Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Νέο ρεκόρ για το Bitcoin. "Εκτινάχθηκε" στα 900 δολ.

Κάθε ρεκόρ σπάει το ηλεκτρονικό νόμισμα Bitcoin, καθώς σήμερα εκτοξεύθηκε πάνω από τα 900 δολ., προτού υποχωρήσει στα 768 δολ.
Η εκρηκτική άνοδος του Bitcoin αποδίδεται στη χθεσινή συζήτηση ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας, για τους ενδεχόμενους κινδύνους των διαδικτυακών νομισμάτων.

Πώς δημιουργήθηκε

Το bitcoin επινοήθηκε το 2009 από έναν ειδικό στην πληροφορική ο οποίος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο και επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα νόμισμα που να μην εξαρτάται από καμιά κεντρική τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό θεσμό.
Ένα είδος ηλεκτρονικού νομίσματος δημιουργημένου από κομμάτια πολύπλοκων κωδίκων πληροφορικής που δημιουργούνται αυτόματα από υπολογιστή, μια διαδικασία που αποκαλείται "εκτύπωση" και μπορεί θεωρητικά να αναπαραχθεί από οποιονδήποτε έχει στην κατοχή του έναν υπολογιστή. Το λογισμικό είναι προγραμματισμένο ώστε να παρουσιάζει εκθετική δυσκολία στην "εκτύπωση" νέων bitcoins, ο συνολικός αριθμός των οποίων σε κυκλοφορία είναι περιορισμένος στα 21 εκατομμύρια. Διεθνώς, τα Bitcoins μπορούν να ανταλλάσσονται μέσω του διαδικτύου, απευθείας μεταξύ των χρηστών, χωρίς να παρεμβαίνει κάποιο ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, όπως για παράδειγμα μία τράπεζα. Για τη διευκόλυνση του εμπορίου, η μία μονάδα Bitcoin διαιρείται σε 100 εκατομμύρια μικρότερες μονάδες, με το όνομα satoshis, που η κάθε μία από αυτές ορίζεται από οκτώ δεκαδικά ψηφία. Το Bitcoin δεν λειτουργεί σαν ένα τυπικό νόμισμα. Δεν έχει κεντρική τράπεζα και καμία κεντρική οργάνωση δεν επιβεβαιώνει, ούτε ελέγχει τις συναλλαγές. Αντιθέτως, το ψηφιακό νόμισμα βασίζεται σε ένα peer-to-peer δίκτυο εξυπηρετητών (servers) για τη μετάδοση και επιβεβαίωση των συναλλαγών. Συνεπώς, ένα Bitcoin δεν τυπώνεται από ένα νομισματοκοπείο, αλλά δημιουργείται σε υπολογιστές μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται mining (εξόρυξη). Κατά το mining, ένα υπολογιστικό σύστημα δημιουργεί blocks (τεμάχια) που έχουν σαν αποτέλεσμα την ανταμοιβή του χειριστή του συστήματος με μερικά νέα Bitcoins.Φυσικά υπάρχει ένας δικτυακός αλγόριθμος που φροντίζει να μην «κόβεται» συνεχώς νέο χρήμα. Κάθε χρήστης έχει μία ξεχωριστή διεύθυνση στο δίκτυο του Bitcoin. Η διεύθυνση αυτή συνδέεται με ένα δημόσιο κλειδί, ενώ για κάθε διαφορετικό δημόσιο κλειδί πρέπει να έχουμε και το αντίστοιχο ιδιωτικό, το οποίο διατηρούμε μυστικό. Η αποστολή Bitcoins απαιτεί τη γνώση της διεύθυνσης του παραλήπτη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα emails.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...