Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ασφάλιστρα με βάση το φύλο και τον… ταχυδρομικό κώδικα


Σε… επιστήμη έχουν αναγάγει οι ασφαλιστικές εταιρείες τη λαϊκή «σοφία», ότι οι γυναίκες είναι χειρότερες οδηγοί από τους άνδρες, χρεώνοντας υψηλότερα ασφάλιστρα για το ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο και πακέτο κάλυψης στις εκπροσώπους του ωραίου φύλου.

Στο νέο ασφαλιστικό τοπίο της χώρας, όμως, το φύλο είναι ένας μόνο από τους δεκάδες παράγοντες που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστές προτού κάνουν την προσφορά τους και στους οποίους περιλαμβάνεται ακόμα και ο… ταχυδρομικός κώδικας του υποψήφιου ασφαλισμένου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Μ» από ασφαλιστικό κολοσσό, αυτή η παραμετροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου οδηγεί, για παράδειγμα, στο εξής αποτέλεσμα: Τρεις Θεσσαλονικείς, κάτοχοι του ίδιου ακριβώς αυτοκινήτου, που ζητούν ακριβώς την ίδια ασφαλιστική κάλυψη, λαμβάνουν τρεις εντελώς διαφορετικές οικονομικές προσφορές. Στην ευνοϊκότερη θέση βρίσκεται ο άρρεν κάτοικος Ασβεστοχωρίου, ο οποίος πληρώνει για ασφάλιστρα 175,85 ευρώ. Αν ήταν γυναίκα και έμενε στο Ασβεστοχώρι, το ασφάλιστρο θα ήταν ακριβότερο κατά 10 περίπου ευρώ. Οι ασφαλιστικές όμως φαίνεται πως εμπιστεύονται ακόμα λιγότερο τις οδηγικές ικανότητες των κατοίκων του κέντρου, καθώς άρρεν ασφαλισμένος που έχει την ατυχία ο ταχυδρομικός του κώδικας να είναι ο 54625 πληρώνει για το ίδιο ασφαλιστικό προϊόν 211,61 ευρώ, δηλαδή 20% και πλέον περισσότερα από τον κάτοικο Ασβεστοχωρίου!

«Άλλο ένα κόκκινο GT και άλλο ένα λευκό σεντάν»
«Αυτή είναι η νέα τάση στην ασφαλιστική αγορά και στην Ελλάδα, όσον αφορά τα αυτοκίνητα. Σε ένα με δύο χρόνια θα αποτελεί τον κανόνα, όπως συμβαίνει στην Αμερική και την Ευρώπη. Πέρασαν οι εποχές που το μόνο που ενδιέφερε ήταν κριτήρια όπως οι ίπποι και τα έτη κατοχής του διπλώματος. Σήμερα κάθε πελάτης έχει το δικό του προφίλ, καθώς λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως το επάγγελμα, ο τόπος κατοικίας, ακόμα και το χρώμα του αυτοκινήτου», εξηγεί στη «Μ» υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας.
«Είναι λογικό. Άλλα επίπεδα ρίσκου εκπροσωπεί ένας 20άρης με κόκκινο αυτοκίνητο GT που ζει στην Αθήνα και μπορεί να κάνει κόντρες στην παραλιακή, και άλλα ένας 40άρης οικογενειάρχης με ένα λευκό μουντό σεντάν που ζει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη», πρόσθεσε ασφαλιστικός πράκτορας.

Χαοτικές διαφορές στις ασφάλειες ζωής
Η εξατομικευμένη τιμολόγηση στις ασφάλειες ΙΧ ωχριά όμως μπροστά στα δεδομένα που επικρατούν στις ασφάλειες ζωής. Εκεί το φύλο παίζει τον πρωταρχικό ρόλο, όσον αφορά το ύψος των ασφαλίστρων αλλά και τον τρόπο αποζημίωσης του πελάτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η «Μ», άνδρας ηλικίας 40 ετών που θα κάνει σήμερα ασφάλεια ζωής διάρκειας 20 ετών με ασφαλισμένο κεφάλαιο 100.000 ευρώ θα πληρώνει ετήσιο ασφάλιστρο 613,60 ευρώ. Για το ίδιο προϊόν γυναίκα της ίδιας ηλικίας θα πληρώνει σχεδόν τα μισά, δηλαδή μόλις 333,60 ευρώ! Ο λόγος, ευνόητος: Στο θέμα της επιβίωσης, οι άνδρες είναι το… ασθενές φύλο.
Η μακροβιότητα γυρίζει όμως μπούμεραγκ στις γυναίκες στην περίπτωση των συνταξιοδοτικών ασφαλιστικών προϊόντων, εάν προτιμήσουν τη μηναία σύνταξη αντί της εφάπαξ καταβολής. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή οι γυναίκες… ζουν περισσότερο, θα εισπράττουν λιγότερα κάθε μήνα από έναν άνδρα ασφαλισμένο της ίδιας ηλικίας, ο οποίος είναι πιθανόν - βάσει στατιστικών- ότι θα πεθάνει νωρίτερα (συγκεκριμένα 3 χρόνια νωρίτερα, κατά μέσο όρο).

