Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

ΕΟΕΔΕ: Ασάφειες και ατελείς διατυπώσεις στα θέματα του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας»

Τα θέματα  των Πανελλήνιων Εξετάσεων του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» που διαγωνίστηκαν  οι υποψήφιοι απόφοιτοι των ΓΕΛ    έχουν ορισμένες ασάφειες και ατελείς διατυπώσεις.
Αυτό τονίζει , σε ανακοινωθέν, η Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΟΕΔΕ).
Πιο συγκεκριμένα- αναφέρει η  ΕΟΕΔΕ -στο ερώτημα Γ4 «Να χαρακτηριστούν, χωρίς υπολογισμούς, οι συνδυασμοί ποσοτήτων παραγωγής των δύο αγαθών που βρίσκονται ανάμεσα στις δύο καμπύλες, σε σχέση με την αρχική και τη νέα Καμπύλη Παραγωγικών Δυνατοτήτων της οικονομίας» δεν αναφέρεται το κριτήριο με βάση το οποίο θα γίνει ο χαρακτηρισμός.
Προφανώς, τονίζει η ΕΟΕΔΕ, εννοούν οι συντάκτες την οικονομική σημασία ως κριτήριο και όχι τη χωροταξική, δηλαδή δεξιά ή αριστερά της ΚΠΔ.
Η απάντηση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ)
Στο ίδιο ερώτημα, η απάντηση της ΚΕΕ είναι:  «Για τους συνδυασμούς που βρίσκονται ανάμεσα στις δύο καμπύλες ΚΠΔ: σε σχέση με την αρχική είναι ανέφικτοι(βρίσκονται εκτός της ΚΠΔ). Σε σχέση με τη νέα ΚΠΔ είναι εφικτοί- όχι άριστοι(βρίσκονται κάτω από την ΚΠΔ)».
Η ΕΟΕΔΕ επισημαίνει ότι η λέξη άριστος προσδιορίζει ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ η λέξη μέγιστος προσδιορίζει ποσοτικά και είναι αυτή που χρησιμοποιείται  στη θεωρία της ΚΠΔ.  
Στο ερώτημα Δ4  «ποια επίδραση θα έχει στην καμπύλη προσφοράς της επιχείρησης καθεμιά από τις παρακάτω μεταβολές; α) αύξηση του εργατικού μισθού. β) βελτίωση της τεχνολογίας παραγωγής», η απάντηση στο α) είναι μετατόπιση της καμπύλης προσφοράς αριστερά και στο β) είναι μετατόπιση της καμπύλης προσφοράς δεξιά.
Επομένως, σημειώνει η  ΕΟΕΔΕ, δεν είναι απαραίτητη η αιτιολόγηση της μετατόπισης η οποία δίνεται στις ενδεικτικές απαντήσεις της ΚΕΕ, γιατί το ερώτημα δεν τις ζητάει.
Η   ΕΟΕΔΕ, στο γενικό σχολιασμό των θεμάτων υπογραμμίζει:
Α. Τα θέματα δεν είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας, ώστε να αξιολογηθεί το πραγματικό επίπεδο γνώσεων των εξεταζόμενων και να ελεγχθεί  η κριτική τους ικανότητα, σε ένα μάθημα αυξημένης βαρύτητας στον Προσανατολισμό Οικονομίας και Πληροφορικής.
Β. Το εύρος των θεμάτων είναι περιορισμένο, κυρίως εξαντλείται στο πρώτο, τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο της διδακτέας ύλης, με επιδερμικές αναφορές στα άλλα κεφάλαια και με αποτέλεσμα να μην εξετάζονται θεμελιώδεις οικονομικές γνώσεις της διδακτέας ύλης.
Γ. Η έκταση των θεμάτων είναι τέτοια που δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, στα χρονικά όρια που υπάρχουν για τους εξεταζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...