Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Νόμπελ Οικονομίας 2018

Οι Αμερικανοί Ουίλιαμ Νορντχάους και Πολ Ρόμερ τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2018, επειδή ενσωμάτωσαν την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική καινοτομία στη μακροοικονομική ανάλυση.
Ο Ουίλιαμ Νορντχάους βραβεύτηκε για τη μελέτη του που αφορά τη ζημιά που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή.
Ο Πολ Ρόμερ εξέτασε πώς οι οικονομολόγοι μπορούν να πετύχουν έναν υγιή ρυθμό ανάπτυξης.
Τα δύο μοντέλα που δημιούργησαν οι επιστήμονες συνέβαλαν στην εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη Guardian.
Χρησιμοποίησαν τη μακροοικονομική ανάλυση σε παγκόσμια κλίμακα, με σκοπό να αντιμετωπίσουν μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη, λέει η επιτροπή βραβείων Νόμπελ.
«Τα ευρήματά τους διηύρυναν σημαντικά την οικονομική ανάλυση με την κατασκευή μοντέλων που εξηγούν πώς η οικονομία της αγοράς αλληλεπιδρά με τη φύση και τη γνώση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας.
Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. κορωνών Σουηδίας (1 εκατ. δολάρια), καθιερώθηκε το 1968. Δεν περιλαμβανόταν στην αρχική ομάδα των πέντε βραβείων που είχε οριστεί από τον σουηδό βιομήχανο Άλφρεντ Νόμπελ στη διαθήκη του το 1895.
Πηγή: Cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...