Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Βιβλιοπρόταση: Peter Drucker - Ο γκουρού του management

Ο Peter Drucker δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αναλυτές της Θεωρίας Διοίκησης, καθώς με τα έργα του προέβλεψε πολλές από τις εξελίξεις που υπήρξαν στα τέλη του εικοστού αιώνα στο χώρο. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ιδιότυπη βιογραφία του, μην αναφέροντας τα γεγονότα της ζωής του αλλά αναλύοντας τις βασικές ιδέες και θεωρίες του.
Πυλώνα της σκέψης του αποτελεί ο σημαντικός ρόλος της γνώσης, καθιερώνοντας μάλιστα τον όρο «εργάτης της γνώσης» . Είναι πλέον αποδεκτό πως η δημιουργία καινοτομιών και η ηγετική ικανότητα αποτελούν τη στρατηγική βάση της επιχείρησης. Η αποτελεσματική δράση είναι εφικτή μέσα από την στοχαστική ανάλυση των δεδομένων της αγοράς και των προβλημάτων της στις βασικές τους συνιστώσες. Τα υποδείγματα του Drucker είναι γνωστά για την ικανότητά τους να μετατρέπουν τα πολύπλοκα δεδομένα σε μια σειρά απλών παραγόντων που, σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά που απαιτείται για την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού πλάνου, θα φέρει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία. Κάτι τέτοιο βέβαια απαιτεί και μια οργανωτική ευελιξία για την γρήγορη ανταπόκριση στις αλλαγές.
Επίσης σημαντική αρχή αποτελεί η μεγάλη σημασία της εξυπηρέτησης του πελάτη, ορίζοντάς την ως τον σημαντικότερο παράγοντα που καθορίζει την επιτυχία μιας επιχείρησης. Είναι αδύνατος ο ορισμός του Μανατζμεντ ως επιστήμης αυθύπαρκτης, καθώς εντάσσεται και ορίζεται από τα ευρύτερα πλαίσια στα οποία κάθε επιχείρηση δραστηριοποιείται: οικονομικά, κοινωνικά, ανθρωπολογικά, δεδομένα που ο Drucker πάντα εντάσσει στην θεωρία του. Αναδεικνύεται έτσι και η ευθύνη του Διευθύνοντα Συμβούλου να διασφαλίζει ότι η επιχείρηση κατανοεί τις απόψεις της αγοράς, των υφιστάμενων δυνητικών αγοραστών και ανταγωνιστών.
Κάτι που αξίζει να σημειωθεί επίσης είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση που εφαρμόζει στην διοικητική των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι, αναφέρει, πρέπει να είναι σε θέση να αντλούν ικανοποίηση από την εργασία τους και να συμμετέχουν σε αυτή κατά το δυνατόν πληρέστερα.
Δεν είναι τυχαίο που η παραπάνω θεματολογία αποτελεί μέρος της ύλης μαθημάτων κάθε σπουδαστή της Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθώς η σκέψη του Peter Drucker έχει καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό αυτόν τον κλάδο. Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια απολαυστική αναδρομή του έργου του και ένα χρήσιμο εργαλείο κατανόησης της θεωρίας και των εφαρμογών της επιστήμης του management.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...