Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

STARTUPS Η απάντηση του επιχειρείν στις ευκαιρίες που γεννά η κρίση

Ιδιαίτερη ανάπτυξη παρουσίασαν το 2013 οι νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα μας, δημιουργώντας γερές βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη μέσα στο νέο έτος -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.Σύμφωνα με ανάλυση του www.EMEA.gr, οι νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) ελληνικών συμφερόντων δέχθηκαν τριάντα μία επενδύσεις τύπου venture capital, συνολικού ύψους 45,2 εκατ. δολαρίων.
Αναλυτικότερα, τη μερίδα του λέοντος στις επενδύσεις που δέχθηκαν οι ελληνικές startups κατέχουν τα Jeremie Funds (19 στον αριθμό, με 11 εκατ. δολάρια ύψος κεφαλαίων), ενώ τη σημαντικότερη επένδυση από το εξωτερικό προσέλκυσε η Persado, ένα spin-out της εταιρείας Upstream και δημιουργός τού «marketing πειθούς», η οποία συγκέντρωσε 15 εκατ. δολάρια από τη Bain Capital Ventures (μία αμερικανική φίρμα -από τις κορυφαίες παγκοσμίως- που εκτός ΗΠΑ κατευθύνει μόλις το 2% των επενδύσεών της), με τη συμμετοχή και της TL Capitol.

SUCCESS STORY TO TAXIBEAT
Από τις υπόλοιπες επενδύσεις, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, ξεχωρίζουν τα συνολικά 6 εκατ. δολάρια που «σήκωσε» μέσα στο 2013 το Taxibeat, η δημοφιλής εφαρμογή ανεύρεσης ταξί, η οποία, ξεκινώντας το 2011 από την Αθήνα, έχει ήδη επεκταθεί σε Βουκουρέστι, Όσλο, Παρίσι, Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο και Πόλη του Μεξικoύ, ενώ ετοιμάζεται για το λανσάρισμά της σε Μπογκοτά και Λίμα. Μάλιστα, το Taxibeat ανακοίνωσε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 2 εκατ. δολαρίων από ιδιώτες επενδυτές τον Απρίλιο, για την επέκτασή του στο Μεξικό, κι έναν γύρο χρηματοδότησης 4 εκατ. δολαρίων τον Δεκέμβριο, από το βελγικό επενδυτικό ταμείο Hummingbird Ventures (διατηρεί γραφείο σε Αμβέρσα, Λονδίνο και Κωνσταντινούπολη), για την επέκταση του Taxibeat Brasil σε όλες τις πόλεις της Βραζιλίας που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, το καλοκαίρι του 2014, αλλά και για την επέκταση των δραστηριοτήτων τής εταιρείας σε νέες αγορές της νότιας Ευρώπης. Συνολικά το Taxibeat έχει δεχθεί πάνω από 7,3 εκατ. δολάρια σε επενδύσεις από το 2011, οπότε και ιδρύθηκε.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΥΨΟΥΣ 55 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ.!
Αν συνυπολογιστεί και η εξαγορά της BugSense (εταιρείας ανάπτυξης της ομώνυμης εφαρμογής, που βοηθά τους developers να παραλαμβάνουν αναφορές σφαλμάτων για τις εφαρμογές τους) από τη Splunk, τότε τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν μέσα στο 2013 οι ελληνικές τεχνολογικές startups προσεγγίζουν τα 55 εκατ. δολάρια συνολικά!
Η BugSense, μετά από μια εταιρική πορεία τριών χρόνων, ανακοίνωσε μέσα στον Σεπτέμβριο την εξαγορά της από την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία στον τομέα της επιχειρησιακής ευφυΐας (η οποία είναι εισηγμένη στον δείκτη NASDAQ της Wall Street, έχοντας μάλιστα κεφαλαιοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ). Το ποσό της εξαγοράς τής BugSense δεν έγινε γνωστό από τα δύο μέρη της συναλλαγής, η ανάλυση τού www.EMEA.gr το υπολογίζει, ωστόσο, σε περίπου 10 εκατ. ευρώ.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τις startups, επικρατούν οι τομείς του web και του mobile, καθώς μόλις μία εταιρεία προέρχεται από την υψηλή τεχνολογία. Ως web ορίζονται οι εταιρείες που παρέχουν το προϊόν, την υπηρεσία ή τη λύση τους μέσω web πλατφορμών (συνολικά 21 startups), ενώ παρουσία στις κινητές συσκευές (αποκλειστικά ή ταυτόχρονα με το web) με «native» εφαρμογές έχουν 9 εταιρείες.

Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ
Όσον αφορά τους κλάδους της οικονομίας που διατρέχουν οι ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες, συναντούμε εταιρείες που έχουν χαρακτηριστικά τουρισμού/ φιλοξενίας, δημιουργίας διαδικτυακών αγορών, κοινωνικής δικτύωσης, διαχείρισης ενέργειας, λογισμικού ως υπηρεσίας ή λογισμικού και πλατφορμών στο «cloud», ενώ από εκεί και πέρα συναντούμε εταιρείες που απευθύνονται σε τομείς όπως το mobile marketing, το φαγητό, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η ψηφιακή αρχειοθέτηση κοκ. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των startups που βασίζουν τη λειτουργία τους σε έναν εξειδικευμένο αλγόριθμο που έχουν αναπτύξει οι ίδιες.
Ενδιαφέρον, σύμφωνα με την ανάλυση τού www.EMEA.gr, παρουσιάζει και η «καταγωγή» των επενδυτικών κεφαλαίων που δέχθηκαν μέσα στο 2013 οι ελληνικές startup εταιρείες, με τα συγχρηματοδοτούμενα από ελληνικά ιδιωτικά κεφάλαια και ευρωπαϊκά κοινοτικά κονδύλια Jeremie και TANEO funds να συμμετέχουν σε επενδύσεις συνολικού ύψους 17,425 εκατ. δολαρίων.
Με 15,240 εκατ. δολάρια χρηματοδότησαν ελληνικές startups ταμεία από τις ΗΠΑ. Ιδιώτες και «άγγελοι» επενδυτές συμμετείχαν σε επενδύσεις συνολικής αξίας 9,469 εκατ. δολαρίων και 2,073 εκατ. δολαρίων, αντίστοιχα -κατά κύριο λόγο μαζί με τα ελληνικά και/ ή ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το ύψος της συμμετοχής τους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία της έρευνας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.emea.gr/greek-startups-funding-2013

