Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Αυστραλία: μια πόλη λέει «όχι» στα Μακντόναλντς

Μια μικρή πόλη 2.000 κατοίκων στην Αυστραλία υψώνει το ανάστημα της απέναντι στα σχέδια της αμερικανικής αλυσίδας φαστ-φουντ Μακντόναλντς να κατασκευάσει ένα εστιατόριο στην περιοχή τους. Η Τράνκουιλ Τεκόμα («Ήρεμη Τεκόμα»), 35 χλμ. ανατολικά της Μελβούρνης, έχει μετατραπεί από μια φιλήσυχη πόλη σε «πεδίο μάχης» ανάμεσα στην πολυεθνική εταιρεία και τους κάτοικους της, οι οποιοι αντιτίθενται ανοικτά στην κατασκευή ενός  υποκαταστήματος 24ωρης λειτουργίας.

Οι πολέμιοι της κατασκευής θεωρούν πως ένα Μακντόναλντ στην Τράνκουιλ Τεκόμα, πολύ κοντά σε ένα παιδικό σταθμό και ένα νηπιαγωγείο, θα διατάρασσε την ισορροπία της μικρής κοινότητας, η οποία απαρτίζεται κυρίως από θιασώτες της ήρεμης ζωής στην έξοχη και το δάσος.

«Χτυπήσαμε την πόρτα κάθε σπιτιού στη πόλη και ανακαλύψαμε πως εννιά στις δέκα οικογένειες δεν θέλουν εδώ τα Μακντοναλντ. Νομικά έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα για κάτι τέτοιο. Τα Μακντόναλντ μπορούν να κάνουν τα σχέδια τους σε ένα μέρος πιο κατάλληλο για αυτους», τονίζει ο Γκάρι Μουρατόρε, εκπρόσωπος της κίνησης «No McDonald», αρνούμενος ταυτόχρονα πως η εκστρατεία αυτή αποτελεί μια «αντιεταιρική σταυροφορία».

«Όλοι όσοι παράτησαν την ζωή στην πολύβουη πόλη κι ήρθαν να ζήσουν ήσυχα εδώ, ανησυχούν τόσο για τη ρύπανση που θα προκύψει από την κατασκευή ενός φαστ φουντ, όσο και για την κυκλοφοριακή συμφόρηση που θα αρχίσει να παρατηρείται, αφού το εστιατόριο που πρόκειται να κατασκευαστεί θα είναι το κοντινότερο Μακντόναλντ σε ένα εθνικό πάρκο κι όλοι θα συρρέουν εδώ», επισημαίνει ο Μουρατόρε.

Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, ο αμερικανικός κολοσσός γρήγορης εστίασης ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει κανονικά με τα σχέδια ανέγερσης του υποκαταστήματος. «Ακολουθήσαμε την δέουσα διαδικασία κατασκευής ενός οικογενειακούς εστιατορίου σε έναν αυτοκινητόδρομο και σε περιοχή κατάλληλη για το σκοπό αυτό. Έχουμε τη σχετική άδεια και συνεχίζουμε απρόσκοπτα», τόνισε εκπρόσωπος των Μακντόναλντ στο BBC. Και πρόσθεσε:«Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν υποστηρικτές στην τοπική κοινότητα για το σχέδιο αυτό και θέλουμε να διασφαλίσουμε πως όσοι επιθυμούν ένα Μακντόναλντ στη πόλη τους, θα έχουν την ευκαιρία να το αποκτήσουν».

«Τα κοινωνικά δίκτυα δίνουν ξανά τη δύναμη στους καταναλωτές κι όσες εταιρείες δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη γνώμη των καταναλωτών θα υποστούν τις συνέπειες», θεωρεί ο Ντιν Γουίλκι, ειδικός σε θέματα μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Τα Μακντόναλντ ευαγγελίζονται πως βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες ποικιλοτρόπως. Αλλά στην πράξη είναι ανακόλουθοι με αυτές τις διακηρύξεις τους και κάτι τέτοιο δημιουργεί πρόβλημα στην αξιοπιστία της εταιρίας» τονίζει.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...