Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Πρώτα η δουλειά και μετά... η υγεία

Οι πιεστικές συνθήκες δουλειάς κάνουν πολλούς εργαζόμενους να βάζουν την υγεία τους σε δεύτερη μοίρα, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα του γερμανικού Ιδρύματος Μπέρτελσμαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας αντιπροσωπευτικής έρευνας που παρουσίασε σήμερα το Ίδρυμα Μπέρτελσμαν, ένα τέταρτο των 1000 πλήρως απασχολούμενων ατόμων που ερωτήθηκαν εργάζονται με υπερβολικά πιεστικούς ρυθμούς. Όπως δηλώνουν οι ερωτηθέντες, είναι αδύνατο να αντέξει κανείς μακροπρόθεσμα τόσο εξαντλητικές συνθήκες εργασίας. Το 18% των ερωτηθέντων φτάνει συχνά στα όριά του, ενώ το 23% δεν κάνει διαλείμματα. Μάλιστα ένας στους οκτώ πηγαίνει στη δουλειά ακόμη και όταν ασθενεί. Ως εκ τούτου πολλοί εργαζόμενοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία τους.
Το 42% των ερωτηθέντων εξέφρασε παράπονα ότι στο χώρο εργασίας κυριαρχεί η προσδοκία για διαρκή αύξηση της απόδοσης. Ένας στους τρεις δεν ξέρει πως πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Σε περιπτώσεις που επιτυγχάνονται πολύ υψηλοί στόχοι ανεβαίνει αυτομάτως ο πήχης των προσδοκιών από πλευράς των εργοδοτών. Αυτό συνιστά φαύλο κύκλο, από τον οποίο αδυνατεί να ξεφύγει κανείς, εκτιμά ένας στους δύο εργαζόμενους. Το 51% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι διαμορφώνουν ελάχιστα ή και καθόλου τον όγκο εργασίας τους.

Ρεαλιστικοί στόχοι εργοδοτών και εργαζομένων
Σύμφωνα με την Μπριγκίτε Μον, διευθυντικό στέλεχος του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παρέμβουν, ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος πίεσης στον χώρο εργασίας. Όπως επισήμανε η ίδια σε ανακοίνωση του ιδρύματος, «η διεύθυνση μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις απόψεις που επικρατούν για την απόδοση και θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους να δημιουργήσει ένα υγιέστερο εργασιακό περιβάλλον».
Οι συντάκτες της έρευνας προτείνουν να τίθενται σε τακτική βάση δεσμευτικοί και ρεαλιστικοί στόχοι στο περιβάλλον εργασίας ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, προκειμένου να περιοριστεί η επικίνδυνη για τους απασχολούμενους υπέρβαση των ορίων τους.
Οι στόχοι που συμφωνούνται ανάμεσα στις δύο πλευρές θα πρέπει να είναι υλοποιήσιμοι εντός του προβλεπόμενου ωραρίου, υπογραμμίζει η Άνια Σεβαλιέ από την Ανώτατη Σχολή Αθλητισμού της Κολωνίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν τα ατομικά τους όρια, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μακροπρόθεσμα, τόνισε ο Γκερτ Καλούτσα από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας της Υγείας GMK στο Μαρβούργο.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...