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ Επειδή μαζί είναι καλύτερα (και φθηνότερα)
Σημαντική ανάπτυξη γνωρίζει και το ελληνικό startup «οικοσύστημα», καθώς, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, μέσα στο 2013 δημιουργήθηκαν τρεις νέοι συνεργατικοί χώροι στο κέντρο της Αθήνας: το The Cube, η νέα επιχειρηματική προσπάθεια του συνιδρυτή του CoLab, κ. Σταύρου Μεσσήνη, το Impact HUB Athens, το οποίο προσφέρει μια τοπική «κοινότητα» παγκόσμια συνδεδεμένη με τα 40 αντίστοιχα hubs που λειτουργούν και στις πέντε ηπείρους του κόσμου, και το Tzaferi 16, το οποίο δημιουργήθηκε σε ένα παλιό εργοστάσιο καλλυντικών στον Κεραμεικό, από την εταιρεία επικοινωνίας ATTP.
Τις υπηρεσίες τους εξακολουθούν να διαθέτουν και το CoLab Athens (υπό νέα συνεργασία με τη StartTech Ventures), το Found.ation (μετά την επέκταση τού 123P) και το Synergy Project, ενώ μέσα στο 2013 ανακοινώθηκε και η «συγχώνευση» Impact HUB Athens-Loft2Work, το οποίο πλέον συνεχίζει τη δραστηριότητά του από τους χώρους του πρώτου.
Τέλος, τον Νοέμβριο ξεκίνησε τη λειτουργία του κι ένας νέος χώρος, το Stone Soup, ο οποίος προσκαλεί και φιλοξενεί ομάδες από το εξωτερικό, που θέλουν να χτίσουν ένα μέρος του προϊόντος τους στην Ελλάδα.
Συνεργατικούς χώρους εργασίας διαθέτουν και άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως το CoLab Ηρακλείου, το coho (the coworking home), που αποτελεί τον πρώτο συνεργατικό χώρο εργασίας και φιλοξενίας νεοφυών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη (και τον οποίο οι αναγνώστες της «Μακεδονίας» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πρώτοι μέσα από το σχετικό ρεπορτάζ που φιλοξένησαν οι «Επιλογές», στο τεύχος Δεκεμβρίου) και το hubitat, ένας νέος co-working χώρος στην Πάτρα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ» Το ιδανικό περιβάλλον για να γεννηθεί επιχειρηματική ζωή
Πολλά είναι και τα νέα προγράμματα «εκκόλαψης» για startup εταιρείες που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2013: ήδη ξεκίνησε τη λειτουργία του το Cosmote StartUp, ανακοινώνοντας τις 10 ομάδες που θα φιλοξενήσει. Από τον Αύγουστο «τρέχει» το egg-enter, grow, go, το πρόγραμμα που δημιούργησαν Eurobank και Corallia (το οποίο φιλοξενεί 21 νέες εταιρείες, οι οποίες σημειώνουν ήδη πρόοδο, όπως ανάπτυξη των προϊόντων και του πελατολογίου τους).
Από τον Οκτώβριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το Orange Grove, ο χώρος που δημιούργησε η πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα, με στόχο να συγκρατήσει τη φυγή νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών στο εξωτερικό και να προσελκύσει πίσω στην Ελλάδα επιχειρηματίες με συνεργασίες στην Ολλανδία. Το Aephoria.net δημιουργήθηκε από την περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση «Γη», την πλατφόρμα σύγχρονου πολιτισμού ελculture και το Ίδρυμα Κ2, για να υποστηρίξει ιδέες «πράσινης» επιχειρηματικότητας (στον πρώτο κύκλο του φιλοξενεί 10 εταιρείες). Τέλος, το Bios Ρομάντσο, με την επαναλειτουργία του κτιρίου του θρυλικού περιοδικού, φιλοξενεί μια καλλιτεχνική θερμοκοιτίδα για επαγγελματίες των creative industries, η οποία έχει στόχο την ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων που θα στεγάσει, αλλά και τη μελλοντική αποκοπή τους από αυτήν, αφότου θα έχουν πλέον καθιερωθεί ως βιώσιμες επιχειρήσεις.
Τη λειτουργία του συνεχίζει και το πρόγραμμα «εκκόλαψης» τής Metavallon, το οποίο προσφέρεται στις εταιρείες που ολοκληρώνουν τον κύκλο επιχειρηματικής εκκίνησης του οργανισμού, ενώ υπηρεσίες «θερμοκοιτίδας» παρέχουν τόσο το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας τής Microsoft όσο και η StartTech Ventures.
Νέες υποδομές φιλοξενίας και «εκκόλαψης» νέων επιχειρηματιών και επαγγελματιών (συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20 εκατ. ευρώ) θα δημιουργηθούν μέσα στο 2014 στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος αστικής ανάπτυξης του δήμου «Έργο Αθήνα».

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...