
Εσείς μπορείτε αν θέλετε να σχολιάζετε οτιδήποτε είτε μέσω του φόρουμ είτε μέσω της σελίδας μας στο facebook.
Από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε πάλι σε μόνιμη βάση, προσβλέποντας και στη δική σας συμμετοχή και συνδρομή.
Καλό καλοκαίρι!!
Βήμα επικοινωνίας, ενημέρωσης, προβληματισμού, κατάθεσης απόψεων, σκέψεων και προτάσεων των Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών
Της Κατερινας Καπερναρακου για την Καθημερινή
Πολύτιμες συμβουλές για διευθύνοντες συμβούλους (CEO) με αγωνίες μπορεί να δώσει η αμφιλεγόμενη Λέιντι Γκάγκα (Lady Gaga), η οποία μόλις κυκλοφόρησε τον τρίτο δίσκο της, «Borthis way». O Mάρτιν Κουπ, καθηγητής Στρατηγικής και Μάνατζμεντ στην Ευρωπαϊκή Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τεχνολογίας του Βερολίνου, ανήγαγε την καλλιτέχνιδα σε «υπόθεση εργασίας» και συμπέρανε ότι μπορεί να διδάξει τους διεθνείς ομίλους αξιόλογες τεχνικές στρατηγικής καινοτομίας. Την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του άλμπουμ της οι πωλήσεις ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο «κομμάτια», ανεξαρτήτως των αρνητικών κριτικών. Είτε έγκυος σε φέρετρο, είτε άγρια Μαγδαληνή σε μια Χάρλεϊ με οδηγό τον Χριστό και συνοδοιπόρο τον Ιούδα, είτε εμφανιζόμενη με φόρεμα «κατασκευασμένο» από... φιλέτα, η Λέιντι Γκάγκα έχει κατορθώσει με τις απρόβλεπτες μεταμορφώσεις της να καθηλώνει το κοινό της.
Διαχωριστικές γραμμές
Ο Μάρτιν Κουπ δίνει τη δική του εξήγηση. «Η Λέιντι Γκάγκα έχει την ικανότητα να διαφοροποιεί το πώς οι καταναλωτές ταυτίζονται με το δικό της «εμπορικό σήμα»», παρατηρεί. «Ως προσωπικότητα θολώνει τα όρια των ειδών της βιομηχανίας του θεάματος -μουσική, χορός, σχέδιο μόδας- και δεν είναι σαφές, εάν διαδραματίζει ρόλο μουσικού, συνθέτριας, τραγουδίστριας ή σχεδιάστριας μόδας. Στο ακροατήριό της υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι τη συνδέουν με τη μόδα ή με άλλες μορφές ψυχαγωγίας και λιγότερο με τη μουσική».
Σύντομα θα αποσταλεί στα σχολεία και το σχετικό έγγραφο με το πλήρες πρόγραμμα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι.
Επίσης σας γνωρίζουμε ότι στο τέλος της ημερίδας θα ακολουθήσουν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Δ.Σ. της Ένωσης μας και σας καλούμε να συμμετέχετε στο ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα καταρτιστεί την ημέρα εκείνη.
Το Δ.Σ.της Ένωσης
Αν το παρελθόν αποτελεί ένα μέτρο σύγκρισης τότε αξίζει να σημειωθεί πως τον Απρίλιο του 1853 ο οίκος των Rothschild είχε συμφωνήσει με την Ελλάδα για δάνειο με επιτόκιο 9%. Η χώρα τότε βρισκόταν σε απελπιστική οικονομική κατάσταση σε σύγκριση με τη σημερινή της ενώ το γεωπολιτικό περιβάλλον ήταν εξαιρετικά υψηλού ρίσκου με την Ελλάδα να βρίσκεται σε μία μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση.
Με βάση τα σημερινά χρηματοπιστωτικά μοντέλα το ρίσκο της χώρας θα ήταν τότε μακράν υψηλότερο από το σημερινό ενώ δεν υπήρχαν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στήριξης, χώρες που να μπορούσαν να βοηθήσουν μέσω δανείων ή προγραμμάτων κλπ.
Βέβαια, το επιτόκιο του 9% που απαιτούσε ο οίκος Rothschild σε συνδυασμό με τις εγγυήσεις που συνόδευαν τα δάνεια ήταν και πάλι δραματικά μεγάλο αλλά σίγουρα ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που θα χρειζόταν να καταβάλλει η Ελλάδα αν επιχειρούσε να βγει στις αγορές σήμερα.
Πηγή: XrimaNews.gr
Η έρευνα δείχνει πως η Ρώμη πρόσφερε, μεταξύ άλλων, συντάξεις στις στρατιωτικές της δυνάμεις σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους. Καθώς η αυτοκρατορία γινόταν όλο και περισσότερο ασταθής το κόστος των συντάξεων που υπόσχονταν στις στρατιωτικές δυνάμεις αυξανόταν αλλά δε συνέβαινε το ίδιο και με τα έσοδα ή τα αποθεματικά του κράτους.
Καθώς οι συντάξεις ήταν εγγυημένες από το κράτος αυτό έπρεπε να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο χρήμα για να τις καλύψει με αποτέλεσμα να καταλήξει να χρειάζεται όλο και περισσότερα μέταλλα και τελικά να δημιουργήσει πληθωρισμό, επηρεάζοντας την ονομαστική τιμή των νομισμάτων της.
Η δημοσιονομική επιλογή της Ρώμης να αυξήσει το μέγεθος των συνταξιοδοτικών της ταμείων χωρίς να τα χρηματοδοτεί προκάλεσε τελικά υποτίμηση του νομίσματος της και οικονομική ύφεση, η οποία κατέληξε στην πτώση της Ρώμης αφού ήταν άμεση συνδεδεμένη με την ίδια την ικανότητα της να πληρώνει τις στρατιωτικέ της δυνάμεις.
Στο διάγραμμα απεικονίζεται η θεαματική αύξηση του μεγέθους της στρατιωτικής δύναμης της Ρώμης όσο η συνταξιοδοτική 'φούσκα' μεγάλωνε και η κατάρρευση της όταν η Ρώμη δεν είχε πλέον τη δυνατότητα να υπόσχεται και να πληρώνει συντάξεις στους στρατιωτικούς.
Η δραματική μείωση της στρατιωτικής δύναμης της Ρώμης την έκανε ευάλωτη σε εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς και τελικά οδήγησε στην πτώση της, σύμφωνα με την έρευνα.
Πηγή: XrimaNews.gr
Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"