Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ηλεκτρονικά καταστήματα vs επώνυμων αλυσίδων

Με δεμένα μάτια στον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται ραγδαία πλέον μέσω του internet βαδίζουν στην Ελλάδα οι μεγάλες πολυεθνικές και εγχώριες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, οι οποίες πωλούν τα ίδια προϊόντα σε τιμές 20-30% ακριβότερες από τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Μια πρόχειρη έρευνα αγοράς που μπορεί να κάνει κάποιος εύκολα στο διαδίκτυο δείχνει ότι ένας καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει σήμερα τουλάχιστον το 20% των χρημάτων του αν αγοράσει τα ίδια προϊόντα σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, αντί  απευθείας στις τέσσερις-πέντε μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών.

Στις επώνυμες αλυσίδες το κόστος αγοράς για έξι συγκεκριμένα προϊόντα ίδιας μάρκας και χαρακτηριστικών (λ.χ μια ηλεκτρική κουζίνα, έναν απορροφητήρα, ένα ψυγείο, μια τηλεόραση 42 ιντσών, έναν φορητό υπολογιστή και ένα κλιματιστικό) θα ήταν 3.658 ευρώ.  Αν τα ίδια ακριβώς προϊόντα αγοράζονταν από ελληνικά e - shops θα κόστιζαν 3.000 ευρώ ή περίπου 20% φτηνότερα.

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και αξεσουάρ, ψυγεία, κουζίνες, τηλεοράσεις, κλιματιστικά, και χίλια δυο ανάλογα προϊόντα τα οποία αποτελούν ελαστική μεν, ακριβή δε, δαπάνη για ένα νοικοκυριό, συνεχίζουν να πωλούνται πολύ ακριβότερα στα επώνυμα καταστήματα από ό,τι στα «εικονικά» και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις σε τιμές πανομοιότυπες μεταξύ των ανταγωνιστικών αλυσίδων.

Όχι άδικα, πλέον, χιλιάδες καταναλωτές έχουν στραφεί στις αγορές μέσω internet, όχι μόνο για ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, αλλά για κάθε είδους υπηρεσία ή προϊόν που μπορούν να βρουν φτηνότερα είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Η τελευταία έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπολόγισε σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ τον τζίρο του e-shopping στην Ελλάδα για το 2011, αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το 2010, ενώ ανάλογη αύξηση αναμένεται και για φέτος. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σήμερα περίπου 1,5 εκατ. καταναλωτές πραγματοποιούν 14 -15 on line αγορές το χρόνο, ξοδεύοντας περί τα 1.150 ευρώ εκ των οποίων τα 2/3 κατευθύνονται σε ελληνικά sites.

Γιατί ακριβότερα;

Ένα ισχυρό, αλλά όχι ακλόνητο, επιχείρημα των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων που βλέπουν να χάνουν πελάτες όχι μόνο λόγω της μείωσης των εισοδημάτων αλλά και της διαρροής προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι πως οι τιμές τους είναι υψηλότερες επειδή επιβαρύνονται με τα μισθολογικά κόστη του προσωπικού που απασχολούν, τα έξοδα ενοικίων, τα λειτουργικά έξοδα, τις δαπάνες διαφήμισης μεταφοράς και αποθήκευσης, τα κόστη ανάπτυξης, κ.α.

Δεν απαντούν όμως επαρκώς ούτε στο ερώτημα γιατί οι μεγάλες αλυσίδες όπως το Πλαίσιο, η Electronet, η Κωτσόβολος, η Electroworld, ή τα Media Markt πωλούν όλες ανεξαιρέτως τα προϊόντα τους στην ανώτερη κλίμακα τιμών παρότι έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης μαζικών παραγγελιών σε κεντρικό επίπεδο, καλύτερα logistics και ισχυρότερη διαπραγματευτική σχέση με τις αντιπροσωπείες, ούτε επίσης στο ερώτημα γιατί οι εγχώριες θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων (Dixons, Μedia Markt κ.ά.) πωλούν τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα 15-20% ακριβότερα από όσο στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

