Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Τα πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια της Βενεζουέλας και η συναλλαγματική ισοτιμία

Είναι δύσκολο να βρεις πτήση για να φύγεις από τη Βενεζουέλα -και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις αεροπορικές υπηρεσίες.

Λόγω των ελέγχων συναλλάγματος που είχαν θεσπιστεί από τον πρώην πρόεδρο Ούγκο Τσάβες, οι Βενεζουελάνοι έχουν αναδειχθεί σε γκουρού του αρμπιτράζ συναλλάγματος, εκμεταλλευόμενοι την αναντιστοιχία στις επίσημες και παράνομες συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ δολαρίου και μπολιβάρ. Ενώ η επίσημη ισοτιμία είναι της τάξης των 6,3 μπολιβάρ ανά δολάριο, στη μαύρη αγορά η τιμή είναι επτά φορές μεγαλύτερη, όπως ανέφερε το Reuters, δημιούργώντας έτσι ένα ρεύμα ανθρώπων που σπεύδει να αποκτήσει δολάρια στο εξωτερικό, έσι ώστε να τα πουλήσει μετά πίσω στην πατρίδα. Τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν ξεπουληθεί μήνες πριν, λόγω μιας ιδιορρυθμίας των κανόνων ταξιδίου που επιτρέπει σε οποιονδήποτε με έγκυρο αεροπορικό εισιτήριο να κάνει συναλλαγή για έως και 3.000 δολάρια. Το κόλπο αυτό είναι γνωστό ως el raspadito.

Δεν συμβαίνει όμως όλοι όσοι συμμετέχουν στο σύστημα arbitrage να πετούν. Η κράτηση του εισιτηρίου είναι αρκετή, και οι πιστωτικές κάρτες μπορούν να σταλούν στο εξωτερικό για να τραβηχτούν χρήματα. Τα πολλά κέρδη που περιμένουν τους ταξιδιώτες σημαίνουν ότι μερικοί κάνουν διακοπές με μηδενικό κόστος. «Αυτή η μαγεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας σου δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψεις στο εξωτερικό δωρεάν», δήλωσε στο Reuters ο οικονομολόγος Angel Garcia Banchs.

Αλλά μόνο αν καταφέρεις να εξασφαλίσεις μια θέση. Το κόλπο με το συνάλλαγμα έχει στείλει τους ναύλους στα ύψη, με το χαμηλότερο προπληρωμένο εισιτήριο για πτήση επιστροφής από Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα σήμερα να κοστίζει 2.550 δολάρια στην Aeromexico. Η nonstop πτήση της United από το Χιούστον κοστίζει περίπου 4.600 δολ. τον Οκτώβριο, ενώ εισιτήριο για τις πτήσεις της American Airlines από Μαϊάμι δεν μπορεί να βρει κανείς κάτω από 3.000 δολάρια. Οι ναύλοι για την Delta από την Ατλάντα το Νοέμβριο έφτασαν επίσης το ρεκόρ των 3.000 δολαρίων. Ως αποτέλεσμα του υψηλού αριθμού των αχρησιμοποίητων θέσεων, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν αρχίσει να κλείνουν υπεράριθμες θέσεις σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από ό,τι συνήθως ενώ κάποιες προσθέτουν επιπλέον πτήσεις.

Δέκα χρόνια ελέγχων νομίσματος έχουν οδηγήσει σε πληθωρισμό 45% και σε ελλείψεις σε βασικά είδη όπως τρόφιμα και το χαρτί τουαλέτας. Η Βενεζουέλα έχει υποτιμήσει το νόμισμά της πολλές φορές, με την τελευταία φορά εντός του τρέχοντος έτους που υποτίμησε το μπολιβάρ κατά το ένα τρίτο, γεγονός που ενίσχυσε τον πληθωρισμό, αλλά έκανε πιο άνετη την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Το Φεβρουάριο, ο τότε υπουργός Οικονομικών Jorge Giordani κατήγγειλε ότι η χώρα του πάσχει από «μια ακόρεστη όρεξη για δολάρια, από ένα είδος δολαροποιημένης νυμφομανίας».

Ο Τσάβες πέθανε το Μάρτιο και ο διάδοχός του, ο Πρόεδρος Nicolás Maduro, έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει τις ίδιες σοσιαλιστικές πολιτικές. Ο νέος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει την διαρροή κεφαλαίων ως μία απόπειρα άπληστων κεφαλαιοκρατών να σαμποτάρουν την οικονομία και ανακοίνωσε πρόσφατα το άνοιγμα μιας τηλεφωνικής γραμμής, 0-800-SABOTAGE, για όσους θέλουν να αναφέρουν παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian. Είναι αρκετά ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι αυτή την εποχή το να πιάσεις γραμμή στον εν λόγω τηλεφωνικό αριθμό είναι πολύ πιο εύκολο από τα να κλείσεις αεροπορικό εισιτήριο.

Πηγή: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...