Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Εκπόνηση μελέτης για την εφαρμογή των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το Υπουργείο εκπονεί μελέτη για την εφαρμογή προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην απόφαση που εξέδωσε (δείτε εδώ ολόκληρο το έγγραφο), αναφέρει μεταξύ άλλων:
"Το φυσικό αντικείμενο του έργου συνίσταται στη διενέργεια πιλοτικής έρευνας και εκπόνηση μελέτης για την καταγραφή και διαχείριση των κρίσιμων αιτιών και παραμέτρων, που διευκολύνουν ή δυσχεραίνουν την επιτυχή εφαρμογή των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η σύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και η εισαγωγή του πνεύματος της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση εξακολουθεί να παραμένει στόχος σε εθνικό επίπεδο και βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την περίοδο 2014 - 2020. Αν και το θέμα του ‘‘επιχειρείν’’ θεωρείται από πολλούς υπόθεση ειδικών ή εμπείρων, τελικά αφορά και εμπλέκει πολλούς και διαφορετικούς συντελεστές (stakeholders), όπως εκπαιδευτικούς, μαθητές, στελέχη υπουργείου, γονείς κλπ. Οι συντελεστές αυτοί έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και ιδίως διαφορετική αντίληψη και πρακτική για το τι είναι η επιχειρηματικότητα και σε τι ωφελεί, ενώ διαπιστώνεται και κάποια δυσκολία στο να υπερβούν τα δικά τους στερεότυπα. Επιπλέον, οι θεσμικές αρχές δυσκολεύονται να συνθέσουν την συνολική εικόνα και να προσδιορίσουν με σαφήνεια και αντικειμενικότητα τα κοινά σημεία των εμπλεκομένων συντελεστών και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους".
Αναφέρει επίσης τα ακόλουθα αριθμητικά δεδομένα για τα σχολεία που θα συμμετάσχουν:
"10 σχολεία συνολικά στην επικράτεια, σε διοικητικές περιφέρειες:
4 της Αθήνας, 2 της Θεσσαλονίκης, 2 νησιωτικών περιοχών, 2 σε λοιπές περιφέρειες της χώρας, 230 τουλάχιστον συμμετέχοντες συνολικά Μαθητές: 15 τουλάχιστον ανά σχολείο, συνολικά 150 τουλάχιστον άτομα.
Εκπαιδευτικοί: κατ’ ελάχιστο 5 ανά σχολείο, συνολικά 50 τουλάχιστον άτομα.
Διοικητικά Στελέχη: 5 τουλάχιστον  από κάθε διοικητική περιφέρεια αναφοράς και 30 τουλάχιστον άτομα συνολικά".
Καλούμε τους συναδέλφους στα σχολεία των οποίων θα διενεργηθεί η πιλοτική έρευνα να συμμετάσχουν ενεργά και να ενημερώσουν την ΕΟΕΔΕ για την πορεία της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...