Από την άλλη πλευρά, τα ηλεκτρονικά καταστήματα που κατά τεκμήριο έχουν πολύ πιο χαμηλά κόστη (1-3 υπάλληλοι, έξοδα αποθήκης, λογισμικού, αγορά domain name, και ο... φωτογράφος που φωτογραφίζει τον τιμοκατάλογο) είναι σαφές ότι υπερτερούν στον τομέα των λειτουργικών εξόδων, αλλά υστερούν στη δυνατότητα της εκτέλεσης μαζικών παραγγελιών όπως συμβαίνει με τις μεγάλες αλυσίδες οι οποίες έτσι πετυχαίνουν καλύτερες τιμές. 

Κυριότερο όπλο των μικρών καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικά στις τιμές, είναι οι λεγόμενες «παρα-εισαγωγές», ή «παράλληλες εισαγωγές», δηλαδή οι παραγγελίες προϊόντων όχι από τον επίσημο αντιπρόσωπο-προμηθευτή, αλλά από παράλληλα δίκτυα στο εξωτερικό (π.χ Γερμανία, Γαλλία,  Βουλγαρία, Τσεχία κ.ά), ή σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και οι παραγγελίες απευθείας από τις εταιρείες παραγωγής. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου που συνεργάζονται μεταξύ τους στις παραγγελίες ώστε να πετυχαίνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις από τους προμηθευτές μέσω της αύξησης των ποσοτήτων.

Μύθος

Τα προϊόντα, ακόμη και αν είναι «παράλληλης εισαγωγής» από χώρες της Ε.Ε, καλύπτονται πλήρως από υποχρεωτική εγγύηση 2 ετών όπου κι αν πουληθούν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ισχύει ο μύθος πως οι επώνυμες αλυσίδες είναι οι μόνες που παρέχουν εγγυήσεις αντιπροσωπείας ή ότι τα προϊόντα των ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι βʼ διαλογής κ.ά.

Τα μεγαλύτερα εμπορικά καταστήματα από την άλλη, συνήθως δεσμεύονται από (παράνομες) ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών κι έτσι ακόμη και αν βρίσκουν το ίδιο προϊόν σε φτηνότερη χονδρική τιμή στο εξωτερικό, συνήθως δεν μπορούν να το προμηθευτούν. Σε άλλες περιπτώσεις οι θυγατρικές των ξένων πολυεθνικών παρότι παραγγέλνουν μεγάλες ποσότητες, συνήθως προμηθεύονται σε ήδη υψηλές τιμές τα προϊόντα τους από τις μητρικές ώστε το μεγαλύτερο ποσοστό του κέρδους να παραμένει και να φορολογείται στο εξωτερικό με ευνοϊκότερους συντελεστές.

Τι δείχνει η σύγκριση τιμών

Η εξοικονόμηση χρημάτων που μπορεί να πετύχει ένας καταναλωτής αγοράζοντας τα προϊόντα που θέλει μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά αυτή την περίοδο που οι αποδοχές έχουν μειωθεί.

Παρακάτω καταγράφονται ορισμένες μόνο ενδεικτικές περιπτώσεις διαφοράς τιμών ανάμεσα σε τυχαία επιλεγμένα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη που πωλούνται από μεγάλο αριθμό καταστημάτων και τις οποίες μπορεί να επιβεβαιώσει κανείς μέσω μιας οποιαδήποτε ελληνικής μηχανής σύγκρισης τιμών.

