Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Βιβλιοπρόταση: Τα κρυμμένα μυστικά της Οικονομίας

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι έκαναν λάθος οι τράπεζες; Γιατί φτωχαίνουμε ενώ θα έπρεπε να ευημερούμε; Ποιος είναι ο ρόλος των τραπεζών και του διεθνούς κεφαλαίου;
Το μπεστ σέλερ του Tim Harford και των Sunday Times δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά και σε πολλά άλλα. Ωστόσο, δεν είναι ένα τυπικό βιβλίο οικονομικής με μαθηματικά και διαγράμματα, που απευθύνεται σε ανθρώπους από το χώρο της οικονομίας. Απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, που ενδιαφέρεται να μάθει, γιατί ζούμε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις, που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα και, κυρίως, γιατί είναι τόσο δύσκολο να την ξεπεράσουμε.
Το βιβλίο, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι οικονομολόγοι βλέπουν τον κόσμο. Έναν τρόπο με τον οποίο οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν και ο συγγραφέας τον αποκαλύπτει γλαφυρά και κατανοητά, φέρνοντας ένα απλό παράδειγμα από τον πρόλογο κιόλας του βιβλίου. Την απόλαυση ενός καφέ καπουτσίνο στην καφετερία που συχνάζετε και διαβάζετε τις Free-press εκδόσεις που αραδιάζονται στα ράφια του κοντινού stand. Ένας κοινός άνθρωπος βλέπει εσάς που απολαμβάνετε τον καφέ σας, ενώ ο οικονομολόγος βλέπει έναν καταναλωτή καφέ και σκέπτεται πόσοι άνθρωποι έχουν κερδίσει και πόσα, από την παραγωγή του καφέ και μέχρι το σερβίρισμά του στο τραπεζάκι σας. Τόσο απλά!
Το βιβλίο, επικεντρώνεται σε θεμελιώδη ζητήματα οικονομικής – όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, του συμφεροντολογικού συνδικαλισμού και της δύναμης που αποκτούν τα ολιγοπώλια – και υποστηρίζει ότι, οι χώρες που θέλουν να αναπτυχθούν πρέπει να υλοποιήσουν τρόπους ηθικής διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, να εφαρμόζουν αποτελεσματικούς ελέγχους και διαφάνεια, να μεγιστοποιήσουν τη συγκέντρωση και διανομή των πληροφοριών, να θεσπίσουν αναπτυξιακά κίνητρα και να συνεργάζονται στενά με άλλες χώρες, ώστε κινούνται προς την πραγματική ανάπτυξη και να δημιουργούν διαρκώς νέες θέσεις εργασίας.
Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει την κρυφή ιστορία που διαδραματίζεται πίσω από τις δυνάμεις, που διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας –συχνά μάλιστα χωρίς την επίγνωσή μας –  και καθορίζουν το μέλλον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...