονομολόγοι και ειδικοί σε χρηματοπιστωτικά θέματα, απλώς, μαντεύουν και οι περισσότεροι δίνουν εκ των υστερών ερμηνείες για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές κρίσεις «ο Kotler και ο Caslione έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τη σημερινή οικονομική κατάσταση, για τις διαφαινόμενες τάσεις και -ακόμη πιο πολύτιμο- δίνουν πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούν οι ηγέτες επιχειρήσεων να κινηθούν με επιτυχία στη νέα ταραχώδη οικονομία». Χαρακτηρίζεται δε ότι παρέχει τα εργαλεία και τις στρατηγικές εκείνες που οδηγούν ανώδυνα στην ανάγκη για ένα «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης» στον χώρο των επιχειρήσεων. «Οπως οι μετεωρολόγοι, που δεν μπορούν να αποτρέψουν έναν τυφώνα, μια ξηρασία ή μια λαίλαπα, μπορούμε όμως να προετοιμασθούμε γι’ αυτές».
Εμφαση στο μάρκετινγκ
Ο Philip Kotler, εκλεγμένος από τον αμερικανικό Σύλλογο Μάρκετινγκ ως ο πρώτος «Ηγέτης στη Σκέψη Μάρκετινγκ», δίνει στο βιβλίο του ιδιαίτερη έκταση στον τομέα του Μάρκετινγκ και στα θέματα λειτουργίας που καλείται να αντιμετωπίσει το τμήμα αυτό σε μια επιχείρηση. Απερίφραστα χαρακτηρίζει «λάθος» τη μείωση των δαπανών μάρκετινγκ, μάρκας και ανάπτυξης νέων προϊόντων. «Οταν έρθει η στιγμή για να γίνουν περικοπές, το τμήμα Μάρκετινγκ είναι εκείνο που μπαίνει πρώτο στο στόχαστρο και η ανάπτυξη των προϊόντων έρχεται δεύτερη. Αυτό, είναι πάντα ένα λάθος επειδή καταστρέφει το μερίδιο της αγοράς που κατέχει η εταιρεία και τις καινοτομίες που κάνει».
Προτάσσει δε ως το πλέον σημαντικό να υπάρχει «εγρήγορση και προσοχή», ώστε να αποφεύγονται «τα τρία μεγαλύτερα σφάλματα μάρκετινγκ που συχνά κάνουν οι εταιρείες». Δηλαδή, κατ’ αρχήν επεκτείνονται για να προσελκύσουν νέους πελάτες πριν εξασφαλίσουν τον πυρήνα τους. Δεύτερον, περικόπτουν τις δαπάνες μάρκετινγκ όταν «τα χρήματα για το μάρκετινγκ σε ανίσχυρες ή ταραχώδεις οικονομικές συνθήκες είναι κάτι σαν το νερό στην καρδιά μιας άνυδρης ερήμου. Οσο λιγότερα είναι τόσο πιο πολύτιμα γίνονται αυτά που έχετε». Και, τρίτον σφάλμα, είναι η αδιαφορία για την ενημέρωση. «Ζούμε σ’ έναν κόσμο που δέχεται πληροφορίες 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα. Οταν ακούγεται μια είδηση, τη μαθαίνουν όλοι και ανάμεσά τους και οι πελάτες σας. Οταν η οικονομία παρουσιάζει κάμψη, ειδικότερα σε περίοδο με αναταράξεις και χάος, οι πελάτες σας και όλες οι ομάδες συμφερόντων που σχετίζονται με την εταιρεία σας, γνωρίζουν ότι οι δουλειές δεν πάνε καλά. Είναι επικίνδυνο να αγνοήσετε αυτό το γεγονός και -το χειρότερο- να μην τους ενημερώσετε».
Πηγή: Καθημερινή
Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"