Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

CEO στην παρανομία για χάρη του έρωτα

Το χρήμα έχει διάφορες μορφές. Είναι τα δολάρια, τα ευρώ και τα γεν, τα ρεάλ και τα ρούβλια, οι ρουπίες και το γουάν. O χρυσός, τα χαρτονομίσματα και τα... Bitcoin.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό κόσμο της Νέας Υόρκης όμως, αποδεικνύουν ότι για μία συγκεκριμένη τάξη ανδρών – τους παντρεμένους που παραστρατούν – υπάρχουν μόνο δύο είδη χρήματος. Είναι τα χρήματα που γνωρίζουν οι συζυγοί τους και τα χρήματα για τα οποία οι σύζυγοι δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα.
Η πρώτη κατηγορία – τα συμβατικά συζυγικά χρήματα ή αυτό που οι δικηγόροι διαζυγίων χαρακτηρίζουν «κοινή περιουσία» - έχει συγκεκριμένο σκοπό. Αναπτύσσεται για την αγορά κατοικιών, αυτοκινήτων, τις σπουδές των παιδιών, τις διακοπές, τα προγράμματα υγείας, συναυλίες, δωρεές σε φτωχούς.
Δεν είναι διόλου κατάλληλα όμως, για… παραβατικές συναλλαγές. Οι έγγαμοι άνδρες που θέλουν να έχουν σοβαρές παράλληλες σχέσεις – να στηρίζουν οικονομικά την ερωμένη  τους για παράδειγμα – χρειάζεται να βρουν κεφάλαια εκτός της σφαίρας ελέγχου της συζύγου. Αλλιώς, διατρέχουν τον κίνδυνο να μιλάνε μέσω δικηγόρων. (Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε έγγαμες γυναίκες για το ίδιο θέμα εάν γνώριζα κάποια που να ζει με αυτό τον τρόπο, αλλά δεν γνωρίζω).
Το δυσάρεστο αποτέλεσμα είναι πως αυτή η απιστία μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες πιο επικίνδυνες κινήσεις. Αρκετά από τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ αφορούν στελέχη που παραβίασαν τους κανόνες των δικών τους επιχειρήσεων για να εξασφαλίσουν αυτή την ειδικού σκοπού χρηματοδότηση ώστε να μπορούν να διεκδικούν με την ησυχία τους και άλλες γυναίκες.
Αυτή η κατάσταση βγήκε στο φως την προηγούμενη εβδομάδα όταν ένας πολύ γνωστός investement banker της Νέας Υόρκης, ο Frank Perikins Hixon συνελήφθη από τις ομοσπονδιακές αρχές με την κατηγορία του insider trading. Πρόκειται για βετεράνο της Credit Suisse και της Lazard, ο οποίος μέχρι πρότινος εργαζόταν για την Evercore Partners, που τον απέλυσε τον Ιανουάριο.
Η εισαγγελία παρουσιάζει τον κ. Hixon - τον 56χρονο τραπεζίτη που είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Perk» - ως κλασική περίπτωση παντρεμένου που χρειαζόταν χρήματα τα οποία να μη γνωρίζει η γυναίκα του. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι έχει μία κόρη – που τώρα είναι 5 χρονών –  με μία γυναίκα 20χρόνια μικρότερή του, την Destiny Wind Robinson με την οποία διατηρούσε πολυετή σχέση.
Η εισαγγελία υποστηρίζει ο κ. Hixon, για να καλύψει τα έξοδα του παιδιού της Destiny, διακινούσε ευαίσθητα επιχειρηματικά μυστικά – μία ικανή πηγή εσόδων για έναν παίκτη που θέλει να αποπληρώσει προσωπικές του υποχρεώσεις χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος.  Ο κ. Hixon φέρεται να χρησιμοποίησε απόρρητες πληροφορίες που απέκτησε ως σύμβουλος της Evercore για συμφωνίες στον μεταλλευτικό κλάδο ώστε να κάνει χρηματιστηριακές συναλλαγές με τον κωδικό της πρώην ερωμένης του που του απέφερε κέρδη περίπου 900.000 δολ., σύμφωνα με τη SEC.
Η περίπτωση του Hixon όμως, δεν είναι μοναδική. Ο James McDermott, παντρεμένος μεσήλικας διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Keefe Bruyette & Woods μπήκε για μερικούς μήνες στη φυλακή την προηγούμενη δεκαετία επειδή διέρρευσε εμπιστευτικές πληροφορίες που σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές αξίζουν περί τα 88.135 δολ. στην κατά πολύ νεότερη φιλενάδα του, Kathryn Gannon, η οποία ήταν γνωστή ως Marilyn Star στα strip club που εργαζόταν και τις πορνογραφικές ταινίες στις οποίες συμμετείχε όπως το Merilyn Whips Wallstree και Merilyn Does Miami.
Μία ακόμη τακτική που χρησιμοποιούν όσοι παραστρατούν είναι να βρίσκουν άλλους να χρηματοδοτούν την κοινωνική τους ζωή. Προ διετίας, ο Brian Dunn παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Best Buy επειδή διαπιστώθηκε ότι είχε λάβει εσφαλμένες αποφάσεις, μία εκ των οποίων ήταν να ζητήσει από προμηθευτή της εταιρείας να βρει ένα εισιτήριο για μία συναυλία στο Λας Βέγκας για μία υφιστάμενη του με την οποία ο κ. Dunn είχε «εξαιρετικά στενή προσωπική σχέση».
Μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, ο Mark Hurd απολύθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Hewlett Packard με τον τεχνολογικό κολοσσό να τον κατηγορεί ότι μαγείρεψε τα έξοδα της εταιρείας για να κρύψει τη σχέση του με την Jodie Fisher, πρώην ηθοποιό η οποία είχε συμμετάσχει σε ερωτικές ταινίες όπως Sheer Passion και Intimate Obsession.
Μετά από όλα αυτά, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο αγχωτική διαδικασία μπορεί να είναι η απιστία για άνδρες που έχουν τόσα πολλά να χάσουν από ένα διαζύγιο. Όλοι αυτοί οι άνδρες, ενώ θα πρέπει να διασκεδάζουν, τελικά το μόνο που κάνουν είναι να σκέφτονται νούμερα και να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν καταστάσεις.

Πηγή: Financial Times μέσω του Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...