Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Όροι και διαδικασία διενέργειας αντισταθμιστικών μέτρων για τα επαγγέλματα του λογιστή και του οικονομολόγου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Σύμφωνα με κοινή απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης και Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου σχετικά με τους όρους και τη διαδικασία διενέργειας αντισταθμιστικών μέτρων σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 για τα επαγγέλματα του λογιστή και του οικονομολόγου, ορίζονται τα εξής:
Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης αφορούν τον προσδιορισμό των όρων και της διαδικασίας διενέργειας αντισταθμιστικών μέτρων που επιβάλλονται βάσει του άρθρου 14 του π.δ. 38/2010, στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν πρόσβαση στο επάγγελμα του λογιστή
ή του οικονομολόγου.
Άρθρο 2
Αρμόδια αρχή
Αρμόδια επαγγελματική οργάνωση για την διενέργεια της δοκιμασίας επάρκειας και την επίβλεψη της πρακτικής άσκησης προσαρμογής ορίζεται το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία ≪Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας≫ (Ο.Ε.Ε).
Το Ο.Ε.Ε. είναι επίσης αρμόδιο για την αξιολόγηση της δοκιμασίας επάρκειας και της πρακτικής άσκησης προσαρμογής και την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) που ορίζεται στο άρθρο 54 του π.δ. 38/2010, προκειμένου το τελευταίο να αποφασίσει επί αιτημάτων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.
Άρθρο 3
Πρακτική άσκηση προσαρμογής
1. Η πρακτική άσκηση προσαρμογής πραγματοποιείται κατ’ επιλογή του ενδιαφερομένου σε φορέα του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, στον οποίο ασκούνται νόμιμα επαγγελματικές δραστηριότητες του λογιστή ή του οικονομολόγου, την πρόσβαση
στις οποίες επιδιώκει ο αιτών την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Η επιλογή του φορέα τελεί υπό την έγκριση του Ο.Ε.Ε., το οποίο εξετάζει εάν πληρούνται οι απαιτούμενες για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης προσαρμογής προδιαγραφές, και ιδίως εάν οι
επαγγελματικές δραστηριότητες του φορέα καλύπτουν τους τομείς γνώσεων για τους οποίους έχουν επιβληθεί αντισταθμιστικά μέτρα.
Ο συνολικός χρόνος της πρακτικής άσκησης δεν μπορεί να υπολείπεται ή να υπερβαίνει τον χρόνο που ορίζεται με την απόφαση επιβολής αντισταθμιστικών μέτρων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 14 του π.δ. 38/2010.
2. Ο επιλεγείς φορέας ορίζει αναγνωρισμένο επαγγελματία ως υπεύθυνο υπό την επίβλεψη του οποίου  πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση προσαρμογής. Ο υπεύθυνος συντάσσει σχετική εξαμηνιαία έκθεση αξιολόγησης, την οποία υποβάλλει αμελλητί στο Ο.Ε.Ε. Αν
στον ενδιαφερόμενο έχει επιβληθεί με την απόφαση επιβολής αντισταθμιστικών μέτρων πρακτική άσκηση προσαρμογής διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών, η σχετική έκθεση αξιολόγησης συντάσσεται από τον υπεύθυνο και υποβάλλεται στο Ο.Ε.Ε. με την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης.
Ο υπεύθυνος του φορέα οφείλει να ενημερώνει τον Συντονιστή της παραγράφου 3 για κάθε πρόβλημα που ανακύπτει κατά την  πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης προσαρμογής.
3. Το Ο.Ε.Ε. ορίζει Συντονιστή της Πρακτικής Άσκησης Προσαρμογής, ο οποίος ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα αν πραγματοποιείται κανονικά η άσκηση, ενημερώνοντας σχετικά το ≪Βιβλίο Ασκουμένων≫ της παραγράφου 5. Ο Συντονιστής ενημερώνεται από το ν υπεύθυνο του φορέα όπου πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση για τυχόν προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια αυτής και συνυπογράφει με τον υπεύθυνο του φορέα το πιστοποιητικό ευδόκιμης πρακτικής άσκησης
που προβλέπεται στην παράγραφο 6.
4. Η έναρξη της πρακτικής άσκησης προσαρμογής γνωστοποιείται στο Ο.Ε.Ε. με δήλωση του αιτούντα, η οποία συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄) υπογεγραμμένη και θεωρημένη από αρμόδια αρχή για το γνήσιο της υπογραφής. Στην  υπεύθυνη δήλωση αναφέρονται:
αα) η ημερομηνία έναρξης της πρακτικής άσκησης προσαρμογής και
ββ) το όνομα του υπεύθυνου του φορέα, σύμφωνα με την παράγραφο 2.
β) Ακριβές αντίγραφο της απόφασης του Σ.Α.Ε.Π. περί της επιβολής αντισταθμιστικών μέτρων και του προσδιορισμού της διάρκειας της πρακτικής άσκησης.
γ) Αντίγραφο της δήλωσης του αιτούντα προς τοΣ.Α.Ε.Π., με την οποία επελέγη το αντισταθμιστικό μέτρο της πρακτικής άσκησης προσαρμογής, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του π.δ. 38/2010.