Τηλεοράσεις 

-  Μια τηλεόραση Philips 40PFL5507H (40 ιντσών με χαρακτηριστικά 3D / LED LCD, 1920x1080, Full HD, 16:9, 400 Hz, 500000:1) μπορεί να την βρει κανείς 90 ευρώ φτηνότερα σε ηλεκτρονικό κατάστημα από το αν την αγόραζε σε επώνυμο. Σε e shop κοστίζει 702 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά, ενώ κοστίζει 789 στα καταστήματα Electroworld, Κωτσόβολος, Media Markt και Πλαίσιο.

- Η διαφορά ξεπερνά τα 264 ευρώ για μια τηλεόραση LG LED TV 42" 3D SMART TV Wi Fi 42LM640S η οποία ξεκινά από 735 ευρώ σε ηλεκτρονικά καταστήματα και φτάνει να πωλείται 789 ευρώ στο Media Markt (η ίδια κοστίζει 100 ευρώ φτηνότερα στο Media Mark Γερμανίας), 808 ευρώ στην Electronet, 898,9 ευρώ στον Κωτσόβολο, 899 ευρώ στο Πλαίσιο, και 999 ευρώ στην Ηλεκτρονική Αθηνών.

- Η Samsung UE40S8000 κυμαίνεται στην Ελλάδα από 1.190 ευρώ μέχρι 1.700 ευρώ. Τα μεγάλα καταστήματα Πλαίσιο, Multirama, Κωτσόβολος, Electroworld και Public, την πωλούν όλα στην τιμή των 1.449 ευρώ. Στη Γερμανία το ίδιο προϊόν ξεκινά από 1.110 ευρώ.

- Μια τηλεόραση Panasonic TX-L42WT50E πωλείται από 1.491 ευρώ και φτάνει ως τα 2.000 ευρώ. Τα γνωστά καταστήματα ηλεκτρονικών την πωλούν όλα στα 1.799 ευρώ, δηλαδή περίπου 20% ή 308 ευρώ ακριβότερα από το φτηνότερο e shop. Στη Γερμανία η ίδια τηλεόραση κοστίζει από 1.239 ευρώ.

Κινητή τηλεφωνία

- Η συσκευή HTC Desire C με λειτουργικό android πωλείται από 173,5 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά από κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου και φτάνει μέχρι τα 222 ευρώ στο internet. Σε μεγάλα καταστήματα όπως στο Πλαίσιο, τον Κωτσόβολο και την Electroworld το ίδιο προϊόν πωλείται 15% ακριβότερα, στην τιμή των 199 ευρώ.

- Το Samsung Galaxy Ace S5830 ξεκινά από 174 ευρώ σε e shops, και φτάνει στα 189 ευρώ στα Public και τα 199 ευρώ στα Multirama και την Εlectronet.

- Για ένα iPhone 4 8GB κάποιος θα πληρώσει από 462,8 ευρώ σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ως και 549 ευρώ σε μια επώνυμη αλυσίδα όπως οι Πλαίσιο, Κωτσόβολος, Multirama, κ.ά. Το ίδιο προϊόν σε ένα επίσημο Apple Store στη Γερμανία κοστίζει 399 ευρώ. Η διαφορά από την επίσημη αντιπροσωπεία στη Γερμανία μέχρι ένα γνωστό πολυκατάστημα στην Ελλάδα είναι 150 ευρώ ή περίπου 36%.

- Αντίστοιχα  iPhone 4S 32 GB στην Ελλάδα πωλείται από 695 ευρώ σε ηλεκτρονικά καταστήματα και φτάνει στα  789 ευρώ στο Πλαίσιο και την Electroworld και στα 739 ευρώ σε MediaMarkt, Κωτσόβολο και Multirama. Στη Γερμανία η τιμή ξεκινά από τα 654 ευρώ.

Πλυντήρια

- Ένα πλυντήριο ρούχων 7 κιλών, 1200 στροφών και ενεργειακής κλάσης Α μάρκας Samsung WF1702WSW ξεκινά από 332 ευρώ σε ηλεκτρονικό κατάστημα και φτάνει τα 389 ευρώ στην Electronet μέχρι και 532 ευρώ στον Κωτσόβολο.

