Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Τι μισθό παίρνουν οι μάνατζερ στη χώρα μας

«Πρωταθλητές» σε μισθούς στο εγχώριο επιχειρείν αναδείχθηκαν οι μάνατζερ στον κλάδο των φαρμακευτικών και αγροχημικών προϊόντων το 2013, την ίδια στιγμή που περισσότερες από τις μισές εταιρείες σε βασικούς κλάδους της αγοράς αναμένεται να δώσουν μηδενικές μισθολογικές αυξήσεις στους εργαζoμένους τους το 2014. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις ετήσιες έρευνες αποδοχών και παροχών που διεξάγει η KPMG ανά κλάδο, οι οποίες συμπλήρωσαν 20 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, αντικατοπτρίζοντας τη στρατηγική των επιχειρήσεων στα μισθολογικά θέματα και καταγράφοντας τις τάσεις για την επόμενη χρονιά.
Ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις καταναλωτικών προϊόντων, φαρμακευτικός/ αγροχημικός κλάδος και υψηλή τεχνολογία είναι οι τέσσερις βασικοί κλάδοι που εξετάζει κάθε χρόνο η KPMG, ως αντιπροσωπευτικό δείγμα της αγοράς. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ελεγκτικής εταιρείας, για έναν διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού (μεσαίο στέλεχος με εκτεταμένη εκπαίδευση, 8-10 χρόνια σχετικής προϋπηρεσίας και τουλάχιστον 6 χρόνια σε θέση προϊσταμένου) στις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες οι συνολικές ετήσιες μικτές αποδοχές διαμορφώθηκαν στα 68.995 ευρώ, ενώ για έναν διευθυντή Ιατρικού Τμήματος το αντίστοιχο ποσό ανεβαίνει στα 89.213 ευρώ.

ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο κλάδος του λιανεμπορίου / καταναλωτικών προϊόντων, όπου ένας διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού (με 10-12 χρόνια προϋπηρεσίας και πολύ καλή γνώση Αγγλικών) είχε το 2013 μεικτές αποδοχές 61.400 ευρώ, ενώ ένας διευθυντής Μάρκετινγκ πήρε πέρσι 79.443 ευρώ.
Στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, ο διευθυντής πληροφορικής έλαβε πέρσι κατά μέσον όρο 64.200 ευρώ (με 8-12 χρόνια προϋπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου, πολύ καλή γνώση Αγγλικών και 4-10 υφισταμένους), ενώ ο υπεύθυνος έργου εισέπραξε 47.208 ευρώ (επίσης με 8-12 χρόνια προϋπηρεσίας).
Τέλος, στις ασφαλιστικές εταιρείες ένα μεσαίο στέλεχος με τον τίτλο του Area Sales Manager έλαβε πέρσι, κατά μέσον όρο, 45.144 ευρώ (με πανεπιστημιακές σπουδές, 6-10 χρόνια σχετικής προϋπηρεσίας και πολύ καλή γνώση Αγγλικών), ενώ για έναν Underwriting Manager (life insurance) ο μέσος μεικτός μισθός ήταν στα 54.861 ευρώ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Μιλά… Ελληνικά ο γερμανικός «ΟΑΕΔ»
Τη μετάφραση σε δεκατρείς ξένες γλώσσες του νόμου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στη Γερμανία (του περίφημου Hartz IV) αποφάσισε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης (Bundesagentur fuer Arbeit): μία από αυτές τις γλώσσες, στις οποίες θα μεταφραστεί το Hartz IV, θα είναι και η Ελληνική, μια που η εν λόγω υπηρεσία φιλοδοξεί να καταστήσει ευκολότερη την είσοδο μεταναστών στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Οι μεταφράσεις αυτές θα είναι έτοιμες από τον προσεχή Απρίλιο, σύμφωνα πάντα με τη FAZ.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας του γερμανικού υπουργείου Εργασίας είναι να αντιμετωπιστεί ένα διπλό πρόβλημα: από τη μια μεριά η έλλειψη προσωπικού από τις γερμανικές επιχειρήσεις και από την άλλη η ανεργία σε χώρες της Ευρώπης -και όχι μόνο. Στη Γερμανία, η ανεργία μετά βίας ξεπερνά το 5% του εργατικού δυναμικού, ενώ στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 27%.
Εκτός από τα Ελληνικά, ο Hartz IV θα μεταφραστεί στα Ιταλικά, στα Πολωνικά, στα Ισπανικά, στα Γαλλικά, στα Κροατικά, στα Σερβικά, στα Πορτογαλικά, ακόμη και στα Αραβικά. Ωστόσο, σκοπός αυτών των μεταφράσεων δεν είναι μόνον η προσέλκυση νέων μεταναστών στη Γερμανία, αλλά και η διασφάλιση μιας κατά το δυνατόν πιο εύκολης παραμονής όσων ήδη είναι εκεί. Όπως σημειώνει ο κ. Ιλόνα Μίρτσιν (από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης), η ανεργία των Πολωνών στη Γερμανία είναι 20% μεγαλύτερη απ’ ό,τι πέρσι, ενώ η ανεργία των Ελλήνων και των Ιταλών είναι κατά 11% μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι μετανάστες πρέπει να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες: η FAZ υπογραμμίζει, πάντως, το γεγονός ότι ο εν λόγω νόμος δεν θα μεταφραστεί στα Ρουμανικά και στα Βουλγαρικά, παρά το γεγονός ότι μετά το 2003 υπήρξε σημαντική αύξηση εισροής μεταναστών στη Γερμανία από τις συγκεκριμένες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...