δ) Βεβαίωση από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα περί δημόσιας ή ιδιωτικής ασφάλισης του ασκουμένου κατά του κινδύνου ατυχήματος.
5. Το Ο.Ε.Ε. τηρεί ≪Βιβλίο Ασκουμένων≫, στο οποίο αναγράφονται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης έναρξης της πρακτικής άσκησης προσαρμογής σύμφωνα με την παράγραφο
4, ο αριθμός μητρώου και τα στοιχεία του φορέα που θα πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση προσαρμογής (επωνυμία και έδρα), καθώς και τα στοιχεία του υπεύθυνου του φορέα. Στο Βιβλίο Ασκουμένων επίσης καταχωρείται και η έκθεση αξιολόγησης της προόδου της πρακτικής άσκησης προσαρμογής, που συντάσσεται
από τον υπεύθυνο του φορέα, σύμφωνα με το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2.
6. Ύστερα από την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης προσαρμογής, ο ασκούμενος υποχρεούται να προσκομίσει στο Ο.Ε.Ε. πιστοποιητικό ευδόκιμης άσκησης, που εκδίδεται από τον φορέα στον οποίο αυτή έχει
πραγματοποιηθεί.
7. Με βάση το πιστοποιητικό ευδόκιμης άσκησης, το Ο.Ε.Ε. χορηγεί στον ασκούμενο ≪Βεβαίωση Πρακτικής Άσκησης Προσαρμογής≫, ο τύπος της οποίας ορίζεται στο Παράρτημα της παρούσας απόφασης.
8. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλει τη χορηγηθείσα βεβαίωση στο Σ.Α.Ε.Π. για την έκδοση της απόφασης αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άρθρο 54 του π.δ. 38/2010.
9. Σε περίπτωση μη ευδόκιμης άσκησης, ο ενδιαφερόμενος δύναται, εφόσον το επιθυμεί, να επαναλάβει την πρακτική άσκηση προσαρμογής.
Άρθρο 4
Δοκιμασία Επάρκειας
1. Η δοκιμασία επάρκειας διεξάγεται ενώπιον τριμελούς Ειδικής Επιτροπής, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Ο.Ε.Ε. και αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. ή Ε.Π. και ειδικούς επαγγελματίες εγνωσμένου επιστημονικού και επαγγελματικού κύρους, με ειδικότητα συνα φή με
το εξεταζόμενο γνωστικό αντικείμενο.
2. Η δοκιμασία επάρκειας είναι γραπτή και διενεργείται στην ελληνική γλώσσα.
3. Η δοκιμασία επάρκειας περιορίζεται στην εξέταση των τομέων γνώσεων για τους οποίους απαιτείται η υποβολή του αιτούντα σε αντισταθμιστικά μέτρα, σύμφωνα με την απόφαση του Σ.Α.Ε.Π.
4. Η εξεταζόμενη ύλη στο πλαίσιο της δοκιμασίας επάρκειας ορίζεται από το Ο.Ε.Ε. και ανακοινώνεται ένα μήνα πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων. Με την ίδια ανακοίνωση παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή της δοκιμασίας επάρκειας,
όπως ιδίως ο ακριβής χρόνος και χώρος διεξαγωγής της δοκιμασίας, βοηθήματα που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι ενδιαφερόμενοι κατά την εξέτασή τους, κ.λπ.
5. Η αξιολόγηση της δοκιμασίας επάρκειας γίνεται από την Ειδική Επιτροπή που ορίζεται στην παράγραφο 1 σε βαθμολογική κλίμακα από το ένα έως το δέκα ή πολλαπλάσιό τους. Επιτυχών θεωρείται αυτός που συγκέντρωσε βαθμολογία ίση με ή μεγαλύτερη από ποσοστό 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο ενδιαφερόμενος δύναται, εφόσον το επιθυμεί, να επαναλάβει τη δοκιμασία επάρκειας σε επόμενες εξεταστικές περιόδους.
6. Η δοκιμασία επάρκειας διενεργείται τέσσερις φορές το χρόνο, σύμφωνα με απόφαση του Ο.Ε.Ε.. Τα αποτελέσματά της ανακοινώνονται εντός μηνός από την ημερομηνία διεξαγωγής της δοκιμασίας και  κοινοποιούνται ταυτόχρονα στο Σ.Α.Ε.Π.
7. Για τη συμμετοχή του στη δοκιμασία επάρκειας ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στο Ο.Ε.Ε. σχετική αίτηση, που συνοδεύεται από ακριβές αντίγραφο της απόφασης του Σ.Α.Ε.Π. με την οποία επιβλήθηκαν αντισταθμιστικά μέτρα στον αιτούντα, καθώς και απλό φωτοαντίγραφο της δήλωσης του τελευταίου προς το Σ.Α.Ε.Π., με την οποία επελέγη το αντισταθμιστικό μέτρο της δοκιμασίας επάρκειας, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του π.δ. 38/2010.
Άρθρο 5
Μεταβατικές διατάξεις
Όσοι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αντιστάθμισης βάσει απόφασης του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Α.Ε.Ι.Τ.Τ.Ε.) που καταργήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 60 του π.δ.38/2010, υπάγονται εφεξής στην
αρμοδιότητα του Σ.Α.Ε.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...