- Ένα πλυντήριο Pitsos WFP1002C7 πωλείται από 347 ευρώ σε e shop, και φτάνει τα 385 ευρώ στην Electroworld και τα 388 στην Electronet.

Ψυγεία

- Ένα ψυγείο Whirlpool WTS 4135 A+NFX κοστίζει από 575 έως 740 ευρώ. Οι επώνυμες αλυσίδες τιμολογούν στην άνω πλευρά του εύρους. Έτσι Κωτσόβολος, Electroworld, Ηλεκτρονική Αθηνών, και Σαραφίδης πουλάνε το συγκεκριμένο προϊόν στα 704-705 ευρώ.

- Ένα ψυγείο «ντουλάπα» Neff K5930D1 κοστίζει από 1.683 ευρώ σε κατάστημα της Θεσσαλονίκης μέχρι και 1.888 ευρώ στην Κολομβούνης. Οι Κωτσόβολος και Electroworld το πωλούν προς 1.820 ευρώ, ενώ η Ηλεκτρονική Αθηνών 1.752 ευρώ.

Φωτογραφικές μηχανές

- Μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Sony DSC-W630 ξεκινά από 103 ευρώ στο internet και φτάνει μέχρι τα 152 ευρώ. Στον Κωτσόβολο κοστίζει 114 ευρώ, στα Media Markt 115 ευρώ (σ.σ στο αντίστοιχο γερμανικό κατάστημα έχει 99 ευρώ), και στην εταιρεία Κολομβούνης 124 ευρώ.

- Η τιμή για μια βιντεοκάμερα Samsung HMX-QF20 κυμαίνεται από 254 έως 348 ευρώ. Η ακριβότερη τιμή είναι στην Electronet, ενώ στα Public και το Πλαίσιο φτάνει τα 300 ευρώ.

- Για μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Olympus SZ 31 MR οι τιμές κυμαίνονται από 266 ευρώ μέχρι και 363 ευρώ. Στο Πλαίσιο κοστίζει 339 ευρώ, ενώ στην Electronet, την Κωτσόβολος και την Electroworld θα την βρει κανείς με 349 ευρώ.

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

- Για ένα laptop HP Pavilion g6-2102 ev (i5-3210M/4GB/320GB), οι τιμές ξεκινούν από 637 ευρώ και φτάνουν τα 720 ευρώ. Από τις επώνυμες αλυσίδες ακριβότερες είναι τα Μultirama, η Κωτσόβολος και η Electroworld με τιμές 699 ευρώ ενώ στο Public στοιχίζει 688 ευρώ.

- Για ένα Sony Vaio SV-E1511P1E (i5-2450M/4GB/750GB) οι τιμές ξεκινούν από τα 661 ευρώ σε ηλεκτρονικό κατάστημα. Φτάνει μέχρι τα 749 ευρώ στα Multirama και την Ηλεκτρονική. Στο Public έχει 738 ευρώ, στο  Media Markt 699 ευρώ. Στη Γερμανία το βρίσκεις με 625 ευρώ. Η διαφορά μεταξύ του φτηνότερου της Γερμανίας και του ακριβότερου στην Ελλάδα είναι 124 ευρώ.

Φυσικά δεν είναι μόνο τα ηλεκτρονικά προϊόντα που μπορεί κανείς να βρει φτηνότερα μέσω των περίπου 1.500-2.000 ηλεκτρονικών καταστημάτων που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ελληνική αγορά.

Ανταγωνιστικές τιμές υπάρχουν ακόμη σε εκατοντάδες κωδικούς που διατίθενται   μέσω internet από μικρά λιανεμπόρια καταστήματα (καλλυντικά, χημικά, τρόφιμα, κ.ά), στα βρεφικά-παιδικά είδη (καροτσάκια, καθίσματα αυτοκινήτου), στα είδη ένδυσης, είδη οικιακού εξοπλισμού, κ.ά.

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...