Νομοθετικό φρένο στις «αυθαίρετες πρακτικές»
Εν τω μεταξύ νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα μπαίνει φρένο σε αμφιλεγόμενες πρακτικές τιμολόγησης των ασφαλιστικών εταιρειών, ειδικά σε ό,τι αφορά τα προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα δημοσιευτεί σύσταση από τον Συνήγορο του Καταναλωτή προς συγκεκριμένη εταιρεία η οποία προχώρησε σε αυξήσεις ασφαλίστρων σε συμβόλαια υγείας με βάση κριτήρια όπως η ηλικία, το φύλο και οι παλαιότερες αποδείξεις νοσηλίων, η οποία θα αποτελεί πρόγευση ευρύτερων παρεμβάσεων στην ασφαλιστική αγορά.

«Παράνομες οι διακρίσεις βάσει φύλου στα ασφαλιστήρια συμβόλαια»!
Βόμβα στον ασφαλιστικό κλάδο βάζει τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρείες να χρεώνουν διαφορετικά ασφάλιστρα με βάση το φύλο του ασφαλισμένου.
Η απόφαση, που ελήφθη μετά από προσφυγή δύο βέλγων ασφαλισμένων, αναμένεται να έχει πολλαπλές συνέπειες στο κόστος των ασφαλίστρων. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ασφάλιστρα για τις γυναίκες, όπως και τα ποσά που θα εισπράττουν με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης. «Το να λαμβάνεται το φύλο υπόψη ως παράγοντας κινδύνου στα ασφαλιστικά συμβόλαια συνιστά πράξη διάκρισης», αναφέρει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία υποχρεώνει σε συμμόρφωση τις ασφαλιστικές εταιρείες από τις 21 Δεκεμβρίου του 2012.
Το Ευρωδικαστήριο ακυρώνει κοινοτική οδηγία που επέτρεπε την πρακτική αυτή των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ δίνει περίοδο χάριτος στα κράτη-μέλη, τα οποία καλούνται να νομοθετήσουν σχετικά και να επιτρέψουν στις εταιρείες να βρουν τρόπους απορρόφησης των κραδασμών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η απόφαση θα αυξήσει το συνταξιοδοτικό εισόδημα των γυναικών έως και 10%, με τίμημα όμως την καταβολή πολύ υψηλότερων ασφαλίστρων.

«Άσχημα νέα για τους καταναλωτές»
Το ευρωπαϊκό λόμπι των ασφαλιστικών εταιρειών (CEA) δήλωσε «απογοητευμένο» από την απόφαση, ενώ ο γενικός διευθυντής τής ένωσης έκανε λόγο για «άσχημα νέα για τους καταναλωτές».
Οι εταιρείες προειδοποιούν ότι θα έρθουν νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα για τις κατηγορίες που σήμερα ευνοούνται. «Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι συνέπειες για το κόστος των ασφαλίστρων, τις παροχές προς τους ασφαλισμένους και την γκάμα των ασφαλιστικών προϊόντων μπορεί να είναι σοβαρές», σχολίασε η CEA. Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι αναλυτές μετά την πρώτη ανάγνωση της απόφασης είναι ότι τα δεδομένα ανατρέπονται όντως για τους καταναλωτές, όμως οι εταιρείες του κλάδου έχουν τη δυνατότητα να μην την αφήσουν να επηρεάσει την κερδοφορία τους, καθώς θα βρουν τρόπους να αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες με αυξήσεις σε άλλα προϊόντα.

Ανοίγει ο δρόμος για νέες προσφυγές;
Η δικαίωση των δύο βέλγων ασφαλισμένων, όμως, ανοίγει πιθανώς τον δρόμο για νέες προσφυγές κατά άλλων κριτηρίων που χρησιμοποιούν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ειδικά εάν απαγορευτεί στις ασφαλιστικές να λαμβάνουν υπόψη την ηλικία, το τοπίο μπορεί να αλλάξει άρδην, καθώς είναι ίσως το υπ’ αριθμόν ένα κριτήριο αξιολόγησης του ασφαλιστικού κινδύνου κάθε πελάτη.

Και… Big Brother μέσα στο αμάξι;
Αναλυτές και ασφαλιστές προβλέπουν ότι σύντομα θα εμφανιστούν νέοι τρόποι ακριβέστερης αξιολόγησης του ασφαλιστικού κινδύνου ενός εκάστου εξ ημών σε σχέση με κριτήρια όπως η ηλικίας και το φύλο. Μπορεί να μην αργήσει, για παράδειγμα, η ημέρα που θα εμφανιστούν «μαύρα κουτιά», όπως αυτά των αεροπλάνων, στα ΙΧ μας, τα οποία θα καταγράφουν με ακρίβεια τις οδηγικές μας συνήθειες. Στη συνέχεια οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ορίζουν τα ασφάλιστρα για το όχημα με βάση τα δεδομένα του «μαύρου κουτιού».

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...