Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Νόμπελ Οικονομίας 2012

Στους Αμερικανούς Άλβιν Ροθ και Λόιντ Σάπλεϊ απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Οικονομίας, όπως ανακοινώθηκε από την Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.
Η παράδοση που θέλει τους Αμερικανούς επιστήμονες να μονοπωλούν το Νόμπελ της Οικονομίας συνεχίστηκε και φέτος. Έτσι οι οικονομολόγοι 'Αλβιν Ροθ και Λόιντ Σάπλεϊ είναι οι φετινοί κάτοχοι του βραβείου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από την Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, οι δύο επιστήμονες βραβεύονται για την έρευνά τους στο πεδίο «της θεωρίας των σταθερών διανομών και της μεθόδου δόμησης της αγοράς».
Οι αμερικανοί επιστήμονες ανάπτυξαν μεθόδους σύνδεσης διαφορετικών παραγόντων της οικονομίας με τις αγορές.

«Ήταν σκοτεινά και εγώ κοιμόμουν»
Όταν ήλθε το αποφασιστικό τηλεφώνημα από την Βασιλική Ακαδημία Επιστημών «ήταν σκοτεινά και εγώ κοιμόμουν», είπε ο Άλβιν Ροθ, στο πρώτο του σχόλιο για να προσθέσει ότι δεν ανάμενε αυτή την διάκριση. Ο 60χρονος Ροθ είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ο Λόιντ Σάπλεϊ είναι 89 ετών και είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άτζελες.
Ο Σάπλεϊ μελέτησε από την δεκαετία του 50 τις αγορές, στις οποίες η εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης δεν επιτυγχάνεται μέσω των τιμών. Και αυτές οι αγορές είναι πολλές: Η επιλογή συζύγου, η επιλογή σχολείου ή επαγγέλματος ή ακόμη και η δωρεά οργάνων είναι μερικές από αυτές τις αγορές. Εδώ για λόγους ηθικής η τιμή δεν επιτρέπεται να διαδραματίζει ρόλο. Την εποχή εκείνη ο Σάπλεϊ καθόρισε αλγόριθμους για την αποδοχή ή την απόρριψη μιας προσφοράς, οι οποίοι οδηγούν στο βέλτιστο αποτέλεσμα για όλους τους συμμετέχοντες στη σχετική διαδικασία.

Οι αγορές δεν μπορούν να ρυθμιστούν πάντα μέσω των τιμών
Για περίπου 30 χρόνια η μελέτη του αντιμετωπίστηκε ως ένα «ενδιαφέρον θεωρητικό παίγνιο» και τίποτε περισσότερο. Το 1984 ο συνάδελφός του Άλβιν Ροθ ανακάλυψε ότι ένας αμερικανικός οργανισμός εφήρμοσε με επιτυχία τον αλγόριθμο του Σάπλεϊ. Ήταν η εποχή που στις ΗΠΑείχε σημειωθεί έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών. Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τα νοσοκομεία προσέφεραν σε φοιτητές Ιατρικής δουλειά, υπό τον όρο αυτοί να αποφασίσουν «πρόωρα» ποια ειδικότητα θα πάρουν.
Με τον ορισμό μιας προθεσμίας μειώθηκε κατά πολύ ο χρόνος λήψης της σχετικής απόφασης από τους φοιτητές. Έτσι απλοποιήθηκε και ο σχεδιασμός των νοσοκομείων. Επίσης, με την μέθοδο των Ροθ και Σάπλεϊ, διευκολύνεται η διαδικασία αναζήτησης του κατάλληλου δωρητή οργάνων σε μια μεταμόσχευση. Με λίγα λόγια, οι δύο οικονομολόγοι απέδειξαν με τις έρευνές τους και τη θεωρία που ανέπτυξαν ότι οι αγορές δεν μπορούν να ρυθμιστούν πάντα μέσω των τιμών.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...